YÜKSEK RAKIMLARDAN UZAK DURALIM

Van’ın Bahçesaray ilçesinde meydana gelen ve 41 vatandaşımızın hayatını kaybettiği çığ felaketi sonrası Doğa ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Eruz, çığ riskinin yüksek olduğu Karadeniz Bölgesi’nde de vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Doç. Dr. Eruz, son yıllarda bölgemizde çok sayıda açılan mera ve yayla yollarının yüksek çığ riski taşıdığını, bu sebeple de mecbur kalınmadıkça 1000 m. üzerindeki mera ve yaylalara yamaçlardan yürüyerek gidilmemesi gerektiğini ifade ederek vatandaşlara, “Lütfen AFAD ve Meteoroloji müdürlüklerinin ve uzmanların uyarılarına dikkat edip, riskli alanlar ve yüksek rakımlarda bol kar alan mera ve yaylalardan uzak duralım.” çağrısında da bulundu.  

“YOĞUN KAR VE SONRASI DÖNEM ÇIĞ RİSKİ YÜKSEK OLACAKTIR”

Bölgemizde çığ riskinin yüksek olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Eruz, “Doğu Karadeniz ve özellikle sahil illerinin tamamının kıyı ardı bölgeleri, Trabzon’un batı ve doğu ilçeleri 6-9 Şubat arası Karadeniz üzerinden gelen soğuk hava etkisi ile yer yer 50 cm’nin üzerinde yoğun kar yağışına maruz kalacaktır. Yoğun kar ve sonrası dönem çığ riski yüksek olacaktır. Deprem gibi çığ da doğal bir olaydır. Doğal olaylar ve yaratacağı riskler belirlenerek yönetilmediğinde afet halini alıyor maalesef.” dedi. Çığ oluşumu ve çığ altında kalma olayı gerçekleştiğinde yapılması gerekenleri de aktaran Eruz, “İlk yapılması gereken çığın oluştuğu yamaçta akmadan kalan karın tekrar çığ oluşturup oluşturmayacağının kontrol edilmesi ve risk varsa fiziki müdahale ile ( kontrollü patlatma vd.) çığ oluşturularak riskin ortadan kaldırılması olmalıdır. Aksi durumda son çığ facialarında olduğu gibi, hava şartları( basınç, rüzgâr), motor titreşimi vd. gürültü etkisi ile yeni çığ oluşumu gerçekleşerek kurtarma ekiplerine zarar verebilir. Bu durum her zaman çok büyük ve yüksek olasılıklı bir risktir.” Şeklinde konuştu.

“ÇIĞI AFETE ÇEVİREN İNSAN DAVRANIŞLARI VE TEDBİRSİZLİĞİDİR”

Eruz, sözlerine şu şekilde devam etti: “Doğu Karadeniz Bölgesi, meteorolojik özellikleri ( Yüksek yağış alma, hızla değişen rüzgar, basınç ve sıcaklık etkisi) ve riskli topoğrafik yapısı ( yüksek eğimli yamaçlar ve yüksek kar yükü alan ormansız mera ve yayla alanları) nedeni ile çığ riski en yüksek olan bölgelerin başında gelir. Doğu Karadeniz de son yıllarda çok sayıda mera ve yaylada açılan yollar, yüksek heyelan ve çığ riski taşıyan alanlardır. Yayla yolları ve yamaçlar çok yüksek çığ riski taşımaktadır. Mecbur kalınmadıkça 1000m üzerindeki mera ve yaylalara araçla ya da grup halinde yamaçlardan yürünerek, karı yararak gidilmemelidir. Üst kısmı gece soğuması ile kristalleşmiş eski kar ile üzerine yeni yağacak karın, çok zayıf olan tutunma özelliği aşırı çığ riski yaratacaktır. Rüzgar, basınç, sıcaklık değişimi yanında araç, silah atılması vd. titreşim yaratacak etkiler ve yamaçta yürünerek karın bir hat halinde kesilmesi çığa açık davetiye çıkarır. Lütfen AFAD ve Meteoroji müdürlüklerinin ve uzmanların uyarılarına dikkat edip, riskli alanlar ve yüksek rakımlarda bol kar alan mera ve yayla bölgelerden uzak duralım. Unutmayınız çığ doğal bir süreçtir, çığı afete çeviren insan davranışları ve tedbirsizliğidir.”

Anahtar Kelimeler:
TrabzonVanAFADTarihEruz
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.