Trabzonlular kentine sahip çıkmalı!

Trabzon Maçkalı Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, 4 gündür bulunduğu memleketi Trabzon’da basınla bir araya geldi. Trabzon’un mevcut sorunlarını vakıf olmasıyla dikkat çeken Başkan Çalık, Trabzon’a neden geldiğini, kentin sorunlarını, İBB Başkanı İmamoğlu ve kendisiyle ilgili merak edilen konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Çalık, “Trabzonlu olmaktan her zaman mutlu oldum. Trabzon’u çok yakından takip ediyorum. Trabzonlular kentine sahip çıkmalı.” dedi.

TRABZONLU OLMAKTAN HER ZAMAN MUTLU OLDUM

Trabzon’da yaptığı 4 günlük ziyaretin kentle bütünleşerek fikir ve aksiyon almak olduğunu açıklayan Başkan Çalık, “Trabzonlu olmaktan ve Trabzon’da olmaktan her zaman mutlu oldum. Belediye Başkanı olarak Trabzon’a gelmek ve burada dostlarla ve Trabzon insanıyla buluşmak beni ziyadesiyle mutlu etti. Bu topraklara karşı olan borcumuzdan ötürü buradayız. Şehir plancısı olmam nedeniyle Trabzon’da üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırım. İstanbul’da 39 ilçede tek şehir plancısı Belediye Başkanı benim… İstanbul’da da hiçbir zaman olmamış. Trabzon’a geliş gayemiz ‘Trabzon’da neler oluyor? Kente dair nasıl bir aksiyon ve fikir verebiliriz’ konularından ibarettir. Bu güne kadar yapamayacağım hiçbir sözü vermemiş ve vermemeye de gayret eden bir insanım.” ifadelerini kullandı.

DEMİRYOLU SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Trabzon’un yıllardır demiryolu beklediğini ve TBMM’deki bütçe görüşmelerinde de demiryoluyla ilgili süreci yakından takip ettiklerini açıklayan Başkan Çalık, “CHP, TBMM’deki bütçe görüşmelerinde demiryoluyla ilgili süreci yakından takip ediyor. Trabzon tarihten gelen bir merkez… Bu özellikte kişilere bağlı olmadı. Demiryolunun da farklı noktalara çıkacak olması ya da konuşuluyor olması da olmaması gereken bir konu. Trabzon yıllardır demiryolunu bekliyor. Her koşulda da demiryolu gelmelidir.” diye konuştu.

DENİZE ULAŞMAK İSTEYEN SURVİVOR YAPMALI

Trabzon kentinin yapılan projelerle denizden kopartıldığını ifade eden Başkan Çalık, “Eski Trabzon bambaşkaydı. Bir kere eskiden Trabzon sahil şehriydi. Şu anda denizi göremiyorum. Toplum denizden uzaklaştırıldı. Bir kişinin denize ulaşması için Survivor yapılması lazım. Tabii bir de temiz denize ulaşması için. Şu anda Trabzon sahillerinin ne durumda olduğunu biliyoruz. Sahil yoluyla başlayan serüvenin Trabzon’u getirdiği durum ortadadır. Trabzon’un dönüp tarihine bakması lazımdır. Kent, Trabzon’u cesaretle savunarak kentine sahip çıkmalıdır.” açıklamasında bulundu.

