Trabzon Sümela Manastırının hazineleri nerede?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya yerel seçim çalışmaları kapsamında Maçka İlçesini ve Trabzon-Arsin Organize Sanayi Bölgesi’ni ilçelerini ziyaret etti. Kaya, Sümela'da zamanında çıkartılan hazinelerin nerede olduğunu sordu. CHP Maçka İlçe Başkanlığında partililerle bir araya gelen Kaya, Maçka Belediye Başkan Adayı Musa Turan'ın projesini tanıttığı basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Maçka'da bulunan Sümela Manastırı'nın 3 yılı aşkın süredir restorasyon gerekçesiyle kapalı olmasının Trabzon turizmini ve bölge esnafını olumsuz etkilediğini belirten Kaya, çalışmaların hızlandırılarak yaklaşan turizm sezonu öncesinde Sümela Manastırı'nın ziyarete açılması gerektiğini ifade etti. Sümela Manastırı’nın Hazineleri Maçka’ya Getirilmeli ve Sergilenmelidir. Yıllar önce Sümela Manastırı'ndan define olarak çıkartılan eserlerin akıbetinin araştırılmasını ve Trabzon'a getirilerek bölge turizmine kazandırılması gerektiğini belirten Ahmet Kaya konuyla ilgili şunları söyledi: “1925 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Şükrü Saraçoğlu Başbakanlık’a yazdığı yazı ile Sümela Manastırı’nda define ve kıymetli bazı eşyaların bulunduğuna dair hükümete ihbarda bulunmuştur. Bu yazı üzerine o dönem Trabzon Vilayeti’nden ihbarın değerlendirilmesi istenmiştir. Trabzon Maarif Müdürü’nün başkanlığında konuyu incelemek üzere heyet oluşturulmuştur. Heyetin inceleme ve araştırmasında taş duvarlar arasındaki mahzende çok sayıda eşya, edevat ve el yazısı kitaplar bulunmuştur. Define halinde bulunan bu eserler Asar-ı Atika Nizamnamesi gereğince Ankara Müzesi’ne gönderilmiştir. Bugün bu eserlerin akıbeti konusunda net bir bilgi yoktur. Yine Sümela Manastırı’ndan alınan çok sayıda kitabın da Ankara’da bir kütüphanede olduğundan bahsediliyor. Bu eserlerin Maçka’ya geri getirilmesi ve bir müze ile sergilenerek turizme kazandırılması gerekmektedir.”

Memleketi Bu Hale Getirenler İçin Yolun Sonu Görünüyor 

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, partisinin ve Millet İttifakı’nın Ortahisar Belediye Başkan Adayı Salih Akyüz ile birlikte Trabzon-Arsin Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek, bölge yönetim kurulu, işverenler ve işçilerle bir araya geldiler. Kaya ziyaretinde ekonomik krizin işçiyi, işvereni, sanayiciyi, tepeden tırnağa herkesi derinden etkilediğini belirterek; “Bugün kötü yönetimlerin cezasını hep birlikte çekiyoruz. Vatandaşlarımız hayat pahalılığı ve işsizlik arasında sıkışmış durumda. Asgari ücretle çalışan işçilerimiz geçimini sağlayamıyor, hayata küsmüş. İşveren borç batağında, sanayici konkordato ile iflas arasında gidip geliyor. Kendileri lüks ve şatafatlarından ödün vermezken, vatandaşa tanzim kuyruklarını layık görenler bu vahim manzarayı görmezden geliyorlar. Ancak sıkıntıları en derininden yaşayan milletimiz her şeyi görüyor. 17 yıldır iktidarda bulunanlar ve memleketi bu hale getirenler için yolun sonu görünüyor” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.