Ne uyuşturucu taciri bıraktılar ne terörist...

Kimi bomba arıyor, kimi iz sürüyor. Kimi erzak arıyor, kimi mayın arıyor. Kimi kayıp şahıs, kimi uyuşturucu madde, kimi de toplumsal olaylara müdahale ediyor. Her birinin adı ve bir kimliği var. Eğitmeniyle birlikte yatıyor, kalkıyor. Gerekirse tayin ediliyor. Görev süresi bitince emekli oluyor. 

İşte Trabzon’da jandarma bünyesinde görev yapan 9 dedektör köpek.. Aldıkları eğitimlerle ne terörist bıraktılar ne de uyuşturucu taciri.  Uyuşturucu Madde Arama Köpeği  Yatkı ve Duman,  Bomba Arama Köpeği Yuva ve Yaz, İz Takip Köpeği Kızak, Erzak Tespit Köpeği Bal, Çay ve Tütün Tespit Köpeği Payda, Mayın Arama Köpeği Yuva ve Asayiş Arama Köpeği Şans... Hassas buruna sahip köpekler, timlerin sağ kolu olarak görev yapıyor. Çok özel beslenip, bir de özel veterinere sahipler. Onlar Jandarmanın gözbebeği kahraman köpekler…

Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde köpek üretim ve eğitim faaliyetlerinin Nevşehir’de 2003 yılında kurulan Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi (JAKEM) Komutanlığı tarafından yürütüldüğü ifade edilirken buradaki testleri başarıyla geçen köpeklerin 81 ildeki jandarma ekiplerine gönderildiği açıklandı. Görev köpeklerinin eğitim süreçlerinin doğduğu andan itibaren başladığı belirtilirken yaklaşık 18 aylık eğitimde yapılan tüm testleri başarı ile geçen köpeklerin sahaya çıktığı ifade edildi. Köpeklere, atandıkları birliklerde belirli bir plan doğrultusunda günlük, haftalık, aylık ve altı aylık olmak üzere eğitim verildiği vurgulandı.

Yavru köpeklerin eğitim sürelerinin 52 hafta olduğu ifade eden köpek eğitmeni Uzman Çavuş Bahri Bağlan, "Eğitimleri sonunda faaliyet alanın eğitimlerine katılmaya uygun hale gelen köpekleri  görev yapacakları branşlara göre ayrılıyor ve sorumluları ile birlikte branşına göre 14 ve 20 hafta arasında değişen kurslara alınarak hazır hale getiriliyor" dedi. Belirli aralıklarla sağlık durumları ve görev özellikleri bakımından denetlenen köpeklerin görev yapamayacak durumda olması halinde hizmet dışına alındığı ancak geri kalan tüm bakımlarının sürdüğü kaydedildi.Köpeklerin koku alma duyularının insanlara göre 40-50 kat daha fazla geliştiği ve bu üstün yeteneklerini kullanabilmeleri için koklama hissini artırıcı eğitimler yapıldığı ifade edilirken sonrasında ise görev yapacakları alanda geliştirildikleri kaydedildi.

Bu arada eğitime alınan köpeklerin Jandarma Genel Komutanlığı tarafından 6 ırkı bulunduğu öğrenildi. Bu ırkların Alman Çoban, Alman Pointer, Belçika Malinois, Golden Retriever, Labrador Retriever ve Tarsus Çatalburun olduğu belirtildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.