Spor yazarlarından maç yorumu

Süper Lig'de sezonun ilk derbisi nefes kesti. Beşiktaş, konuk olduğu Trabzonspor'u Tyler Boyd, Bernard Mensah ve Jeremain Lens'in golleriyle 3-1 mağlup etti. Maçın ardından Sabah spor yazarları derbiyi köşe yazılarında değerlendirdi.

Bülent Timurlenk | "Omurgasız takım olmaz"

"Sadece Sörloth değil Trabzonspor omurgasını yitirdi. Geçen sezonun sorunlu defans göbeği aynen dururken önce Obi Mikel ardından Ndiaye'nin ayrılığı, Sosa'nın gidişi ve elbette Sörloth. Takım omurgasını doğru kurmazsanız zirve yarışından bahsedemezsiniz. Elbette Trondsen sakatlığı büyük talihsizlik ancak şampiyonluğu kaçıran bir Trabzonspor'un dün sahadaki 11'iyle ortaya koyduğu futbolundan daha fazlasını beklememek lazım bu kadroyla."

"Beşiktaş'ta en önemli eksik Sergen Yalçın'dı ama Trabzon'un oyununa bakarsak Beşiktaş'ın hocasını çok aradığını da söyleyemeyiz. Boyd'un golüne kadar orta sahayı geçmekte zorlanan Beşiktaş'ın devreyi önde kapatması elbette önemliydi. Penaltı kararı çok tartışmalı. Trabzon da 10 kişi kalınca Beşiktaş boş tribünler önünde eksik yakaladığı rakibini affetmedi."

Beşiktaş ve Trabzonspor'un geçen sezon beklerinde oynayan oyuncuların olmadığı, bir tarafta Obi Mikel ya da Ndiaye, diğer tarafta Elneny'nin gittiği ve her iki takımda da büyük gol silahı Sörloth ve Burak'ın olmadığı bir oyun. Avrupa'da zirve yarışı veren takımlar arasında hiçbiri bu kadar kısa vadede bu kadar büyük değişime uğramaz. Beşiktaş sağ bek ve santrfor alacak. Trabzonspor'un da Sörloth'tan kazanacağı para mühim. Ama transfer bitmeden kaybedilecek puanların hesabı ilerleyen haftaların matematiğini çok zorlar.

Ahmet Çakar | "Böyle bir penaltı hakemliğe ihanet"

"Siz bu satırları okurken Trabzon taraftarı kahroluyor, Beşiktaş taraftarıysa rakibi farklı yenmesine rağmen asla mutlu değiller. Bunun sebebi çok açık. İki takım da kalite olarak müthiş kötü bir görüntü sergilediler. Futbol kötü ama goller var, gol pozisyonu ise yok. İşte dün gecenin özeti bu. Ya uyduruk penaltı ya kaleci hatası ya da kaleye atılan şuta kafa sokan defans oyuncusu."

"Böylesine tuhaf goller ama futbol sıfır. Trabzonspor, Sörloth, Novak ve Sosa gibi omurgasını kaybedince sıradan bir Anadolu takımına dönmüş. Gafil avlandılar. Yerlerine aldıkları adamlar asla gidenleri dolduramayacak. İlk yarı aslında gol olmayacaktı ama Hüseyin yüzünden gol oldu. Kaleye atılan sert şutlarda defansın birinci görevi şutu kesmektir. Ama riskli hamle kaleciyi kontrpiyede bırakır, nitekim de öyle oldu. Hüseyin kafasını sokmasa Uğurcan büyük ihtimal şutu çıkarırdı."

"Maçın bittiği nokta ise hakemin verdiği basit penaltı. Çünkü sadece iki fark olmuyor, aynı zamanda bu penaltıyla da Trabzonspor 10 kişi kalıyordu. Ondan sonra zaten her şey bitiverdi."

