TİSAD Başkanı Murat Çavga ''Önce sağlık sözünü kullanmaktan imtina ediyorum''

''Önce sağlık sözünü kullanmaktan imtina ediyorum'' diyen TİSAD Başkanı Murat Çavga yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi;

Yaklaşık bir yıldır pandemi belası ile cebelleşmekteyiz. 

Birçok sektörü olumsuz etkileyen bu sürecin en çok turizm sektörünü ve sektörün tedarikçilerini etkilediği hepimizce bilinen bir gerçektir.

Alınan tedbirler kapsamında 2020 Kasım ayı itibari ile ikinci kez kapanan kafe ve restoranlar, vaka sayıları ve uçuş kısıtlamalarından dolayı turist getiremeyen acentalar, turistin olmadığı bir ortamda açık kalmaya gayret eden oteller için bıçak kemiğe dayanmış vaziyettedir.  

Sektör öyle bir çaresizlik içerisinde ki; meslektaşlarım ile yaptığım sohbetlerde “önce sağlık” sözünü bile kullanmaya imtina eder vaziyetteyim.

Sektör kısa çalışma ödeneği harici nitelikli bir destek ile desteklenmemiştir. Sektör temsilcileri açıklanan destekler içerisinde kendine pay bulmaya gayret ederken, diğer yandan kiralarını, üzerlerindeki vergi yüklerini, kredi taksitlerini, sabit giderlerini ve kendi geçimlerini düşünmektedirler.

İşte tam bu noktada beyanat verenler ağızlarından çıkan sözleri bir kez daha düşünmek zorundadırlar. Yöneticiler, Siyasiler, Bilim kurulu üyeleri, STK temsilcileri ve bu konu hakkında açıklama yapma cesareti gösteren herkes yukarıdaki gerçekler doğrultusunda açıklama yapmalıdırlar.

Her şeye rağmen düzenli maaşını alan bilim kurulu üyeleri, süreçten şirketteki hissesi kadar etkilenecek yöneticiler ve herhangi bir STK’da yönetici olan sabit maaşlı profesyoneller açıklama yaparken esnafın içinde bulunduğu durumu göz önünde bulundurmalıdırlar. Hele de sosyal mesafenin hiçe sayıldığı birçok durum ve yasaklardaki adaletsizlikler hakkında lal olan dillerin, kısıtlamalar hakkında açıklama yaparken tekrar tekrar düşünmesi gerekmektedir.

Evet. Önce sağlık. Önce Can. Buna kimse itiraz edemez. Bizler de aynı şeyi savunuyoruz. Ancak sektör can çekişirken bu insanlardan duyarlılık ve anlayış talep etmek akla mantığa ve “önce can” sözüne aykırı bir durumdur. 

Açıklamaları ile sektöre ve kamuoyuna yön vermeye çalışanlardan ricam, tam kapanma, 15 günlük yasak, iki ay daha sürecek kısıtlama önerilerini dile getirirken, bu önerilerini esnafa nitelikli destek şartına bağlamalarıdır. Bu süreçte esnafa destek talebini ön planda tutmadan kısıtlama çığırtkanlığı yapmak düşene bir tekme vurmakla aynı şeydir.

Allah yar ve yardımcımız olsun.

Saygılarımla.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.