Turizm şaha kalkacak

Doğu Karadeniz turizmi 2020’de farklı boyut kazanacak. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Yönetim Kurulu Başkanı H. Volkan Kantarcı, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu başkanlığında yapılan 2019-2020 yılı istişare toplantısını değerlendirdi. Kantarcı, “Son dönemin en faydalı toplantılarından birisi oldu diyebilirim. Nisan ayına kadar yoğun tanıtım faaliyetleri yapacağız.” dedi. Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu başkanlığında yapılan turizm toplantısını değerlendiren Kantarcı, “Çok faydalı geçti. Bölge turizmini ana hatlarıyla değerlendirdik. Toplantıda Ankara’dan Cumhurbaşkanlığından gelenler de vardı. Son dönemin en faydalı toplantılarından birisi oldu diyebilirim. Biz turizmde avantajlarıyla beraber olumsuzlukları değerlendirdik. Pazarı çeşitlendirmeyle ilgili sorunları da konuştuk. DOKA’nın 2020 destekleriyle ilgili detaylar gündeme geldi. Bununla ilgili hem acente hem de ofislere duyurular yapılacak. Nisan ayına kadar yoğun tanıtım faaliyetleri yapacağız. Ki o toplantı esnasında tanıtım faaliyetlerine de başladık. Arap turistlerden çok fazla gelir bırakan Azerbaycan turistlerine yönelik çalışmaydı bu. Çünkü genelde küçük gruplar münferit olarak geliyorlar. Bunları biraz daha düzenli hale getirebilmek için daha büyük gruplara hitap edebilmek için Bakü merkezli en aktif toplam 16 acenteyi getirmiştik. Onlarla beraber Trabzon, Rize ve Artvin bölgesinin tüm doğal güzelliklerini gezdik. Ciddi anlamda canlı yayın yaptılar, bol bol resim çektiler. Biz kışın da bir program düşünüyoruz. Gelemeyen acenteler ve sosyal medya fenomenleriyle ilgili. Çünkü Azerbaycan’dan sürekli olarak Gürcistan’a bize yakın olan Batum’a her hafta düzenli uçuşlar var. Yaz sezonunda çok ciddi Azeri grubu Gürcistan’a geliyor. Orada 2-3 gün kaldıktan sonra bizim bölgemize gelmek istiyorlar. Biz bunu büyük gruplar ve garantili gruplar haline çevirebilmek için bu şekilde tanıtım programı düzenledik. Trabzon’daki acentelerle buluşturduk Azerbaycanlıları. Bu ve benzeri çalışmalar Nisan’a kadar yoğun şekilde devam edecek.” diye konuştu.

5 KRUVAZİYER GEMİSİ TRABZON LİMANI’NA YANAŞACAK

2020 yılında kruvaziyer gemilerinin Trabzon Limanı’na yanaşacağını ifade eden Kantarcı, “Önümüzdeki seneye baktığımız zaman Karadeniz gemi turları için sigorta yapılamayan bir iç deniz olduğu için Rusya’nın Kırım’ı ilhakından sonra dolayısıyla gemiler Karadeniz’e girmiyor. 2020 yılı itibarıyla ise kruvaziyer gemileri Karadeniz’e girmeye başlayacak. Bunlardan pay alabilmemiz için Sümela Manastırı açıktır diyebilmeliyiz. Şimdiden programı yapıldı 5 tane kruvaziyer Trabzon Limanı’na yanaşacak. Tabi bu sayı daha fazla artacak. Çünkü Sümela tamamlanmış olacak.” diye söz etti.

GASTRONOMİ TURİZMİ CANLANDIRILACAK

Karadeniz’in unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerini turizme kazandırmak için çalışmaların başladığını kaydeden Kantarcı,  “Kış turizmiyle ilgili de bazı projeler var. Bu projeler bakanlık nezdinde olduğu için bakanlığın da destek vermesi gerekiyor. Ama onun dışında pazarı çeşitlendirmek için özellikle gastronomi turizmiyle ilgili bir yol katetmeye başlamamız gerekiyor. Bununla ilgili de çalışmalarımız başladı zaten. Çünkü bizim bölgemizde çok zengin bir kültür var. Unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş şifa niyetine yemeklerimiz var. Bunları gün yüzüne çıkartmak ve gastronomi konusunda da bu işin duayeni olan yazarlar ve gurmeleri bölgemize davet ederek başlayacağız. Ufak çapta çalışmalarımız başladı. Bu işte koordineli olmamız gerekir.” şeklinde söyledi.

BAKANLIĞA VE İL MÜDÜRLÜĞÜNE TEPKİ VAR

Sümela Manastırı’nın açılmamasından doğan tepkiler olduğunu belirten Kantarcı, “Bakan Bey’in, önceki günlerde bölgemize bir ziyareti vardı. O kapsamda verdiği mesajlarıyla, uyarılarıyla ilgili değerlendirmede bulunduk. 2020 yılında iyi bir sezon geçirmek için şimdiden ciddi anlamda çalışmaya başladık. Sümela Manastırı ve diğer tadilatta olan turistik yerlerimizin de açılmasıyla turizme büyük katkısı olacak. Sümela başka bir ülkede olsaydı daha farklı bir şekilde ön plana şimdiye kadar çıkartılmıştı. Sümela’yla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığına ve il müdürlüğüne ciddi anlamda tepkiler var. Erken bir şekilde açabilmek için ciddi anlamda efor sarf ediliyor.” şeklinde açıkladı.

GÜÇ BİRLİĞİNE VURGU YAPTI

Turizmin bölgesel olarak planlandığını açıklayan Kantarcı, “Bizim bölgemizi il il değil de bölgesel olarak pazarlamamız gerekiyor. Doğu Karadeniz olarak kaynaklarımızı ve gücümüzü birlikte kullanmalıyız. Bunun geri dönüşümü çok daha etkili olacaktır. Özele indiğimiz de her ilçe kendi destinasyonunu ön plana çıkarmaya çalışıyor. Benim bölgeme daha fazla gelsin diye. Toplantıda fikir birliği ciddi olarak ortaya koyuldu. Önümüzdeki süreçte Büyükşehir Belediyesinden de katkılar bekliyoruz. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, DOKA ve özel sektördeki seyahat acenteleri başta olmak üzere otelcilerimizle beraber iyi şeylere imza atacağız. Toplantı da bu anlaşıldı.” diye ifadelere yer verdi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.