TRABZON'UN ŞİDDET HARİTASI

Şiddetin tek elden daha sağlıklı yürütülebilmesi amacıyla 2012 yılında Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) için çalışmalar başlatıldığını belirten Uzuner “14 pilot il seçildi. Pilot seçilen illerden bir tanesi de Trabzon. 2012 yılından beri hizmet veriyoruz. ŞÖNİM, şiddet gören mağdurlara hizmet vermek amacıyla, şiddet uygulayan kişilere hizmet vermek amacıyla, şiddetin önlenmesi ve alınan tedbir kararlarının takip edilmesi amacıyla kurulmuştur. Şiddet mağdurlarına hukuki destek sağlayıp, ücretsiz avukat sağlıyoruz. Psiko-sosyal ve tıbbi destek sağlıyoruz” şeklinde konuştu. Şiddette uğrayan mağdurların başvuracağı yapacağı ilk yerin ŞÖNİM olduğunu belirten Uzuner “ŞÖNİM’e başvuran mağdurlarımız 15 güne kadar burada kalabiliyor. Sorun devam ediyorsa Kadın Konukevine yerleştiriyoruz. Şuan kadın konukevimizde 10 kadın 3 çocuğumuz var. Konukevinde mağdurların kalma süresi 3 aydır. Bakanlığımız bunu 6 aya kadar uzattı. Sorunlarını yine devam ediyorsa 1 yıla kadar kalabiliyorlar. Nakil yoluyla çevre illerden gelen kişileri de buraya alıyoruz. Trabzon çok fazla nakil alan bir il. Özellikle doğuda can güvenliği olmayanlar buraya yönlendiriliyor” ifadelerine ter verdi.

EN FAZLA AKÇAABAT EN AZ DERNEKPAZARI ŞİDDET UYGULUYOR

Trabzon’da ŞÖNİM’e yapılan başvuralar hakkında istatistiksel rakamları paylaşan Uzuner “2012 yılından 2017 yılına kadar toplamda 4132 vakaya hizmet verdik. 2017 yılı içerisinde ŞÖNİM’e başvuru sayımız 856. Trabzon’da en fazla müracaat olan yer, şiddete uğrayanların en çok başvuru yaptığı yer, Akçaabat, Araklı, Arsin, Sürmene ve Yomra ilk beş içerisinde. Son sırada Dernekpazarı var. 2012 yılından bu yana Akçaabat’ta 530, Araklı’da 140, Yomra’da 90, Vakfıkebir’de 84, Arsin’de 63, Ortahisar’da 1578, Sürmene’de 157, Of’ta 117, Hayrat’ta 6, Dernekpazarı’nda 3 başvuru var” diye konuştu. Şiddete uğrayan vakaların hepsinin fiziksel olmadığını belirten Uzuner “Şiddetin türü daha çok psikolojik ve sözel diyebiliriz. Ekonomik temelli olanlar var. Bu ailelere de sosyal ekonomik destek (SED) yardımı yapıyoruz. ŞÖNİM’e 5 yıl içerisinde 3572 kişi şiddete uğradığı gerekçesiyle başvuru yapmış. Sığınma talebiyle 485, ilk kabul birimine 460 kişi, kadın konukevinde de 381 başvuru yapılmış. Kadına olan şiddeti azaltmak için istihdamı arttırmalıyız. Alo 183 hattını arayarak, her türlü şiddete maruz kalmış kadın ve çocuklara yönelik ihmal ve istismar olaylarına anında müdahale edilmesini sağlayabilirsiniz” dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.