Tablolar umut verici 

 Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, tam kapanma kararı alınmasının ardından düşen vaka sayılarının önümüzdeki günler için umut verici olduğunu söyledi. Prof. Dr. Aydın, “Salgının seyrinin aşağıya doğru düşmesi şöyle algılayabiliriz, aşağıya yöneldik ama tekrar yeniden yükselmeyeceği anlamına gelmiyor. Hala korunmaya, önlemlere uymaya, kuraları çiğnememeye devam edeceğiz.” diyerek her zaman dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

TAM KAPANMADAN SONRA DA DİKKAT ETMELİYİZ

Sağlık Bakanlığı tarafından her hafta yayınlanan illere göre 100 bin kişide pozitif vaka sayısına oranla hazırlanan haritalarda salgının başında en önde gelen Karadeniz illerinde sayıların oldukça aşağılara düştüğü göründü. Karadeniz Bölgesinde vakaların hızla düşmesinin gelecek günler için umut verici olduğunu kaydeden Prof. Dr. Faruk Aydın, “ 100 bin kişideki vaka pozitifliği il haritaları Şubat ayının başından beri yayınlanıyor. Bu tarihten itibaren Karadeniz Bölgesi sürekli kırmızı alan dediğimiz alanda kaldı. 1 ile 10 arası mavi, 11 ile 35 arası sarı, 36 ile 100 arasını turuncu, 100’den yukarısını da kırmızı olarak kabul ediyoruz. Hala yüzün üzerindeki rakamlar devam ediyor. hemen hemen Türkiye’nin tamamı yüzün üzerinde. Biz Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Sinop, Amasya, Gümüşhane, daha önce yüksek rakamlara çıktı ve 500-600’e kadar yükseldiler. Son iki haftadır yine kırmızı alanda kalmakla beraber aşağıya doğru bir yöneliş var. Bu salgının dinamiği açısından gerçekleşmesi muhtemel bir durumdur.  Vaka sayılarının düşmesi gerekiyordu. Ama bölgemiz için büyük müjdeler verebilmemiz için mavi kategoriye düşmemiz gerekiyor. Salgının seyrinin aşağıya doğru düşmesi şöyle algılayabiliriz, aşağıya yöneldik ama tekrar yeniden yükselmeyeceği anlamına gelmiyor. Hala korunmaya, önlemlere uymaya, kuraları çiğnememeye devam edeceğiz.” diyerek açılma sürecine girildiğinde de dikkatli olunması noktasında uyarıda bulundu.

DEVLET VE MİLLET BİRLİK OLMALI

Prof. Dr. Aydın, tam kapanma sürecinin ardından normalleşme sürecine kademeli olarak geçilebileceğini, tamamen normalleşme için önümüzde biraz daha süre olduğunu kaydetti. 1 yıldan fazla süredir devam eden salgın sürecinin insanlar üzerinde psikolojik etkiler bıraktığını belirten Prof. Dr. Aydın, “Salgınla mücadelede çok uzun bir süre oldu. Neredeyse 15 ay oldu. Maalesef insanların bu uzun süre içerisinde dayanma güçleri, ruhsal sağlıkları ve sosyal sağlıkları bozuldu. Bunun yanında yaşanan ekonomik sorunlar insanların her şeyi etkiledi. İnsanların yürütülen sürece uyumları bozuldu. Vaka sayılarında 65 binden 25 binlere indik. Dolayısıyla böyle bir ortamda insanların bedensel sağlığının bir miktar düzeleceğine inanıyorum. Ama ruhsal ve ekonomik sorunlara üretilecek çözümlerin nasıl olacağıyla ilgili bir çalışmanın da yapılması gerekiyor. İnsanların 17 günlük süreç sonrasında kurallara uyması açısından bir garantimiz yok. Birden bire tamamen normale dönülmeye çalışılırsa sıkıntıların baş göstereceğini öngörebiliyorum. Nasıl ki daha önce geçirdiğimiz kısıtlamalardan sonraki normalleşme dönemlerinde sayılarımız anormal derecede yükseldiyse yeniden bu durumla karşılaşma olasılığımız var. Merkezi Hükümet tarafından ilk olarak okulların açılması gerektiği söyleniyor. Bu durumda okullarda bulaşı engelleyecek tüm önlemlerin alındığından emin olunmalı ve denetlenmeli. İkinci olarak ta esnaf açılacak. Esnaf maddi olarak desteklenmeli, açılırken onlara kurallara tam uyum nasıl göstereceklerine dair ilgili merciler tarafından bilgilendirilmeli, denetlenmeleri yapılmalı ve öyle açılmaları gerekiyor. Mutlaka bulaşın olmayacağı, önlemlerin uygulanacağı şartlar sağlanmış olmalı. Bunu yapmadığımız zaman salgının gereği olarak hemen tamamen normalleşmenin sıkıntı yaratabileceğini öngörüyorum. Umarım insanlar aşırı derecede uyum gösterir ve mavi kategoriye döneriz. Devlet büyüklerinin, yetkililerin vatandaşın yanında olduğunu göstererek bizde sizin gibi aynı şekilde kurallara uyuyoruz diye göstermesi gerekiyor. Devlet, millet el ele bu süreçten çıkacağız.” devlet ve milletin birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

SONBAHARDA MASKELERİ ÇIKARABİLİRİZ

Faklı ülkelerde başlanan açık alanlarda maske takmama uygulamasının Türkiye’de her şey beklenen seyrinde devam ederse sonbaharda gerçekleşebileceğini söyleyen Prof. Dr. Aydın, “Türkiye’de maskeleri çıkarmak İsrail, İngiltere örneklerinde olduğu gibi vaka sayılarının yüzde 10’un altına düşmesi ve aşılamada büyük bir oran yakalamakla mümkün olacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın verdiği haberlere bakıldığında aşılama seyri Ağustos ayından sonra büyük oranları yakalayacak. Bu durum gerçekleşirse Sonbaharda Türkiye’de de kapalı alanlar haricinde maske takılmamaya başlanması mümkün olacaktır. Bunun dışında şuanda da maskeyle ilgili bir duruma değinecek olursak insanlar bağında bahçesinde, köyünde toplumdan uzaktayken maske takmayabilir. Bulaşmanın olmayacağı yerlerde maske takılmayabilir. Ancak kalabalıkta, kapalı ortamlarda maske takılmaması vaka oranlarının yüzde onun altına düşmesi ve aşılamanın da toplumun büyük kısmında gerçekleşmesiyle birlikte olacaktır.” dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.