Dünyada ve ülkemizde sporda şiddet olayları ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Bu sorun esasında uzun zamandan beri sporun gündeminde bulunmakta.  
 
Örneğin, 1970 Dünya Kupası Elemelerinde El Salvador-Honduras maçı ve akabindeki olaylardan dolayı 4000 kişi ölmüş, 12000 kişi ise yaralanmıştır.
 
Ve bu olaylar tarihe "The Football War - Futbol Savaşı" olarak geçmiştir.
 
Yaşananlar sonrasında sporda şiddet olaylarının engellenmesi hakkında ciddi adımlar atılmış ve atılmakta.
 
Ülkemizde bu konuda 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun temel hareket noktamız. Bu kanunla beraber kulüplerin, taraftarların ve kişilerin uyması gereken kurallar tek tek tespit edilmiş ve aksi hareket halinde neler yapılması gerektiği açıklanmıştır.
 
Peki neden şiddet önlenemiyor?
 
Örneğin, Beşiktaş ve Konyaspor arasında oynanan Süper Kupa finalinde yaşanan olaylara hepimiz şahidiz!
 
Sahaya taraftarların girmesi mi dersin, yanıcı-patlayıcı maddeler mi dersin birçok kötü olay bu maçta yaşandı.

Bu konudaki kötü tecrübe daha birkaç ay önce Eskişehir-Göztepe Play-Off finalinde yaşanmışken Süper Kupa finalinde de tekrarlanması şiddeti engellemedeki karnemizin eksi notlarla dolu olduğunun açık göstergesidir.
 
Ayrıca Fenerbahçe-Trabzonspor maçındaki olaylar, kötü ve çirkin tezahürat, yabancı maddelerin sahaya atılması da buna bir örnektir.
 
Derhal, 6222 sayılı Kanun etkin bir şekilde uygulanmalı, sporun ilgilileri şiddetin önlenmesi konusunda etraflıca bilgilendirilmelidir. Spor ahlakına ilişkin eğitimin ilkokul çağından itibaren başlaması gerektiği artık herkesin malumudur.
 
Ülkemiz sporunun gelişmesi için bu adımlar en kısa zamanda atılmalıdır! Aksi takdirde, milyonların heyecanı olan sporumuz, şiddet olayları sonucunda anlamsız hale gelecektir.
 
Sporda kalite için şiddetle etkin mücadele!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.