‘SALDIM ÇAYIRA, NASIL ŞEKİLLENİRSE ŞEKİLLENSİN’ MANTIĞI VAR

Belediye Başkanlığının yanı sıra şehir plancısı olması nedeniyle Trabzon’daki yanlış projelerle ilgili de görüşlerini dile getiren Başkan Çalık, “Trabzon’da bazı kararlar ciddi sorunlara yol açıyor. Örneğin Reşadiye Kavşağı kent için bir problem. Âşıklar parkının önündeki viyadüklü uçan yol. O dönemde Asım Bey Belediye Başkanıydı. Ona da öneride bulunduk ve yalvardık. Burayı mahvetmeyin dedik. Geçmişte anlatılan Trabzon’un bugün neyini anlatabiliyoruz? Anlatacak neyi kaldı? Boztepe ve Çukurçayır’daki yapılaşmadan kim hoşnut? Trabzon’un eski bir şehir dokusu vardı ve bu kalmadı. Kentin 1950’deki fotoğrafını bilenler bilir. O fotoğraflara bakanlar Trabzon’a İtalya’da bir kent gibi bakar. Öyle düşünür. Şu an nesini anlatacağız? Yapılaşmasını mı anlatacağız? Kentin denizi yok. Tantant yolu yapıldı. Normalde teğet geçmesi gerekir. Ve yolun şehrin içinde kalacağını ön gördüğümüz için o dönem itiraz ettik. Trabzon’da ‘Saldım çayıra, nasıl şekillenirse şekillensin’ mantığı var. Aynı şekilde Yavuz Sultan Bulvarı da öyle… Tüneller ve bulvarlar bu şehirde ne arıyor? Ne oluyoruz yahu? Bugün Trabzon’un kent için raylı sistemi konuşması gerekirken viyadükleri konuşuyor. Akıl ve bilim var. O kadar basit ki. Taksiciler karşı çıkacakmış? Onlar da kusura bakmasın. Trabzon’da yıllardır bu trafik çilesini çekiyoruz. Bu kentten şu an memnun olan var mı? Gelen turist yaylalara kaçıyor. Trabzon kentine sahip çıkmalı ve çıkanları da yalnız bırakmamalıdır. Trabzon bizim için siyaset ötesi bir kavramdır.” biçiminde konuştu.  

SORUN GÖRÜRSEM BUNU SÖYLERİM

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’na Trabzon ile ilgili düşüncelerini siyaset ötesinde kent hassasiyeti çevresinde söyleyeceğini dile getiren Başkan Çalık, “Trabzon hepimizin değeridir. Mücadelemiz Trabzon için olmalıdır. Orası AK Parti tarafından yönetiliyor demeden zihnime bir şey düşerse ben bunu kent hassasiyetim adına söylerim. Kentle ilgili bir fikrim varsa ya da onların yanlışı varsa Murat Bey’i Trabzonlu olarak söyleme hakkım var. Bu siyasetten öte bir konudur.” dedi.

TRABZON’DA BETON AŞKI VAR!

Beylikdüzü’nde 1 milyon 200 bin metrekarelik hafriyat alanını yeşillendirerek yaşam vadisi yaptıklarından söz eden Başkan Çalık, Trabzon’da ise elde olan yeşilin beton aşkıyla perişan edildiğini ifade etti. Kentteki zihni ve bakış açısında değişim olması durumunda Trabzon’un geri döndürülebileceğini belirten Çalık, “Kiminde yeşil aşkı var kiminde beton aşkı var. Biri betonu diğeri yeşili seviyor. Biz Beylikdüzü’nde 1 milyon 200 bin metrekarelik yaşam vadisi yaptık. İnsanlar buraya gelerek huzur buluyor. Trabzon’da var olanı yok ettik. Beylikdüzü’nde hafriyat alanlarını yeşillendirdik. Burada olanı perişan ettik. Şu an yaylalara da göz koymuş durumdayız. Her taraf maden sahası olmaz. Zihni ve bakışı değiştirmek lazım. Rant ekonomisinden mutluluk ekonomisine geçmemiz lazım. Öleceklerini unuttular. Kimse ilelebet yaşamıyor. En son gidilen yer karatoprak. Trabzon şu an geriye döndürülebilir durumdadır ancak bakış değişmelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

YATIRIM DOLGUYLA OLMAZ!

Trabzon’a baktığında yatırımların dolgu üzerinde yapılmasına tepki gösteren Başkan Mehmet Murat Çalık, “Yatırımlar kıymetlidir ancak kamulaştırma maliyeti fazla olduğu için denizi dolduralım, tünel yapalım ile yatırım olmaz. O şekilde davranılırsa olmaz! Sahil yolu o dönemde doğru planlanabilmiş ve kentin güneyinden geçmiş olsaydı viyadüklerle tasarlansaydı şu an deniz diye bir problemimiz olmayacaktı. Balık yuvaları 70-80 metrede. Balıkların gözleri kör oldu. Her şeyi bilen yöneticilerimiz olduğu için denize tarım toprağı döküyorlar. Yaptıkları dolgulardan dolayı balık çeşitliliği azaldı. Kör balığı ben ilk kez duydum. Onları bile rahat bırakmamışız. İnsanların dışında balıklara da müdahale ederek hayatlarını bozduk.” şeklinde konuştu.

