Spor yazarları Trabzonspor-Alanyaspor finalini değerlendirdi

Trabzonspor, Ziraat Türkiye Kupası finalinde Alanyaspor'u 2-0'lık skorla geçerek kupayı müzesine götürdü. Usta spor yazarları, Trabzonspor ile Alanyaspor arasında oynanan final karşılaşmasını değerlendirdi.

ERMAN TOROĞLU - ALKIŞLAR SÖRLOTH'A

Hayret, Trabzonspor öne geçtiği maçı gol yemeden bitirdi. Öne geçtikten sonra Alanya'ya arkada geniş alan bırakmadılar. Alanya'nın en büyük özelliği de rakip üstüne geldiği zaman arkaya atılan toplarda gol pozisyonları yakalamasıydı. Cisse'yi iyi markaja aldılar. Ama şunu söylemeden geçemeyeceğim. Trabzonspor'da bazı futbolculara yük fazla biniyor, bazılarına az. Şahsi becerileri yüksek olan bir takım. Dün gece Abdülkadir Ömür ile Sörloth'un tabiri caizse koşmaktan canı çıktı. Son nefeslerine kadar mücadele ettiler.

Alanyaspor'u daha farklı beklerdim. Ama teknik adamları Erol'un ve birkaç futbolcunun Fenerbahçe'ye gitme olayı takımın havasını bozmuş. Aynı olayı bu sene Sivasspor da yaşadı. Bu takımda yıllarca alt kümelerde oynayarak gelen Efecan'ın oyundan çıkarkenki tavrı bu huzursuzluğun açık belirtilerini gösterdi. Bu iş böyledir. Hoca giderse işler terse döner. Alanyaspor'da gördük.

"YAPTIĞI İŞLERLE BENDEN GEÇER NOT ALDI"

Trabzonspor'un teknik direktörü Eddie Newton, yaptığı işlerle benden geçer not aldı. Dün geceki maçta elinden geleni bence yaptı. Bu sene takımlar tarihte görülmemiş bir hastalık yüzünden enteresan bir süreç geçirdiler. Onun için de fizik ve mücadele olarak fazla bir şey söyleyemiyorsunuz. Bazı takımlar çok etkilendi, bazıları az. Ama dün gece Trabzonspor kupayı hak etti.

"BAZI HAKEMLER YANDAN DÜDÜK ÇALDILAR"

Bunda ortadan düdük çalan hakemin de etkisi vardı. Çünkü Trabzonspor'un bu seneki maçlarında bazı hakemler yandan düdük çaldılar. Bazı takımlara da ortadan düdük çaldılar. Bazılarına hiç hata yapmadılar veya az hata yaptılar. Ne tesadüf bazılarına da çok yaptılar. Lig şampiyonluğunu kaçırma olayında da bunun faktörü vardı. Bu maç ligde tatsız bir olay yaşayan Trabzon Başkanı ile Alanya Başkanı için rövanş oldu. Maçtan sonra birbirlerine ne dediler bilemiyorum.

ZEKİ UZUNDURUKAN - ANA SÜTÜ GİBİ HELAL ŞAMPİYONLUK

Final maçlarının bir satranç oyunundan farkı yoktur. Emek+alın teri+takım bütünlüğü ve zeka birleşince sonucu, kupa şampiyonluğu olur. İlk 15 dakika, iki takım da kontrollü bir oyunu tercih etti; evet topla oynamada Trabzonspor'un ezici bir üstünlüğü vardı ama Alanyaspor da ne kadar diri bir takım olduğunu daha maçın ilk yarısında belgeledi. Ama Trabzonspor tarihi farkı bulacak pozisyonlara da girdi... Şampiyonluğu son anda kaçıran ve yine bu takımla oynanan maçın 90+5'inde yenilen beraberlik golü, bordo-mavili takıma moral olarak büyük hasar vermişti. Belki de bu yüzden şampiyonluk kaçmıştı.

