“Yüzlerce kez uyardık dere kenarına terminal yapma diye"

Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen, Büyükşehir Belediye Başkanını eleştirerek “Yüzlerce kez dere kenarına terminal yapma diye uyardık. Ama kulak tıkıyor.” dedi.

 Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen, Değirmendere vadisinde Büyükşehir tarafından yapılacak olan yeni terminaline eleştirilerini sürdürüyor. Başkan Şen, Değirmendere vadisine ekstra trafik ve yolcu kullanımının afete davet çıkartacağını söyledi. Yüzlerce kez uyarıda bulunduklarını anımsatan ancak buna kulak tıkandığını söyleyen Şen, “Değirmendere’de sanayi var, yapılaşma var bir de üstüne üstlük terminal yapıyoruz. Değirmendere vadisine trafik ve yolcu olarak kullanım koyarsak biz afete davet çıkartmış oluruz.” dedi.

AFETİ İNSAN MARİFETİ GETİRİYOR

Değirmendere vadisindeki afet riskinin büyük olduğunu dile getiren Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen, “Afet riskleri burası için büyük. Kentsel afetlerimiz var. Bunlar da bu dere kıyılarını sıkıştırarak kentsel afetleri yaratıyoruz. Afet risklerinden sakınacak planlar yapmalıyız. Çok yağmur yağdığında ve afetler oluştuğunda hep söyleniyor ‘Allah’ın takdiri, bu doğal afettir’ diye. Kesinlikle hayır. Bu insan doğal afeti kendi eliyle yaratılıyor. Bu sözler yanlıştır. Dere yatağını sıkıştırıyoruz, insan eliyle daraltıyoruz ve dere yataklarını yerleşime açıyoruz. Bu da afeti getiriyor.” diye konuştu.  

DSİ’NİN HARİTALARINA BAKILDIĞINDA HATA GÖRÜLÜR

DSİ’nin 100, 200, 500 yıllık haritalarına bakıldığında Değirmendere seçiminde hata yapıldığının görüleceğini belirten Şen, “Bunları dikkate aldığımızda zaten afetlerden korunmuş olacağız. Bu kadar basittir. Bu afetleri insan eliyle yaratıyoruz. Bir örneği Değirmendere’de sanayi var, yapılaşma var bir de üstüne üstlük terminal yapıyoruz. Değirmendere vadisine trafik ve yolcu olarak kullanım koyarsak biz afete davet çıkartmış oluruz.” dedi.

DEFALARCA SÖYLEDİK KİMSE DİNLEMEDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nu defalarca ikaz ettiklerini ancak yine de Değirmendere’de terminalin yapılacağından üzüntü duyduklarını söyleyen Şen, “Biz defalarca söyledik. Ben seçtim ondan sonra ulaşım planını yaptım diyemezsiniz. Bunu Murat Beyle konuştuk. Değirmendere’de 99 selini yaşadık bir sürü insan öldü. Büyük akış gösteren bir vadi burası. Maçka’dan aşağı tüm kolları toplayıp iniyor.” şeklinde konuştu.

BAKAN KURUM’UN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Geçtiğimiz yıl Araklı’da meydana gelen sel sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un söylediği sözler üzerinden terminalin yer seçimini eleştiren Şen, “DSİ’nin dereleri ıslahları doğru değil. Dereleri kanala hapsetmek yanlış. Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçen yıl doğru bir açıklama yaparak ‘Dere yataklarındaki yapılaşmalarını kaldırmalıyız, özel kullanımları koymayacağız’ demişti ama Trabzon’da dere yatağında terminal yapılıyor.” dedi.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner63

banner105