Dar gelirli eziliyor

 CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman, kredi kullanan küçük esnafın ezildiğini, kredi takibine uğrayıp icraya verildiğini ancak büyük şirketlerin ise takip edilmediğini ileri sürdü. CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman TÜİK tarafından hazırlanan bu yıl Türkiye’de toplam gelirin yüzde 46,3’ünün en yüksek gelir grubuna gittiği araştırma sonucuna yönelik açıklamalarda bulundu. Ekonomistlere göre bu oran son 11 yılda gelir dağılımında görülen en yüksek fark. Oyman “Ülkemizde ne yazık ki cezalar hep küçük esnafa kesiliyor. Yüksek gelire sahip olan kişilere ceza kesilmiyor. Hatta bu kişilere af çıkarılıyor. Büyük şirketlerin aldığı krediyi ödeyip ödemediğinin takibi yapılamıyor veya sorgulanmıyor. Ama küçük esnafa, dar gelirliye sıra gelince hemen ceza işliyor.” dedi.  

EKONOMİK KAYIPLAR  İÇİN ADIM ATILMIYOR

Türkiye’de gelir dağılımına bakıldığında ortaya çıkan olumsuz tabloda pandeminin nasıl etkileri olduğunu anlatan CHP Ortahisar İlçe Başkanı Oyman,  “Olaya tersten yaklaşırsak herhangi bir işte çalışan yada esnaf olan arkadaşlarımız özelikle son iki senedir önemli iş kayıpları yaşadı. Esnaflar büyük kayıplara uğradı. Hatta 15 ay boyunca kapalı olan esnaflarımız var. Bu tablo iş gücü ve ekonomik gelirin düşüklüğünün ölçütü. Baktığımız zaman hem ekonomik gelir iyice düşüyor hem gelir gücü düşüyor. Diğer taraftan da malzeme fiyatları ve tüketim fiyatları artmaya başladı. Burada büyük bir sıkıntı olduğu zaten görülüyor. Yani bugün bir asgari ücret asgari ihtiyaçları karşılayamayacak kadar az seviyede. Çünkü gelir yok ama giderler çok fazla. İşin bu tarafından bakmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Bu kayıpların giderilmesi, bu kayıplara uğrayan insanların neler yapması gerektiğiyle ilgili adımları göremiyoruz.” ifadelerini kullandı.

GELİR DÜŞÜKLÜĞÜNDEN DOLAYI PSİKOLOJİK VE EKONOMİK SIKINTI VAR

Oyman, pandemi dolayısıyla uygulanan işçi çıkarma yasakları kalkınca ve esnafın aldığı kredileri ödeme zamanı geldiğinde Türkiye’de oluşan olumsuz tablonun daha fazla derinleşeceğine dair olan görüşlerin gerçekleşebileceğini söyleyerek, “Sürekli mahallelerde geziyoruz. En çok duyduğumuz sıkıntılardan biri esnaf sattığı malın yenisini sattığı fiyata yerine koyamıyor. Dolayısıyla zaten ekonomik olarak dar boğazda.  Evi de kirada dükkanı da kira. Geliri olacak ki ikisini de karşılayabilsin. Artık günlük giderlerini karşılayamayacak duruma geldi. Dolayısıyla toplam gelirin daha düşük kısmı  ne yazık ki yüksek gelirliler dışındakilere etki etmiyor. En çok duyduğumuz sıkıntı bu. Fatura ödemeye, kira ödemeye devam. Vergisi varsa devam. Aldığı destek 15 aylık süreci karşılamaya yetmiyor. Dolayısıyla burada gelir düşüklüğünden dolayı müthiş bir psikolojik ve ekonomik sıkıntı var. Bunların nasıl düzeleceğine dair pek bir hareket yok.” dedi.

TÜM BUNLARIN SEBEBİ YANLIŞ VE EKSİK YÜRÜTÜLEN POLİTİKALAR

Vatandaşa verilen kredilerin geri ödenmemesi halinde ceza mekanizmasının oldukça hızlı olduğunu, ancak şirket sahiplerinin oldukça yüksek rakamlardaki borçlarını ödeyemedikleri zamanlarda ceza vermek yerine af bile çıkarılabildiğini kaydeden Oyman, Türkiye’de bu duruma son verecek herhangi bir adımın atılmadığını söyledi. Oyman, “Bir takım küçük destekler ve verilen krediler var. Desteklerin boyutu krediye göre çok çok az. Kredi demek faizle işlemek demek. Bütün halkı, vatandaşı, esnafı bankalara kredilere mahkum etiler. Krediyi alamayanlar bir tarafa, krediyi alanlarda sıkıntı yaşıyor. Geri ödeyemiyor. Bu süreç bu şekilde gidiyor. Kısıtlamalar yavaş yavaş kalkıyor. Ama baktığımız zaman ana sebep alım gücünün düşmesi. Gelirler düştüğü zaman önüne borç ve ceza çıkacak. Çünkü cezaları ödeyebilecek gibi bir durum yok. Ceza kesiliyor. Bugün BAĞKUR’unu ödeyemediği zaman peşine cezası geliyor. Gelir düşük, işverenin çalıştırdığı kişiler var ve bu kişileri bir sebepten dolayı çıkamıyor. Üzerine yük bindikçe ve kısıtlamalar kalktıkça bu sefer öngörüler ne yazık ki durumun kötüleşeceği yönünde meydana çıkıyor. Ülkemizde ne yazık ki cezalar hep küçük esnafa kesiliyor. Yüksek gelire sahip olan kişilere ceza kesilmiyor. Hatta bu kişilere af çıkarılıyor. Büyük şirketlerin aldığı krediyi ödeyip ödemediğinin takibi yapılamıyor veya sorgulanmıyor. Ama küçük esnafa, dar gelirliye sıra gelince hemen ceza işliyor. Gelirlerin azlığı, borçların ödeme zorunluluğu sebebiyle esnafın üzerine düşen baskı daha çok artacak. Yani açıklanan desteklerin birçoğu kredi olduğu için önümüze çıkan tabloda ekonomik sorunların büyüyeceği görülüyor. Tüm bunların sebebi yanlış ve eksik yürütülen politikalar.” sözlerini kaydetti.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.