Tonya’da yeni gelir kapısı

Tonya’da bin dönümlük alana ceviz ve aronya bitkisi dikildi. Tonya Belediyesi, ilçeye yeni gelir kapısı oluşturacak örnek bir projeye imza attı. Yaklaşık bin dönümlük bir araziye ceviz ve ilaç sanayisinde önemli bir değere sahip aronya meyvesi dikildi. Dikilen bu bitkilerin mahsullerini vatandaş kendisi satacak ve gelir elde edecek.

BİN DÖNÜM ALAN KULLANILDI

Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, proje ile ilgili bilgi vererek, “2018 yılında otuz, kırk dönümlük bir proje yaptık. Belediyemize ait yerlere DOKAP’ın desteğiyle ceviz dikme projesi yaptık.  Bu proje başarılı olunca yeni bir projeya daha başlama kararı aldık. Bin dönümlük bir proje ortaya çıkardık. Bu projemizde DOKAP’tan 1 milyon 800 bin lira gibi bir destek aldı. Şuanda çalıştığımız yer bozuk orman alanı. Orman teşkilatıyla birlikte bir protokol yaptık. Bozuk orman alanlarının üzerindeki örtüyü Orman Teşkilatıyla birlikte kaldırdık. Bizde arazinin üzerine ceviz ve toprağın çok derin olmayan yerlerine ilaç sanayisinde önemli bir kıymeti olan aronya bitkisini diktik.” şeklinde konuştu.

VATANDAŞA TESLİM EDİLECEK

Bin dönümlük arazi içerisinde yetişen ürünlerin vatandaşın bizzat kendisi tarafından kullanılacağını söyleyen Belediye Başkanı Beşel, “Buranın bir özelliği de dikim yapılacak yerler daha önce vatandaşlar tarafından sahiplenilmişti. Ancak kadastroyla orman olarak tescil edilmiş yerler. Bunların kullanım hakkı geçmişte kullanım hakkı bulunan vatandaşlarımıza verilecek. Tonya’nın dört beş yıl sonra bin dönüm alanda bir ceviz ve aronya üretim alanı olacak. Vatandaşlar ceviz toplayıp satacaklar. Projemizin toprak tahlili yapıldı. Profesör düzeyindeki akademisyenler tarafından yörenin toprak şartları incelendi. İnşallah Mayıs ve Haziran ayında ceviz fidanlarımızı dikip vatandaşlarımıza teslim etmiş olacağız.  Vatandaşımızın kendi diktiği ceviz de var. Burada kızılağaç hemen hemen her yeri kapladı. Vatandaşın çayırında var, tarlasında var. O nedenle diktiği ürünün çok fazla gelir getirmesi mümkün değil. Onun yerine mümkün olan yerlerde hem gelir getirecek bir çalışma hem de vatandaşı teşvik etme noktasında örnek olacak bir çalışma yapıldı. Başarılı olacağından yana bir tereddüdümüz yok.  Üretime yönelik çalışmalar yapmak lazım. Tarım ve hayvancılık alanında üretici projeler ortaya koymak lazım. Toprağı, doğayı, güneşi doğa tahribatı oluşturmadan üretim anlamında değerlendirmek lazım. Yaşanılır bir çevre, yaşanılır bir dünya bırakmayı çalışmalarımızla hedefliyoruz.” ifadelerini kullanarak projenin Tonya’ya büyük katkısı olacağını söyledi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.