Sonuçta şampiyonluk yarışında taraftarına hayal kırıklığı yaşatan Trabzonspor, dün yeni sezon formalarından biri olan beyaz forma ile sahaya çıkarken, futbolunda da adeta beyaz sayfa açmış görüntüdeydi. 'Sezonun Kralı' Sörloth, Abdülkadir Ömür'ün attığı golde belki de yılın asistini yaptı. Ölçtü, biçti ve Ömür'e 'al da at' dedi adeta Sörloth.

Trabzonspor, ilk yarıda skor talebasına 2'yi 3'ü yazdırabilecek pozisyonlar da yakaladı. Uğurcan, ilk 45'te Bakasetas'ın vuruşunu müthiş çıkardı. İlk yarıdaki tek pozisyonu da buydu zaten Alanyaspor'un. Maçın ilk yarısında Ekuban'ın sakatlanıp çıkması, bordo-mavili takımın hücum gücünde düşüşe neden oldu. Onun yerine giren 40'ta oyuna giren Bilal Başaçıkoğlu, maça odaklanana kadar ilk yarı bitti.

"EFECAN'I ÇIKARMASI PANİK DEĞİŞİKLİĞİ DİYE DÜŞÜNÜYORUM"

İkinci yarıya beklenildiği gibi Alanyaspor baskılı başladı. Trabzonspor, bu baskı karşısında iyi savunma yaptı. Bilal ile ani kontrataklar da geliştirdi bordo-mavililer. Erol Bulut hoca, bir an önce skor üretebilmek için art arda değişiklikler yaptı.
Efecan'ı çıkarması ise bir panik değişikliği diye düşünüyorum... Erol Bulut son hamle olarak Mustafa Pektemek'i oyuna alarak çift forvete döndü.

"KENARDAKİ DİK DURUŞU FUTBOLCULARI ATEŞLEMEYE YETTİ"

Trabzonspor ilk iki oyuncu değişikliğini de sakatlıklar (Novak'ın yerine de Kamil Ahmet girdi) yüzünden yaptı. Bu durum Eddie Newton'un hamle gücünü zayıflattı. Ama Newton'un kenardaki dik duruşu, futbolcuları ateşlemeye yetti. Dünkü maçta 1 gol atan Abdülkadir Ömür ve 1 gol atıp, 1 de asist yapan Sörloth müthiş mücadeleleri ile kocaman bir alkışı hak etti. Trabzonspor bu kupayı çok istedi ve kazandı.

90+9'da Sörloth inanılmaz bir gol atarak kupayı getiren isim oldu. Bordo-mavili oyuncular dün gece sahada adeta suda sönmeyen akşam güneşi gibiydi. Eddie Newton, maçın uzatma anlarında Da Costa ve Ndiaye'yi oyuna alarak skoru tutmayı hatta artırmayı başardı.

"TRABZONSPOR BU BAŞARIYI EGALE EDEBİLİR"

Eddie Newton, bordo-mavili takımın başında 2 maça çıkıp 2'sini de kazandı. Newton, 2 maçta Trabzonspor'un başında sahaya çıkarken, 1 kupa şampiyonluğu yaşayarak tarihe geçti. Bu arada 10 dakikalık uzatma da bu sezonun uzatma rekorudur herhalde! Şampiyon Trabzonspor'u tebrik ederiz. Sonuna kadar hak ettiler. Bordo-mavili futbolcuların formalarından adeta yılların teri aktı. 10 yıllık bir terdi bu. 2009- 2010 sezonunu çifte kupa ile kapatan Trabzonspor, yine bu başarıyı egale edebilir. Zira Süper Kupa Finali'nde Başakşehir ile karşılaşacak bordo-mavililer.

Trabzonsporlu futbolcular, dün gece adeta yanardağ ordusu gibiydi. Sanki daha önceki hiçbir gerçeğe benzemiyorlardı. Hepsinin bedenine kupa ruhu, kazanma ruhu girmişti. Kocaman bir alkışı da (biz) yani Turkuvaz Medya Grubu hak etti. Tam 105 maçı şifresiz ve HD kalitesinde sundu.

