Ortahisar çalışanlarına yüzde 14’lük zam!

Ortahisar Belediyesi ve Hizmet-İs Sendikası arasında yapılan toplu iş sözleşmesi imza töreni Ortahisar Belediyesi Çok Amaçlı Salonda gerçekleşti. Ortahisar Belediyesi ve ORBEL arasında 2 yıl geçerli olacak sözleşmedeki zam oranlarını açıklayan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, sözleşmede ilk 6 ay yüzde 7, ikinci ayda yüzde 7 olmak üzere işçilere yüzde 14’lük zam yaptıklarını söyledi. Ortahisar Belediyesi ve Hizmet-İs Sendikası arasında yapılan toplu iş sözleşmesinde en düşük maaş ise, 2 bin 223 TL’den, 2 bin 416 TL’ye çıktı.

İmza törenine Ortahisar Belediye Başkanı Av.Ahmet Metin Genç, Hak-İş Genel Başkanı Av.Mahmut Arslan, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan vekili Hüseyin Oral, ORBEL AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yüksel Gülay, Hizmet-İş Sendikası Trabzon Şube Başkanı İsmail Kaplan, Sendika temsilcileri ve işçiler katıldı.

SENDİKALAR İLETİŞİMİ İYİ SAĞLADI

Bütün çalışanların hakkını, hukukunu, emeğinin karşılığını belediye imkânları nispetinde karşılamaya çalıştıklarını belirten Ortahisar Belediye Başkanı Av.Ahmet Metin Genç “Sendikamızla bu görüşmeleri yaparken, bir anlayış ortaya koyduk. Biz seçilmiş belediye başkanı olarak bugün varız, yarın bu kurumu temsilen başka arkadaşlar gelecek. Ancak bu kurumun asli sahipleri olan, ayakta tutan çalışanlardır. Belediyemizin bir taraftan kurulum sürecini ikmal etmeye çalışırken diğer yandan bu belediyenin ekonomik imkânları nispetinde her çalışanımızın alın terine saygı gereği belediyemizin üzerine düşen görev neyse yapmaya çalıştık. Sağ olsun sendikadaki arkadaşlarımızda iletişimi iyi sağladılar. Benim çalışan personelim biliyor ki, belediyenin imkânı ne kadarsa o imkân nispetinde çalışan personeline veren bir belediye başkanı olduğumuzu biliyor.” diye konuştu.

ORBEL ARTIK BELEDİYENİN YAN KURUMUDUR

2 senelik geçerli olacak sözleşmedeki zam oranlarını açıklayan Başkan Genç, sözleşmede ilk 6 ay yüzde 7, ikinci ayda yüzde 7 olmak üzere işçilere yüzde 14’lük zam yaptıklarını söyledi. Ortahisar Belediyesi ve Hizmet-İs Sendikası arasında yapılan toplu iş sözleşmesinde en düşük maaş ise, 2 bin 223 TL’den, 2 bin 416 TL’ye çıktı. ORBEL’de 479 çalışan olduğunu belirten Genç “Teknik katı atıkta çalışan 425 civarında çalışan kardeşimiz vardı. 26’da güvenlik hizmeti yapan, 13 civarında evde bakım hizmeti yapan kardeşimiz vardı. Bu mali kısmının dışında ilgilendiren en önemli husus şudur. Şuanda Ortahisar Belediyesinin ORBEL Kurumu Belediye Hizmet alımı yapan statüsünde değildir. Şuanda farklı bir duruma geçtik. 696 sayılı KHK ile ORBEL artık bu belediyenin yan kurumudur. Şuanda ORBEL, Güvenlikten, Teknik Katı Atıktan gelen kardeşlerimiz hepsi Trabzon Ortahisar Belediyesinin kadrolu işçisi durumuna gelmiştir.” ifadelerine yer verdi.

ZAM ORANLARI ENFLASYON RAKAMLARININ ÜZERİNDE

20 yıl öncesinde çok sıkıntılar yaşandığını hatırlatan Hak-İş Genel Başkanı Arslan “Bütün belediyelerimizde olduğu gibi bu belediyemizde bunlar artık tarihte kaldı. Bunları bir daha yaşamamak için birlikte çalışmak gerek. Zam oranları, enflasyon rakamlarının üzerindedir. Mevcut toplu iş sözleşmesi ile elde ettiğimiz sosyal haklar bunlar elbette önemli. Bizim çalışanlar olarak daha fazla beklentimiz var, daha fazlasını istiyoruz. Çünkü ihtiyaçlar sınırsız. Onun için denge kurmamız gerekiyor. Bu dengeyi şöyle yapmamız gerek. Belediyemizin imkânlarını, kaynaklarını, mali yapılarını ve çalışanların taleplerini beklentilerini bir arada uzlaştırmamız gerekiyor. Bu zor bir iştir. Bir uzlaşı ile toplu sözleşmenin sona ermesi inanın daha fazla ücret almaktan çok daha önemli. Biz daha fazla ücretlere imza atıp, ödenemeyen ücretlerinin faturasının bize çıkarıldığını da biliyoruz. Ortahisar açısından bu sözleşmenin masada bitmesi çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Belediye Başkanımıza çok teşekkür ederim.” diye konuştu.

TRABEL İŞÇİLERİNİ SENDİKALI YAPMAK İÇİN BÜYÜK MÜCEDELE VERDİK

Ortahisar Belediyesinde hem Kadrolu işçi sayısının hem de ORBEL Teknik Katı Atık ve yan kuruluşlarını yan yana koyulduğunda binin üzerinde çalışanla karşı karşıya olduklarını belirten Arslan “Bu Büyükşehir Belediye Başkanımızın, hükümetimizin Trabzon’a verdiği değerdir. Biz TRABEL’de işçilerimizi sendikalı yapmak için 2 yıl uğraştık. Sonra yetki aldık. Başımıza gelmeyen kalmadı. O dönemi hiç hatırlamak istemiyorum. O mücadelelerden bu zamanlara geldik. Geçici işçilerin sendikalı olmasının mücadelesini verdik. Trabzon Belediyesinde TRABEL’de işçilerin sendikalı olması için büyük mücadele verdik.” şeklinde konuştu.

Masada oturduklarında kimseyi rakip görmediklerini belirten Hizmet-İs Sendikası Trabzon Şube Başkanı İsmail Kaplan “İş ortağı gördük. Ben başkanımıza işçi arkadaşlarım adına kendisine şükranlarımı sunuyorum. Hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.