Talihsiz bir toplantıydı

Başkan Ömer Hakan Usta organize edilen toplantıda şoför esnafının yanlış bilgilendirildiğini söyledi. 

-Seçimde karşınızda olan iki rakibiniz şoförleri davet ederek onları uzman iddia ettikleri  bir avukatla görüştürdü. Bu çerçevede de bazı iddialar ortaya atıldı. 12+1 den başka alternatif olmadığı ya da 3 ortağın bir araya gelip bir otobüs alması gerektiği iddia ediliyor. Sizin 17+1 diye bir dayatmanız mı var?

-Bu toplantı bana göre bir tiyatroydu ve baştan sona yalanlarla doluydu. Biz baştan beri Büyükşehir Belediye Başkanımıza ‘Şu şartlarda esnafın alım gücü yoktur’ diyerek esnafın durumunu anlattık. Yani bir ortak ortalama 3 bin TL kazanıyor. Bu parayla evini mi geçindirsin? Sanayi de aracın giderlerini mi yaptırsın? Yoksa  şoförün ücretini mi ödesin? Araç alacak güçte olunmadığını en başından beri her ortamda ifade ettim. “Ancak esnaf arkadaşlarımız araba alacak güce eriştiğinde böyle bir süreç içine girebiliriz” dedim. Sağ olsun Büyükşehir Belediye Başkanımız bize her türlü desteği verdi. Başkanımız bize karşı çok anlayışlı davranıyor. Şoför esnafımızın önce bunu bilmesi lazım. Nitekim 40 dolmuşun 80 taksiye dönüşümüyle alakalı bir karar aldık. Bu şehir için olumlu bir karardır. Sayı olarak 40 dolmuş aşağı gelecek. Bu dönüşüm araçların dönüşümüyle alakalıdır. Bundan sonraki süreçte şimdiye kadar olduğu gibi dönüşümle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

-Gelelim uzmanlarla çalışma işine...

-Bu konuda uzman Türkiye’de 5 tane ulaşım profesöründen ikisini Trabzon’a getirdim. Çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye’de daha önce dönüşüm yapmış ve bu dönüşümde şoför odalarıyla belediye arasında uzman avukatlarla çalışıyoruz. Bizim çalışmalarımız esnafın lehine sürüyor. Gelin görün ki eski oda başkanı ve Boztepe Durak Başkanı talihsiz bir toplantı yaptı. Bunun talihsiz olduğunu düşünüyorum. Burada yalan, yanlış bilgiler ifade edildi. Esnafı yanlış bilgilendirdiler, plakaların yanacağı gibi mesnetsiz açıklamalar oldu. Biz şoförün aleyhine hiçbir olayın içinde olmayız. Bu toplantı yalan ve iftiralarla dolu bir toplantıydı. 

-Kooperatif kuruluyor, D plakalar ne olacak diye soruluyor? Ne diyeceksiniz?

-Biz kooperatif henüz kurmadık, kurma aşamasındayız. Bunun amacı da şehir içinde çalışan şoförlerle alakalı kılık kıyafetinden, özlük dosyalarından, sabıka kaydından ve yolculara karşı davranışlarını kural ve kaide altına almasına almakla ilgili kurulacak bir kooperatiftir. Bunun dışarıya ne zararı var anlamış değilim. Kalktılar kooperatif plaka alacak dediler. Öyle bir niyetimiz kesinlikle yoktur ve olamaz da. Bu kooperatifin amacı şoförlere bir düzen getirmektir ve tek amacı budur.

-Aynı şekilde otobüs olursa “Engelliyi ve yaşlıyı bedava mı taşıyacağız” diye bir söylemleri var.

Engelliler ile ilgili net alınmış bir kararımız yoktur. Bedavalarla ilgili belediyenin kendi bünyesinde yaptığı bir çalışması var. Yasal olarak 65 yaş üstü taşınan yolculara günde bir hak gidiş geliş gündemde. O yasalaştıktan sonra ona göre yönümüzü çizeceğiz. Belediye ile şoförü karşı karşıya getirmek şoförün lehine değildir. Bu toplantıyı düzenleyen iki arkadaşın amacı da odamız ile belediyenin birlikte çalışma ahengini bozmaktır.

-Belediye şoförlere karşıymış gibi bir hava var. Böyle bir şey var mı?

Kesinlikle yoktur. Büyükşehir Belediye Başkanımız dâhil, genel sekterlerimiz ve daire başkanımızla iyi diyalog içinde çalışıyoruz. Onlar da şoför esnafına nasıl katkıda bulunabiliriz diye düşünüyorlar. Beraber bunları hayata geçireceğiz. Şoför dostu, insan dostu, çalışkan bir başkanımız var.

- İlave etmek istediğiniz bir şeyler var mı?

Çalışmalarımız sürüyor. Mevcut sistemde devam etmek var. 16+1 ve 17+3 sistemi üzerinde de duruyoruz. Hangisi esnafa faydalı ise onunla ilgili çalışıyoruz. Bir ay içerisinde İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'ya, Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’a ve Ulaştırma Bakanımız Mehmet Cahit Turhan’a gittim ve yardım talep ettim. Esnafın araba alacak gücü olmadığını, finansal anlamda faizsiz kredi ve KDV’nin indirilmesi ve ÖTV’nin geçici olarak kaldırılması şeklinde gerekli desteği üç bakanımızdan da aldık. Geçenlerde de Hazine ve Maliye Bakanımızın danışmanları beni aradı ve bakana bilgi sunacaklarını söylediler. Dönüşümün en önemli ayaklarından biri de finansal ayaktır. Biz boş hayaller peşinde koşmuyoruz. Esnafın lehine ne varsa onun için gece gündüz çalışarak esnafın bu dönüşümü nasıl en rahat biçimde atlatır hesaplarını yapıyoruz. Birileri gibi fitne ve fesat yapmıyoruz. 

-Toplantıda konuşan avukat ile ilgili bir şeyler söyleyecekmisiniz?

Bu toplantıda buraya getirdikleri bilirkişi adı altındaki insanlar kendi konularında uzman olmayan, bilgileri olmayan bir çok yalan yanlış bilgilerle esnafı yanlış bilgilendiriyorlar.  Belediyeye karşı tavır almaya kalkıyorlar. Şoför esnafı bu oyuna gelmez. Zira çok anlayışlı bir başkan ile çalışıyoruz. Engelli yasasının yürürlükte olduğunu söylüyorlar. Halbuki engelli yasası 2020’nin 7’inci ayında yürürlüğe girecek. Bakanlığın genelgesi var. Bundan dahi haberleri yok. 40 dolmuşun T’ye dönüşüyle alakalı ‘Yok ellerinden alacaklar, 10 sene sonra dönüşecekler’ diyorlar bunlar külliyen yalandır. Bunlar UKOME’de alınır. Tek yetkili UKOME’dir. Ne süre var ne de başka bir şey. İsteyen istediği avukata sorsun araştırsın. Bilgi konusunda yanlış bilgilendirmeler bizi üzüyor. Önümüzdeki günlerde ulaşım profesörümüz ve avukatımızla beraber durak durak toplantılar yapacağız. Gerçek ve saf bilgileri üyeleri bilgilendireceğiz. İnşallah bu süresin sonucunu esnafın lehine tamamlayacağız. Yalan ve iftira ile bizi engellemek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz.

 

Anahtar Kelimeler:
BelediyeAvukatSoförKDVötv
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.