Gelelim Beşiktaş'a... Önemli galibiyet ama Beşiktaş rakip kaleye gidemiyor. Kanat bekleri hücumda etkisiz. Santrforlar asla Beşiktaş'ın santrforu değil. Burak'ı arayacaklar. Sonuçta dün gece skor ne olursa olsun Trabzon da kazansaydı aynı şeyleri söylerdim. Dün gece olan görüntü her iki takımın da bırak şampiyonluktan ilk üçten bile uzakta olduğunun izlenimini verdi.

"Gelelim hakeme... VAR yardımıyla penaltı verdi. Hem de bu penaltıyla Trabzonlu bir oyuncuyu attı. Olayda sarılma var. Atiba kendini kurtarırken yere bırakıyor. Eğer bu penaltıysa dünyada oynanan her maçta her kornerde mutlaka penaltı var. Böyle bir penaltıyı vermek hakemliğe ihanettir."

Ali Gültiken | "Beşiktaş'ın en büyük kazanımı Mensah"

"Geçtiğimiz sezonu güçlü oyunlarla bitiren Trabzonspor ile Beşiktaş, sezonun başlangıcını düşündüklerinin gerisinde yaptılar. Trabzonspor açısından elbette kolay değil. Geçen sezon takımın gol yükünü sırtlayan Novak, Sosa ve Sörloth gibi üç oyuncusundan yoksun olarak başlamak kolay olmadı. Bu maç itibariyle kadroyu oluşturan futbolcular genel oyun düzeni içinde görevlerini yapıyor olsalar da oyunu farklılaştıran şey gol… Bunu yapan oyuncunun eksikliğini ciddi derecede hissetiler. Trabzonspor'un bir başka sıkıntısı da kulübe zafiyeti. Özellikle Beşiktaş'ın golü bulmasından sonra oyunu değiştirecek ışığı oradan da alamaması bordo-mavilileri zora soktu. Beşiktaş'ın kadrosu kendi içinde büyük bir değişim yaşıyor. Geçen sezondan yalnızca Vida ve Atiba'nın sürekli oynadığı bir kadronun Trabzonspor gibi bir rakibe karşı var olan potansiyelini bilerek oynaması Beşiktaş'ın artısı oldu. Maçı ilk bölümde oyunu kontrol ederek en azından skor avantajını rakibe kaptırmadı. Kendi planı elbette çabuk çıkıp kontra ile Trabzonspor'a zorluk yaşatmaktı. Bunu çok etkili yaptı mı? Hayır, ama Boyd'un çok etkili şutu, maçın bir anda bütün planlarını iki takım adına da değiştirdi."

"Trabzonspor en istemeyeceği skorla karşı karşıya kaldı. Kapanan ve skor avantajı yakalayan Beşiktaş'ı mevcut kadroyla aşamayacaklarının psikolojik baskısını yaşadılar ve kontrolü tamamen ellerinden kaçırdılar. Golden sonra Beşiktaş'ın kalesine bir tane etkili şut dahi atamayan bir Trabzonspor olduğunu söylersek ne demek istediğimizi daha rahat anlatırız."

"Beşiktaş, rakibinin hem bu durumunu çok iyi kullandı hem de kendi kapasitesini en efektif şekilde sahaya yansıttı.

Beşiktaş adına oyun tarafına bakmazsak skor olarak çok güzel bir akşamdı. Oyun tarafına dönersek bu sezon hedefleri için daha alması gereken çok yol var. Ama bu yolun aydınlık olacağını düşündüren Mensah'ın harika performansı da dün gecenin Beşiktaş adına en büyük kazanımıydı."

