TRABZON LİDERLİĞİ BIRAKMADI

DKİB verilerine göre 2019 yılında Trabzon’dan 130 bin 221 ton karşılığında 853 milyon 139 bin 225 $ tutarında fındık ihracatı gerçekleştirildi. DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon’un ihracat liderliğini değerlendirerek geçtiğimiz yılda olduğu gibi Trabzon’un liderliği bırakmadığını dile getirdi. Gürdoğan, Türkiye’den 2019 yılında gerçekleştirilen fındık ihracatının yüzde 42’lik kısmının tek başına Trabzon tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, Trabzon’un fındık ihracatında 1 inci sırada yer aldığını ve Trabzon’un fındık ihracatının en fazla yapıldığı İl unvanını elinde bulundurduğunu ifade etti.

İHRACATTA BÜYÜK ARTIŞ

DKİB verilerine göre Trabzon’dan gerçekleştirilen fındık ihracatında bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 23 oranında ve değer bazında da yüzde 35 oranında yüksek oranlı artış yaşandığı öğrenildi. 2019 yılında Türkiye genelinden 319 bin 772 ton karşılığı 2 Milyon 28 bin 727 $ tutarında fındık ihracat gerçekleştirilerek miktarda yüzde 15 ve değerde de yüzde 24 oranında artış gerçekleştirildi.

İTALYA ZİRVE DE ÇİN YÜKSELİŞTE

DKİB Başkan Yardımcısı Gürdoğan Trabzon’dan 2019 yılında 60 Ülkeye ihracat yapıldığını, en fazla ihracat yapılan ilk 3 ülkenin sırasıyla İtalya, Almanya ve Fransa olduğu belirtti. Trabzon’dan İtalya’ya 2019 yılında yapılan fındık ihracatında yüzde 133 oranında artış yaşandığına dikkat çeken Gürdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti’ne de Trabzon’dan 32 milyon 802 bin 228 $ tutarında fındık ihraç edildiğini ve bir önceki yıla oranla Çin’e yapılan ihracatta yüzde 90 oranında artış kaydedildiğini ifade etti.

TRABZON LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRECEK

Gürdoğan, Trabzon’un,  fındık ihracatında düzenli olarak her yıl performansını artırdığını ve tarihi süreç içinde de Türkiye’nin geleneksel tarımsal ürünü olan fındık ihracatında Trabzon’un ihracatçılarının her yıl en büyük paya sahip olduklarına değindi. Trabzon’un önümüzdeki dönemde fındık ihracatındaki payını daha üst noktalara ulaştıracağını umduklarını belirten Gürdoğan, dünya fındık mamulleri sektörünün en önde gelen markası konumunda olan FERRERO markasının Trabzon’da faaliyet göstermesinin de fındık ihracatının gelişmesine önemli katkılar sağladığını ifade etti.

TARIM ÜLKELERİN GÜCÜ HALİNE GELECEK

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, fındığın Türkiye’ye net döviz girdisi kazandırdığını ve bu anlamda 2019 yılında 2 Milyar Doların üzerinde döviz girdisi sağladığını söyledi. Fındık sektörü ihracatından potansiyeli ölçeğinde daha da fazla döviz geliri elde edilmesi amacıyla birim başına verimi artırmayı teşvik edecek üretim aşamalarında gerekli çalışmaların yapılmasının önemine değinen Gürdoğan, yakın bir gelecekte ülkelerin en stratejik sektörü haline gelmesi muhtemel olan tarım sektörüne yüksek önem verilmesinin gerekliliğine dikkat çekti. Gürdoğan, tarımsal anlamda elimizdeki en stratejik güçlerden biri olan fındık sektöründe sürecin en başında yani üretim aşamalarında verim ve kalitenin arttırılmasına yönelik çalışmaların ivedilikle yapılmasının büyük önem arz ettiğini ifade etti.

İLK 10 SIRA AÇIKLANDI

Öte yandan DKİB tarafından Trabzon’un liderliğinde oluşan fındık ihracat sıralamasında diğer illerin yerleri de açıklandı. İstatistiklere göre Trabzon’un ardından İstanbul 610 milyon 278 bin 141 $ gelir ile ikinci, Giresun 201 milyon 691 bin 226 $ ile üçüncü, Ordu 180 milyon 802 bin 991 $ ile dördüncü sırada yer aldı. Diğer iller ise sırasıyla İzmir, Samsun, Düzce, Mersin, Hatay ve Sakarya oldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.