TRABZON LİMANI HALKA ARZ EDİLİYOR

Albayrak Grubu’nun 2033 yılının sonuna kadar işletme hakkına sahip olduğu, Uzakdoğu ile Avrupa’yı birbirine bağlayan İpek Yolu’nun önemli kapısı Trabzon Limanı, 2018 yılının talep toplama yöntemiyle gerçekleştirilecek ilk halka arzını gerçekleştirmeyi planlıyor.

Trabzon Limanı, halka arz hazırlıkları konusunda bilgi vermek üzere bir basın toplantısı düzenledi. Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. Genel Müdürü Muzaffer Ermiş ve Deniz Yatırım Genel Müdürü Melih Akosman’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, halka arzın Ocak ayında tamamlanmasının hedeflendiği belirtildi.

Trabzon Limanı’nın Gelirlerinin Tamamı Döviz Bazında

Trabzon Limanı’nın özelleştirilmesinden bugüne gelişimini anlatan ve Liman’ın özellikleri ile istikrarlı gelir yapısı hakkında ayrıntılı bilgi veren Muzaffer Ermiş, şunları söyledi: “Albayrak Grubu, 2012 yılında gerçekleştirdiği Tümosan’ın halka arzı ardından borsada ikinci adımı, Grup içindeki istikrarlı nakit yaratma kabiliyeti en yüksek şirketlerden biri olan Trabzon Limanı ile atıyor.

Yaklaşık 50 futbol sahası büyüklüğünde kara alanına sahip Trabzon Limanı, özelleştirme sonrası yapılan 45 milyon dolar tutarında yatırımla 10 milyon ton elleçleme kapasitesi ve 5 milyon ton depolama kapasitesine ulaştı. Özelleştirmeden bu yana Liman’da elleçlenen yük hacmi ise yıllık ortalama yüzde 7,7’lik bileşik büyüme ile yıllık 1 milyon tondan 3 milyon tona çıktı. Trabzon Limanı bugün elleçlediği yük miktarı ve liman sahası büyüklüğü ile Doğu Karadeniz Bölümü’nde bulunan en büyük liman konumunda. Trabzon Limanı, sahip olduğu modern altyapı ve makine parkı ile ek yatırıma ihtiyaç duymaksızın istikrarlı elleçleme hacmine ve güçlü bir gelir yapısına sahip. Ayrıca şirketin gelirlerinin tümüyle döviz bazında olması şirketimize avantaj sağlamakta ve kur riskine yönelik önemli koruma imkanı sunmakta. 2011 yılından bu yana karının tamamını ortaklarına temettü olarak dağıtan Trabzon Limanı’nın, önümüzdeki 5 yıl için dağıtılabilir karının en az yüzde 70’inin nakit dağıtılmasını öngörüyoruz. Son derece önemli olan kar dağıtım politikamızın yatırımcılar tarafından ilgiyle karşılanacağına inanıyoruz.”

BİST’in Önde Gelen Temettü Oyuncusu Olmaya Aday

Deniz Yatırım Genel Müdürü Hüseyin Melih Akosman ise “Nakit yaratma potansiyeli son derece güçlü olan Trabzon Limanı’nın halka arzına aracılık etmek bize büyük heyecan veriyor. Trabzon Limanı döviz bazlı gelir yapısı ile yatırımcılara doğal bir korunma sağlayacak. İstikrarlı kar büyümesi ile borsanın önemli temettü oyuncularından birisi olacak” dedi.

Halka arz birim pay değerinin 15.50 TL olarak belirlendiğini, toplam şirket değerinin 325.5 milyon TL, halka arz büyüklüğünün 97.7 milyon TL olacağını belirten Akosman, bazı önemli potansiyelleri şirket değerleme çalışmasına dahil etmediklerini vurguladı. Akosman, “Yatırımcılar için cazip bir fiyat ve yapı kurduğumuza inanıyoruz” dedi.

 2017 yılında TSPB Sermaye Piyasaları Ödülleri kapsamında, Deniz Yatırım’ın halka arzlarda kullandığı “Yatırımcı Koruma ve Teşvik Uygulamaları” ile ‘En Yaratıcı Sermaye Piyasası Ödülü’ne layık görüldüğünü ifade eden Akosman, şu değerlendirmede bulundu: “Trabzon Limanı halka arzında da 10 işgünü süreyle Günlük Alım Emri Uygulaması ve 1 ay süre sonunda 1 ay boyunca elinde tutan yatırımcılara yüzde 2 Bonus Pay uygulamaları kullanılacak. Ayrıca ilk defa Trabzon Limanı’nda uygulanacak yeni bir teşvik de söz konusu. Küçük tasarrufları ödüllendirmek amacıyla halka arza 50 adet ve üzerinde taleple başvuran yatırımcılara 1 adet bedelsiz payı Deniz Yatırım olarak biz vereceğiz. Bu sayede 50 adet başvuran bir yatırımcı en az yüzde 2’lik getiri ile yatırımına başlayacak.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105