TESOB Başkanından ithal et tepkisi

Kara, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ucuz ithal etin satılması için iki zincir markete dağıtım ve satış yetkisi verilmesini eleştirerek, “Bu gelişme hem her geçen gün daha zor duruma düşen kasap esnafımıza bir darbe daha vurmuş hem de Türk hayvancılığı açısından üzüntü verici olmuştur. Devlet, kendi esnaf ve sanatkârını korumak yerine, rekabet kurallarını da hiçe sayarak bu uygulamayı başlattı” ifadelerini kullandı.

Başkan Kara, günlük çözümler yerine sorunun temelden çözümü için çalışılması gerektiğini de kaydederek, “Bunun yolu da üretimin artırılmasından geçiyor. KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi veya sıfırlanması ve devlet desteklerinin artırılması yoluyla besi girdi maliyetlerinin düşürülmesi üretimin önünü açacaktır. Esnaf ve sanatkârlar olarak halkımızın ucuz ama kaliteli et yemesi bizim de dileğimizdir. Ancak bunun yolu kesinlikle et ithalatı ve rekabet şartlarına uygun olmayan biçimlerde satış yöntemleri değildir. Türkiye gibi tarım ve hayvancılık ülkesinde kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapılarak kalıcı çözümün biran önce sağlanması gereklidir. Halkımızın ucuz et yemesi için ithalatın değil, yerli üretimin teşvik edilmesi lazım. Gelişmeler üzüntü verici noktaya ulaştı” diye konuştu.

Kara, zincir marketlerde kilosu 30 liraya satılan ete devletin kilo başına 10-15 liralık sübvansiyon uyguladığını da vurgulayarak, “Bu miktarın esnaf ve sanatkârımızın da içinde bulunduğu halkın vergilerinden karşılanması ilginç bir durumdur” ifadelerini kullandı.

Kara, TESK’in konuyu Rekabet Kurumu’na taşıyacağını belirterek, “Yetkililerin de esnaf ve sanatkârı korumaya yönelik daha makul yöntemler bulacağına inanıyoruz. Bu şekilde zaten zor günler geçiren esnaf ve sanatkârımız daha zor koşulların içine itilmektedir. Türkiye gibi tarım ve hayvancılık ülkesinde kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapılarak kalıcı çözümün biran önce sağlanması gereklidir” şeklinde konuştu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105