Assassin's Creed Oyunu tutkunu çıktı

MESAJI 35. MADDEDE VERMİŞ

Batuhan K.'nın incelenen cep telefonunda, 10 Mart 2017 tarihinde ölümümden sonra istediklerim başlıklı 38 maddelik not listesi çıktı. Not listesini 35. maddesinde, ‘Assassin's Creed gibi olacak Emir. Bant ya da ip lazım, biraz araştırma ile daha kolay olacak' diye yazdığı belirlendi. 1 Ocak 2017 tarihli notlarda, ‘Zaman tükeniyor. Sıramda Emir, ölüm kapıda, kapıda ben varım, ben ise arkandayım. Her zaman sana karşı sır tuttum, sırların bittiği yer burasıdır. Emir'i kesmeden önce soracağım soruları o gün senden öğreneceğim' yazdığı tespit edildi. Assassin's Creed 6 ayrı seri oyundan oluşuyor. 2007 yılında ortaya çıkan oyundan bir seri katil değişik rollerde karşımıza çıkarak, bıçak, kılıç, ok, balta ve iple kurbanları avlıyor. Oyun da suikastçının dikkat çeken en büyük özelliği ise kollarındaki bıçaklarla infaz yapıyor olması.

UZMANLAR UYARDI

Psikiyatri Uzmanı Dr. Şenol Anaç, bu oyunları oynayanların yaş aralıklarının genelde 10 ile 25 arasında olduğunu ifade etti. Dr. Anaç, "Onları hedef kitle yapan şeyde ergenlerdeki ruhsal yapının değişken ve tam oturmamış olmasından kaynaklanıyor. Ergenlerde toplum tarafından kabul edilebilirlik, saygı ve takdir görme, onaylanma, olduğu gibi kabul edilme isteği var" dedi. Ailelerin çocuklarına biz bir bütünüz mesajı vermesi gerektiğini ve çocukların sosyal medya da ne yaptıklarını takip etmelerini isteyen Dr. Şenol Anaç, "Çocuk, arkadaş ortamında ve sosyal çevresinde onu dinleyen olduğu gibi kabul eden yanlışına ve doğrusuna saygı gösteren bir çevrede yaşamıyorsa, bu duygularla en başta kendisi eleştirmeyen kendisini olduğu gibi kabul eden bir sanal aleme bulaşıyor. Daha sonra sanal alem bunu kötüye yönlendirerek, intihara sürüklüyor" dedi. Dr. Anaç, "Çocuklar arasında bu kadar yaygın olmasının nedeni çocukların gerçeği değerlendirememesi, çocuklar yavaş yavaş alıştırılarak kendilerine zarar vermeleri sağlanıyor ve suistimal ediliyor. Ailelere tavsiyem sabır, sevgi ve saygı... Yanlışta yapsalar doğruda yapsalar yanında olunmalı ve sorunlar birlikte düzeltilmelidir" diye konuştu. İlker Karaş, Assassin's Creed adlı oyunun 18 yaş altındaki çocuklara önerilmiyor. İçerisinde şiddet unsuru var. Aileler çocukları denetlemeli buna izin vermemeli. Çocuklar oyun içerisindeki hikâyeleri gerçek sanıyor, karakterlerle bütünleşiyor. Çocuk hayal dünyasındaki bu olayları gerçeğe dönüştürüyor, ayırt edemiyor. Sinan Akkol, "Her oyunun bir yaş baremi vardır. Bu oyun 18 yaş altına tavsiye edilmez. Çocukların yüzde 80-90'ı oyun oynuyor. Bugün herkesin cep telefonunda oyun bulursunuz. Ama yaşanan olay 'şu oyun yüzünden oldu' demek yanlış olur. O çocuk bir tv dizisinden de etkilenmiş olabilir. Ya da kilise katliamını gazete okur, aynısını camide yapar diye düşünür. Hem tv hem de gazeteyi yasaklamak mı gerekir. Ebeveynler çocukta yaş baremine dikkat etmeli Gerçekte başka bir sıkıntı vardır. Bu onun yansımasıdır. Hukukçu Dr. Mete Tevetoğlu: Bu oyun, pek çok diğer aynı kategori oyun gibi kimi şiddet öğeleri içeriyor. Uygun olmayan yaş grubunun oynaması halinde sanal ve gerçek arasında karışıklık yaşanabilir. Ülkemizde oyunların yaş ve içerik işaret ve derecelendirme kuralları olmadığı için küçük yaştakilerin kendilerine uygun olmayan oyunları oynamaları ve bunlardan olumsuz etkilenmeleri gündeme gelebiliyor. Füsun Nebil: Oyunların bu olaylara neden olduğunu söylenemez. Mavi balina dışında. Oyunlar çocukların ruhunu açan araçlardır. Ama çocuklar kontrol altına tutulmalı. Bilgisayar duvara değil salona açık olmalı. Belirli saatlerde oyuna izin verilmeli. Çocuklar içinde hasta ruhlu insanlar var. O çocuklar zaten hasta.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.