RİZE'NİN TARKANI

Evini, Tarkan'ın kostümleri ve savaş aletleri ile donatan, çizgi romanlarını biriktiren ve yörede 'Rizeli Tarkan' olarak da tanınan Köse, köyünde ilgi odağı haline geldi. Giydiği savaşçı kostümleriyle yörede dolaşan Refik Köse'yi görenler de kendisine 'Tarkan' diye hitap ediyor.

Camidağı köyünde oturan işçi emeklisi Muhammet Refik Köse, çocukluk yıllarında, Türk karikatürist Sezgin Burak tarafından yaratılan kurgusal Hun savaşçısı çizgi roman serisi karakteri 'Tarkan' hayranı oldu. Tarkan'ın çizgi romanlarını okuyan ve kendisini karakterin yerine koyan Köse, ailesine ait marangoz atölyesinde tahtadan kılıçlar yaptı, arkadaşları ile savaş oyunları oynadı. Tahta kılıcını yanından ayırmayan Muhammet Refik Köse, kendisine 'Tarkan', arkadaşlarına da çizgi roman serisindeki karakterler 'Hortis', 'Kostok' ve 'Tan' lakaplarını taktı. Tarkan'la kendisini özdeşleştiren ve sevgisini yıllardır yaşatan Köse, evindeki odasını da Tarkan'ın kostümleri ve savaş aletleri ile donattı. Muhammet Refik Köse'nin odasında kılıçlardan kolyelere, çizgi roman serilerinden Tarkan posterlerine kadar çok sayıda figür yer alıyor. Köse, odasındaki figürleri "Bunlar benim ilacım" diye yorumluyor.

Köyünde herkesin Tarkan diye hitap ettiği Muhammet Refik Köse, savaşçı kostümünü giyip, kılıç kuşanıyor ve okla atış talimi yapıp, ormanda yürüyüşe çıkıyor. Komşuları da savaşçı kostümüyle gördükleri Köse'ye alıştı. Bazı kişiler, Muhammet Refik Köse'ye 'Kurdun nerede?' diye takılıyor.

Muhammet Refik Köse, Tarkan karakterinin çocukluktan kalma bir merak olduğunu belirterek, okuduğu Tarkan çizgi romanlarının kendisinde bu merakı oluşturduğunu söyledi. Çocukluk yıllarından bugüne kadar Tarkan sevgisini yaşadığını anlatan Köse, şöyle dedi:

'ANNEM, SEN KİME ÇEKTİN, DİYE KIZARDI'

Kardeşi, yengesi ve yeğenleri ile birlikte aynı evde yaşadığını anlatan Köse, "Onlar da tarihe bir merakım olduğunu biliyorlar. Bu tarihi aletleri, silahları evime taşıdığım için bunların temizliği biraz zor. Kardeşimin eşi sağ olsun bu konuda bana yardımcı oluyor. Dizdiğim eserler yerinden oynadı mı ben sinirleniyor, kızıyorum. Rahmetli annem bana 'Evlen o zaman eşin temizlesin' derdi. Bir de annem giyimim için bana kızardı, 'Sen kime çektin, biraz babana benze, bir tuhaf giyiniyorsun. Her gün kılıçlar silahlar eve getiriyorsun. Parmağında yüzükler takıyorsun' derdi. Boynumdaki madalyona 500 TL verdim. Rahmetli annem bana 'O teneke parçasını neden boynuna takıyorsun?' diye kızardı. Ben de anneme 'Orta Asya'dan geliyorum. Gelirken oranın kültürünü de getirdim. Size uğradım, gidene kadar beni idare edin' diye takılırdım."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105