"KUPA MAÇLARINDA ÇOK AZ HATA YAPTILAR"

Dünkü dev finali anlatan spikerler Ender Bilgin ve Cüneyt Şen, seyircisiz bir maçı bile müthiş anlatımlarıyla tadından yenmez hale getirdiler. Bir tebrik de sponsor Ziraat Bankası'na... Ve Ziraat Türkiye Kupası'nı yöneten hakemlere. Onlar da kupa maçlarında çok az hata yaptılar. Çünkü onlar da biliyorlardı ki, Ziraat Türkiye Kupası'nın yayıncı kuruluşu urkuvaz Medya, temiz futbolun ve adaletin yılmaz savunucusuydu. Emeği geçen herkese teşekkürler! Yayıncılık böyle olur! Kupa şampiyonluğu da! Tertemiz ve ana sütü gibi helal şampiyonluk!

REHA KAPSAL - HAK ETTİLER

Kupada finali hak eden sezonun iki tane iyi futbol oynayan takımının, özellikle en büyük becerileri; rakip yarı alanda hücum zenginliğiydi. Bordo-mavililer özellikle Sörloth gibi ligimizin seviyesinin üstünde olan bir oyuncunun yarattığı kalite farkıyla, attığı ve Abdülkadir Ömür'e attırdığı golle, sezona damga vurduğu gibi kupa finaline de damgasını vurdu.

Attırdığı golde verdiği pas, ders niteliğindeydi. Rakip kaleciyle, savunma arasına atılan her top, tehlike ve gol alma olasılığı yüksektir. İyi pasın hiçbir zaman savunması olmaz. Sörloth, yalnız bir santrfor değil, o boyla çizgilerde oynayıp bu maçtaki gibi ligde asist yaptığını da gördük. Trabzonspor'un kupayı müzesine götürmesinde oynanan oyundaki en büyük etken; saha içindeki yapmış olduğu doğru savunma anlayışıydı.

Tabii bununla beraber şunu da dile getirmek gerekir; bordo-mavililerde ligde kırılma maçını kaybettikleri Alanya'da bıraktıkları 2 puan ve maçtan sonraki yaşanan olaylar, ister istemez bütün kulübün motivasyonunu düşürmüştü. Ve de bu maçın, o kaybedilen 2 puanın ve ligde kaçan şampiyonluğun en büyük nedeni olduğunu oyuncular çok iyi biliyordu. Ve de onların saha içindeki yüksek konsantrasyon ve motivasyonla birlikte oyununu daha güçlü hale getirdi.

Alanyaspor gibi hücum hattında çok becerili oyuncuların olduğu bir takıma karşı nerdeyse maçın tamamında, 1 tane gol pozisyonu bile vermeden maçı kazanmasını bildiler. Demek ki isteyince saha içindeki savunma yerleşimi yapılabiliyor. Ve de top rakipteyken herkes doğru reaksiyon vererek, saha içinde skor ve kazanma adına birlikte, ortak akılla iyi savunma yapılıyormuş.

Trabzonspor, son anda verdiği şampiyonlukla taraftarına, şehrine bir teselli vererek Ziraat Türkiye Kupası'nı kazanıp, bir nebze de olsa kendini affettirmesini bildi. Maçın başından, sonuna kadar Alanyaspor'dan hem hücumda hem savunmada daha iyi oynayan ve kupayı sonuna hak eden Trabzonspor'du.

NECMİ PEREKLİ - KUPA SAHİBİNİ BULDU

Maçın başlangıcında Alanya'nın Trabzon kalesinde önemli 3 gol pozisyonu görüyoruz. Fakat Alanya bunlardan istifade edemeyince sıra Trabzon'a geliyor. Bundan sonra karşılaşmaya ağırlığını sahaya koyan Karadeniz ekibi oldu. Fakat oyunun akışına baktığımızda zevksiz, pozisyonsuz, futbol kalitesi ve heyacanından uzak bir kupa finali seyrediyoruz.