90’DAKİ SELİ HATIRLATARAK TERMİNAL YERİNİ ELEŞTİRDİ

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun STK ve Bilim İnsanlarının uyarılarına rağmen Değirmendere’de yapmaktan vazgeçmediği terminal binasıyla ilgili de değerlendirmede bulundu. 1990’da bölgede yaşanan ve can kayıplarının olduğu seli hatırlatarak eleştiride bulunan Çalık, “1990’daki selde şu anki Trabzon Terminalinin olduğu yerde can kayıplarının yaşandığı selde kayıkların gezdiğini bildiğim için yanlış bir yer seçimi olduğu orada açıkça gözüküyordu. O dönem Trabzon’da yaşıyordum. Bunu en yakından gördüm. Şimdi de daha yanlış bir yerde dere yatağına yine terminal getirilecek. Dereler özgür akmalı. Bunlar siyasetten bağımsızdır. Bu kent için önemlidir.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE SORUNLAR VAR

Türkiye’de bugün gelinen noktada ekonominin iyi olmadığını belirten Başkan Çalık, “Ne esnaf, ne sanayici, ne memur kimse memnun değil. İktidarlar değişebilir baki olan devlettir. Biz devletin kurumlarını kendi siyasi duruşumuza göre şekillendiremeyiz. Biz, aynı bakan ve hükümet döneminde bakanlıkların politikalarının yüzde 100 değiştirdiğini gördük. Yerelde bunu bire bir yaşıyoruz. Hükümetten beklenen her şey belediyelerden bekleniyor. Eğitim bize soruluyor. Biz, halkın hizmetkârlığına soyunduk. Bölgemizdeki 60 tane okulumuzun ihtiyacını biz sağlıyoruz. MEB’ten okullara gelen herhangi bir yardım yok. Elektriği de yolu da sağlığı da sizden soruyorlar. Yerelde birçok sorunu düzeltmek için yola çıkan bir ekibiz. Bu ekip çok değil birkaç sene içerisinde ülkeyi yönetecek ekiptir. Biz, liyakate önem veren ve devletin bürokrasisinin siyasileşmemesini söyleyen bir anlayıştan geliyoruz. Siyasileşme olduğunda yaşanan sorunları yakından gören biriyim. En ufak bir iş bile yapılırken kavga ve gürültüyle yapılıyor. Biz zorlukların üzerinden gelmeyi de Trabzon gibi biliriz.” şeklinde konuştu.

VATANA SORUMLUYUZ ÖDEMEK ZORUNDAYIZ!

Siyasi ve vicdanı anlayışlarının vatan, millet ve bayrağa sorumluluktan geldiğini ifade eden Başkan Çalık, “Vatana, millete, bayrağa sorumluluğumuz var bunu ödemek zorundayız. Memleket giderse hiçbirimizin kıymeti kalmaz. Aslolan devlet, millet ve vatandır. Hükümetler değişebilir. Ben dâhil kimse oturduğu koltuğu babasının malı gibi görmeyecek. Kendi kişisel menfaatlerimizi toplum menfaatinin önünde tutarsak o koltuklarda oturmak bize haram olsun.” dedi.

İMAMOĞLU O KOLTUĞA ALNININ AKIYLA OTURDU

İstanbul’daki belediye seçimlerinin tüm dünyada ilgiyle takip edildiğini hatırlatan Başkan Çalık, tekrarlanan seçimde İmamoğlu’nun ‘hak yemem, hakkımı da yedirmem’ duruşuyla seçimi 806 bin oyla kazandığını söyledi. İmamoğlu’nun yaptıklarının ortada olduğunu ifade eden Çalık, “Bu seçimler ilgiyle takip edildi. Gencecik bir insan ‘hak yemem, hakkımı da yedirmem’ diyerek o koltuğa alnının akıyla oturdu. İstanbul’da da güzel işler yapacağına inanıyorum çünkü Beylikdüzü’nde de beraber çalıştık ve yaptıklarımız bellidir. Gelecekte de memlekete iyi işler yapacağını biliyorum. İstanbul sorun yumağına dönmüş bir kenttir. Çözeceğiz.” ifadelerini kullandı.

