Trabzon’da petrol var

Ticaret Odası raporları kentteki petrol varlığını ortaya koydu. Karadeniz’de petrol aramak için montaj çalışmaları süren Fatih Sondaj Gemisinin bulunduğu Trabzon’da kentteki petrol varlığına ilişkin Osmanlıca raporlar ortaya çıktı. 1926 yılında Trabzon Ticaret Odasınca hazırlanan Osmanlıca raporda kentte iki noktadan petrol çıktığı belirtilirken, bu raporları Tarihçi- Araştırmacı Yazar Mustafa Yazıcı günümüz Türkçesi’ne çevirerek gün yüzüne çıkarttı.

“TİCARET ODASI RAPORLARINDA PETROL VARLIĞI”

1926’da Türkiye’deki 67 odanın bağlı bulunduğu İstanbul Ticaret ve Sanayi Odasınca kentlerin madenleriyle ilgili istenen araştırmalar Trabzon’da da yapıldı. O dönemki adıyla Trabzon Ticaret Odasınca hazırlanan 2.5 sayfalık Osmanlıca raporda petrol varlığına ilişkin bilgilerin yer aldığı belirtildi. Tarihçi- Araştırmacı Yazar Mustafa Yazıcı’nın yoğun ve titiz araştırmalarıyla 1926 yılına ait belgelerin ortaya çıkması kentte petrol varlığın olduğunu ortaya koydu. Tarihçi- Araştırmacı Yazar Mustafa Yazıcı’nın, Trabzon Ticaret Odası adına 2005 yılında Osmanlıca’dan Türkçe’ye çevirdiği Trabzon’un Dış Ticaret Tarihi kitabında, kentte iki noktadan petrol çıkartıldığı bilgisi yer alıyor.

TRABZON’DA İKİ NOKTADA PETROL ÇIKIYORMUŞ

Karadeniz’de petrol aramak için montaj çalışmaları süren Fatih Sondaj Gemisinin bulunduğu Trabzon’da, Trabzon Ticaret Odasınca hazırlanan 1926 yılına ait Osmanlıca raporu Mustafa Yazıcı 2005 yılında günümüz Türkçesi’ne kazandırırken bu kitapta kentte iki noktadan petrol çıktığı bilgisi yer alıyor. Bu iki noktanın Zağnos ve Kemerkaya dereleri olduğuna işaret edilen raporda, “Eski Trabzon ve Kemer tabir olunan mahallelerindeki petrol damarları denize akıp gitmekte ve o tarafta avlanan balıkların etlerini kokutarak yenmez hale sokmaktadır.” ifadesi yer alıyor.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.