İskender Günen | "Newton, Beşiktaş'ı analiz etmemiş"

"Sorunlarla dolu iki takım. Beşiktaş maçın başlangıcında kendi alanında oyunu kabul eden bir stratejiyle başladı. Trabzonspor ise geçen sezondan farklı bir yapı ve özellikle önde Sörloth gibi sırtı kaleye dönük oynamayı bilen, top saklama yeteneği olan bir forvet oyuncusundan yoksun... Bir de orta alanda yanlış bir oyuncu seçimi. Çünkü geçen yıl anlaşılan o ki teknik adam Eddie Newton, Beşiktaş maçını analiz etmemiş. Çünkü o maçta Kamil Ahmet orta alanda görev yaptı ve de maçın Trabzonspor lehine oluşmasının en büyük nedenlerinden biriydi. Topun sizde kalması çok önemli ama ilk yarı uzun bir süre top Trabzonspor'da olmasına rağmen geriye ve yana oynama yanlışlığına düştüler. Bir de orta alanda geçen yıl Yeni Malatyaspor'dan büyük umutlarla gelen Guilherme, aldığı her topta yana ve geriye oynadı. Abdulkadir Parmak ve yeni transfer Flavio mücadele güçleri yüksek iki futbolcu, oyunu yönlendirmesi gereken ise Guilherme ama o da üretkenlikten çok uzak kaldı. Önde Sörloth'un yokluğunda Ekuban, sol tarafta kendisinden çok şey beklenen Nwakaeme ve sağda Abdülkadir Ömür üretkenlikte olmadığı için pozisyon bulmakta yeterli olmayan bir takım."

"Ligin ilk maçı kendi sahanızda büyük maç ama büyük karşılaşma beklentisinde olanları hayal kırıklığına uğratan bir görüntü oldu. Trabzonspor için görülen o ki, sorunlar bir hayli çok. Geçen yılla bu sezon arasında oyuncu kalitesi olarak da çok büyük farklar var. Stopere ve orta alanda yaratıcı oyuncuya gereksinim duyuluyor."

Fatih Doğan | "İlaç gibi açılış"

"Beşiktaş'ın golcüsü yok, sağ beki yok. Sağ açıkta oynattığı genç Hasic ilk kez Süper Lig maçına çıkıyor. Sol açığı N'Koudou sakat, sağdan devşirme Boyd'u ters ayak oynatıyor. Yetmemiş maça Kovid 19 testi pozitif çıkan teknik direktörü Sergen Yalçın'dan yoksun çıkıyor."

"Başkan Ahmet Nur Çebi'ye maçtan önce '0-0'a razı mısın?' deseniz muhtemelen "Olur, 1-0 ise çok güzel olur" derdi. Maç 3-1 Beşiktaş'ın zaferiyle bitti. İşin ilginç yanı Beşiktaş 7 kez geldi, 3 şut attı, maçı 3-1 aldı. İlk yarı Beşiktaş top kontrolünü Trabzon'a bıraktı. Ancak tatlı sert oynayan ev sahibi oyunu yönlendirecek, rakibini zorlayacak bir baskı ya da alıştığımız büyük takım oyun karakterini koyamadı. İki takımın da ideal golcüleri yoktu. Ekuban markajdan kaçmak için sürekli yana ve geriye döndü. Aynı şekilde Larin gerisindeki üçlüyle koordinasyonu sağlamadı. Boyd'un golü maçın kırılma anıydı. İlk yarıda hakem Ali Şansalan'ın Beşiktaş lehine vermediği penaltı tam bir hakem standartsızlığı. Rize-F.Bahçe maçındaki penaltıyı veriyorsan bu el çarpmasını da vereceksin."

"Şansalan, Atiba'nın ceza alanı içinde topa hamle yapması Flavio tarafından engellediği için penaltıyı verdi. Bizce ilk vermediği pozisyonun etkisiyle penaltıda kararlı davrandı. Beşiktaş'ta Boyd ve Lens'in skor üretmesi ne kadar önemli bir kazanımsa, Trabzonspor için de o kadar önemli bir uyarı. Bu defans hattı ve defansif orta sahada sıkıntı var. Sosa, Novak ve Sörloth'un gitmesi, Pereira'nın yokluğu sadece kalite eksikliğini değil sahada lider eksikliğini de hissettirdi."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105