BU TOPRAKLAR İMAMOĞLU İLE GURUR DUYMALI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile doğduğu toprakların gurur duyması gerektiğinin altını çizen Başkan Çalık, “Ekrem Bey kendine hedef koyan ve o hedefi gerçekleştiren bir karakter. Bu toprakların gurur duyması gereken bir arkadaşımız. İstanbul’da yapılamaz denen birçok işi yaptı. 23 Haziran seçimlerinde insanlar İmamoğlu’na haksızlık yapıldığını gördüğü için onun yanında yer aldı. Dünya görüşlerinde siyasi görüşlerinden bağımsız Trabzonluların bakışı vardır. Trabzonlular İmamoğlu’nu yakınken takip ediyor ve başarılarından da gurur duyuyordur. Her birimizin siyasi duruşu bakışı vardır, memleket olunca siyasi kimliklerimizi bırakırız.

Ekrem İmamoğlu çıtayı bir yere koydu hala o çıtayı arıyoruz. Çıta çok yüksekte. Onun ayağına taş değmemesi için cesaretli ve kararlılıktayız. İmamoğlu hiçbir ayrım yapmadan adaletli davranarak 39 ilçeye eşit biçimde hizmet götürüyor.” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE’YE DAMGA VURMAYA GELİYORUZ

İktidar olmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Başkan Çalık, “Trabzon’u özledim. Trabzon’da seçim sonuçları açıklandığında İstanbul’da yaşayan bir Trabzonlu olarak ister istemez üzgün oluyoruz. Ancak biz Trabzon’da da iktidar olacağız, şimdinin iktidarı da güçlü bir muhalefet olacak. Biz artık iktidar olarak yöneten olacağız. Vatandaş bizden muhalefet beklemesin. Biz bu ülkenin kurtuluşuna imza atacağız. Ülkenin ikinci yüzyılına damga vuracağız. Kaybedeceğimiz tek bir günümüz bile yoktur. Biz güçlü bir iktidar olacağız. Gezilerimiz devam edecek. Trabzon’a sıklıkla geleceğim. Burası benim doğduğum topraklardır.” diye konuştu.

TOPLANTILARA ELEŞTİRİ GETİRDİ

Dünyada ölümlere yol açan Koronavirüs salgınıyla ilgili İstanbul’da yapılan toplantılara İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılmamasını da eleştiren Başkan Çalık, “İstanbul’da pandemiyle ilgili toplantı yapılıyor. İBB Başkanı yok. Filyasyonla ilgili 400 tane araç isterken, ilaçlama yaparken var ama görüntüye gelince İmamoğlu yok. Bu Kovid sürecinde hala siyaset yapma çabası içerisindeyseler bilemeyiz. Biz halka hizmete devam edeceğiz. Biz doğru bildiğimiz işi yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

GÖKSU BİZDEN ÇOK ÇALIŞTI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu üzerinden Trabzonlulara ‘Pontus’ diyen Esenyurt Belediye Başkanı Tevfik Göksu’ya da parantez açan Başkan Çalık, “Tevfik Bey olmasaydı biz 806 bin oy farkını alamazdık. Bizden çok çalıştı ve şu anda İBB Meclisinde de çalışmaya devam ediyor. Ateş olmazsa yemeği pişiremezsin. Şu an yemek pişiyor. İmamoğlu’nun etrafında ateş var. Mecliste imtihan ediliyor. Önemli olan ateşin pişmesidir.” dedi.

TRABZONSPOR ORADADIR

Trabzonspor’da geçmiş dönemlerde yöneticilik yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Trabzonspor’un mevcut yönetimi arasındaki durumla ilgili de konuşan Başkan Çalık, “Trabzonspor’u bu kentin içinden çekip çıkartalım, hiçbir şey olmasın. Kentin bir damarı sökülmüş olur. Avni Aker belgeselini yapmak Trabzon’da bir tek İmamoğlu’nun aklına geldi. Bizim Trabzonspor ile aramız sıcacıktır. Trabzon’un evladı ve yöneticilik yaparak fayda sağlamış bir insandan söz ediyoruz. Bana gelmeyebilir. Yönetici olmadım ama gönülden seviyorum. Ancak İmamoğlu öyle değil! Trabzon Basketi kurdu. Bir üst lige çıkardı, yönetimde bulundu. Trabzon’un başarılı olduğu dönemleri düşünün. Çok önemli katkıları vardır. Aynaya dönüp bakılması lazım. Cesur olunması lazım. Yönetim değişebilir ama Trabzonspor oradadır. Bugün Ahmet, yarın Mehmet orada olabilir. Trabzonspor kavramına herhangi bir helal gelmeyecek. Aynı şey kent için geçerlidir.” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105