Yunuslar denizlerin çobanıdır

Karadeniz bölgesinde son zamanlarda artış gösteren yunus ölümleriyle ilgili Trabzon Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (TRAHAYKO) Başkanı Lütfiye Tüzün Kurban’dan açıklama geldi. Başkan Kurban “Karadeniz de balık popülasyonun azalmasının en büyük nedeni deniz kirliliğidir. Yunuslar yüzünden değil çok çeşitli ve farklı nedenlerden dolayı hamsi ve diğer balıkların neslini tüketmektedir” dedi.

HİÇBİR BİLİMSEL KANIT YOK

KTÜ Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Kocabaş’ın yunusları hedef gösteren açıklamaları tartışılmaya devam ediyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Kurban “Karadeniz de balık popülasyonun azalmasının en büyük nedeni deniz kirliliğidir. Karadeniz kapalı bir havzadır. İlk öncelik arıtma sistemleri ile deniz kirliliğinin önüne geçilmeli ayrıca yasa dışı ve aşırı avcılık daha sıkı denetlenmelidir” ifadelerine yer verdi.

Başkan Kurban “Hedeflenen av dışında ıskarta birçok canlı yok edilmekte bu da besin zincirini daraltmaktadır. Deniz kirliliği ve besin kaybı balık popilasyonunu ciddi şekilde etkilemektedir. İklim değişiklikleri vb. nedenler içine yunuslar tehlike arz edecek şekilde hiç bir bilimsel kanıt yoktur. Yunuslar denizlerin çobanıdır. Yunus yoksa balık da yoktur. İnsanlar bilinçlendirilmelidir. Hocanın dediği gibi yunuslar değil çok çeşitli ve farklı nedenler hamsi ve diğer balıkların neslini tüketmektedir” diye konuştu.

Filiz YILDIRIM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.