Bu maçın ne olduğunu bilmesek adeta gazozuna oynanan hususi bir maç seyrettiğimizi söyleyebiliriz. Trabzonspor neyse ki Sörloth'un uzattığı topa Abdülkadir Ömür'ün ayağından bulduğu gol ile 25. dakikada 1-0 öne geçiyor. Golden sonra ise adeta her iki takım da topları ve akınları birbirlerine ikram eder şekilde tam bir sezon sonu maçı oynadılar.

"ALANYASPOR'UN MAÇI HAK EDECEK HİÇBİR PERFORMANSININ OLMADIĞINI GÖRDÜK"

Her iki takım da mahkum oynadı. Ancak oyunun uzatma dakikalarında Sörloth'un şahsi gayreti ile taşıdığı topla Trabzonspor 2-0 öne geçti. Sörloth'un taşıyıp götürerek enfes bir vuruşla topu filelere buluşturması, tarzı adeta sönük bir balon gibi olan maça bir renk ve bir estetik katmış oldu. Bu denli tek maçla sonucu bağlanan kupa finallerinin stratejisi çok önemlidir. Zira yapılan hiç bir hatanın ileride telAfisi gibi bir imkan olmadığı için çok dikkatli olunması gerekirdi. Fakat maçın da oyun akışına ve kalitesine baktığımızda Alanyaspor'un bu maçı hak edecek hiçbir performansının olmadığını gördük.

"TRANSFER TEKLİFLERİNE KAFALARINI YORMALARINA BAĞLIYORUM"

Trabzonspor bu oyunla her durumda Alanya'dan daha üstün olduğunu gösterdi. Alanyaspor'un bu kadar renksiz bir maç oynamasını ben şahsen hocaları Erol Bulut'un ve bazı oyuncularının bazı transfer tekliflerine kafalarını yormalarına bağlıyorum. Bu kupa Trabzonspor'a sezondaki kayıplarının adeta bir tesellisi gibi oldu. Son olarak Newton'un oyun akışı içerisindeki değişikliklerle rakibine hamle vermeyerek oyun üstünlüğünü elinde tutması dikkatlerden kaçmadı.

ALİ BARANSEL - KUPA BEYİ

Erol Bulut önderliğinde ligde başarılı bir sezon geçiren Aytemiz Alanyaspor, tarihinde çıktığı ilk kupa finaline oldukça istekli başladı. 5. ve 19. dakikalarda Bakasetas ile 2 pozisyondan faydalanamayan Akdeniz ekibi, 20. dakikadan sonra oyunun kontrolünü yitirdi. Ligin son haftalarında savunması ciddi anlamda fire veren Trabzonspor, bu andan sonra rakibinin güçlü hücum hattına geçit vermedi. Dakikalar 24'ü gösterdiğinde sezonun gol kralı Sörloth'un yaptığı enfes ortayı gole çeviren Abdülkadir Ömür Trabzonspor'u 1-0 öne geçirdi. Açıkçası, zengin hücum varyasyonlarına sahip olan Alanyaspor'un, ilk 45 dakikada alıştığımız görüntüsünden uzak kalmasını oldukça yadırgadım.

Aytemiz Alanyaspor, ikinci 45 dakikada topa hakim olmaya çalışan taraf olsa da, rakibinin disiplinden asla taviz vermeyen defans hattını bir türlü yıkamadı. Erol Hoca, Efecan ve Siopis'in yerine Salih ve Onur'u oyuna alarak hücumda çeşitlilik yakalamaya çalıştı. Başarılı teknik adam, son kumarını da, orta sahayı tutan Ceyhun'u çıkartıp Mustafa Pektemek'i alarak oynadı.

"KUPAYI KAYBETTİ AMA SEZONA DAMGA VURAN EKİPLERDEN OLDU"

Sezon genelinde iyi hücum eden Alanyaspor'un bu maçta gol ve goller bulmasını bekliyordum ama fişi 90+10'da Sörloth çekti ve Trabzonspor  yüksek motivasyonuyla kupaya uzanmayı bildi. Aytemiz Alanyaspor, kupayı kaybetti ama bu sezona damga vuran ekiplerden biri oldu. Tebrikler Alanyaspor, tebrikler Erol Hoca. Bir tebrik de kupa beyi Trabzonspor'a...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105