Trabzon ortak akılla yönetilmiyor

Abdioğlu, “Sürpriz projelere değil bilimsel projelere ihtiyaç var”

ULAŞIM MASTER PLANI YOK, AMA PROJE VAR!

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Adem Abdioğlu, Trabzon’da yapılan projelerin ortak akılla yapılmadığına dikkat çekti. Otobüs Terminali, Şehir Hastanesi ve tünel projelerinin kent dinamikleriyle bir araya gelerek konuşulması gerektiğini söyleyen Abdioğlu, “Kentteki projeleri tesadüfen öğreniyoruz. Ulaşım Master Planı yok ama onunla ilintili projeler yapılıyor. Kent dinamikleri projelerden habersiz.” diye konuştu.

MAALESEF PROJELERİ TESADÜFEN ÖĞRENİYORUZ

Şehrin dinamiklerinin projelerden bihaber olunduğuna vurgu yapan Adem Abdioğlu, “Yerel yönetimlerimiz kenti ilgilendiren projelerin her aşamasını paylaşmalı, fikir ve öneriler almalıdır. Bu şehrin sakinlerinin, akademisyenlerin, meslek odalarının, STK’ların fikir ve önerileri alınmaksızın, bir kısmının tesadüfen öğrenmiş oldukları, çoğunluğunun ise bilgisinin olmadığı şehrimiz ile ilgili önemli bir proje yürütülüyor. Bu böyle gitmez” diye konuştu. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Adem Abdioğlu, Trabzon’da yapılan projelerin ortak akılla yapılmadığına dikkat çekerek kentte yapılan projeleri eleştirdi.

ORTAK AKLA DAVET ETTİ

Otobüs Terminali, Şehir Hastanesi ve tünel projelerini değerlendiren Abdioğlu, “Son dönemde gündemimizde olan Şehirlerarası Otobüs Terminali, Şehir Hastanesi ve bu tünel projeler tekrar düşünülmeli. Projeleri sosyal, bilimsel ve ekonomik yönleriyle düşünmeye, akademik çevrelerinin fikir ve önerileri ile meslek odalarının sesine kulak vermeye, yaşam standartları yükselen tarihiyle bütünleşik bir Trabzon şehir inşa etmeye davet ediyorum.” diye konuştu.

“PROJELERİ TESADÜFEN ÖĞRENİYORUZ”

Şehrin dinamiklerinin projelerden bir haber olunduğuna vurgu yapan Abdioğlu, “Yerel yönetimlerimiz, şehrimizin tarihsel, sosyal ve ekonomik yönlerini derinden etkileyecek projeleri, şehrin sakini ve sahipleriyle projelendirme aşamasında paylaşmalı, fikir ve önerilerini almalıdır. Son günlerde şehir merkezimizde sondaj yapan iş makinalarıyla sıkça karşılaşmanız bir tesadüf değil çünkü bu şehrin sakinlerinin, akademisyenlerin, meslek odalarının, STK’ların fikir ve önerileri alınmaksızın, bir kısmının tesadüfen öğrenmiş oldukları, çoğunluğunun ise bilgisinin olmadığı şehrimiz ile ilgili önemli bir proje yürütülüyor.” diye konuştu.

“ULAŞIM MASTER PLANI YOK, PROJE YAPILIYOR”

Trabzon’da Ulaşım Master Planı olmamasına karşın projelerin yapıldığını ifade eden Abdioğlu, “Şimdi sormak istiyorum. Ulaşım Master Planının yapım sürecinde, bu planı doğrudan ilgilendiren bir projenin imar planına dahi işli değilken inşaat yapım sürecinin başlaması, bu kentin tüm paydaşların Trabzon gibi 4000 yıllık tarihi geçmişi olan şehrin tarihsel dokusunu ve sosyal hayatını doğrudan ilgilendiren şehrin siluetini değiştiren birçok mühendislik disiplininin konusunu oluşturan bu projeler ile ilgili bilgilendirilmeyişi, fikir ve önerilerinin istenmeyişi nedendir? Trabzon şehri Trabzon’dan projelendirilebilecek, birçok bilim uzmanını, akademisyenini, meslek odasını ve eğitimli halkını barındıran tarihi bir ilim ve fen kenti iken bu tür projeler karşımıza neden sürpriz olarak çıkmaktadır?” şeklinde konuştu.

“ÜNİVERSİTELER, MESLEK ODALARI, STK’LAR IŞIK TUTABİLİR”

Trabzon’un paydaşların 3 üniversitenin projelere ışık tutabileceğini dile getiren Abdioğlu, “Üç üniversiteyi içinde barındıran Trabzon gibi bir şehrin bu projelere ışık tutabilecek bilim insanlarını içinde barındırmakla birlikte meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile istişareler sonucunda doğruyu erişim sağlanabilecektir.” ifadelerine yer verdi.

 

Anahtar Kelimeler:
SivilTMMOBOda
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.