BELEDİYE RUHSAT VERMEDİ

İş Yeri Açma Ruhsatı Verilmedi

TRABZON’DA tarihi 'Cephanelik' yapısının yanına yapılan yapı ile ilgili Kamu Denetçiliği Kurumunun ‘Hukuka aykırı olarak yapıldı’ raporu üzerine harekete geçen Ortahisar Belediyesi, yapı kullanma izin belgesi ve işyeri açma ruhsatı talebini reddetti.KDK’ya rapor gönderen Belediye, “Konunun yargıda olması nedeniyle binaya ilişkin yapı kullanma ve iş yeri açma ruhsatı talebi tarafımızdan uygun görülmemiştir.” dedi.

Mahkeme Kararı Beklenecek

AÇIKLAMADA mahkeme kararının bekleneceği belirtilerek “Davaya ilişkin Trabzon İdare Mahkemesinin 10.07.2018 tarihli 'ara kararı' ile keşif ve bilirkişi incelemesi istenmiştir. Konunun yargıda olması nedeniyle binaya ilişkin yapı kullanma ve işyeri açma ruhsatı talebi tarafımızdan uygun görülmemiştir. Gerekli iş ve işlemler bundan böyle Mahkeme Kararı doğrultusunda yapılacaktır. Bilgilerinize arz ederim.” denildi.

TRABZON’DA tarihi 'Cephanelik' yapısının yanına yapılan ve uzun süredir tartışmalara neden olan yapı ile ilgili Kamu Denetçiliği Kurumunun raporu üzerine harekete geçen Ortahisar Belediyesi, yapı kullanma izin belgesi ve işyeri açma ruhsatı talebini reddetti. Konuyla ilgili KDK’ya rapor gönderen Ortahisar Belediyesi, “Konunun yargıda olması nedeniyle binaya ilişkin yapı kullanma ve işyeri açma ruhsatı talebi tarafımızdan uygun görülmemiştir.” ifadelerine yer verdi.

Ortahisar Belediyesi’nden Belediye Başkan Vekili Selahaddin Çebi imzasıyla Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) gönderilen raporda şu ifadelere yer verildi: “İlgi yazı ile Kamu Başdenetçisi tarafından Trabzon İli, Ortahisar İlçesi, Boztepe Mahallesinde Cephanelik binasının bulunduğu 989 ada 182 parseldeki yapılaşmanın, tarihi binanın mekânsal görüntüsüne zarar verdiği iddiası ile yapılaşmaya zemin hazırlayanlar hakkında yasal işlem yapılması ve yapılaşmanın durdurulması talebi hakkındaki kararı tarafımıza iletilerek 30 gün içerisinde idaremizce yapılacak işlemin bildirilmesi istenmiştir.

KORUMA KURULU UYGUN BULDU, BÜYÜKŞEHİR ONAYLADI

Söz konusu alanda, rekreasyon alanının turizme olumlu katkılar yapacağı gerekçesiyle Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin 23.09.2016 tarih ve 571 sayılı kararıyla park alanının rekreasyon alanına çevrilmesine yönelik 1/5000 ölçekli öneri plan kararı alınmıştır. Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 26/10/2016 tarihli ve 3135 sayılı kararıyla 1/5.000'lik planlarının uygun olduğuna. 1/1.000'lik planların hazırlanarak Kurula iletilmesine karar verilmiş, planlar askıya çıkarak kesinleşmiştir. Ortahisar Belediye Meclisinin 07/12/2016 tarih ve 172 sayılı kararıyla 1/1.000 uygulama imar planı öneri kararı alınmış ve 1/1.000'lik öneri karar Büyükşehir Belediye Meclisinin 12/01/2017 tarih ve 28 sayılı kararıyla onaylanmıştır.

ORTAHİSAR İNŞAAT RUHSATI DÜZENLEDİ

Koruma Kurulu ve Büyükşehir Belediye Başkanlığınca onaylanan planlar doğrultusunda müellifçe hazırlanan otel işlevli Cephanelik Binasının restorasyonu ile binanın kuzey doğusunda araziye gömülü restoran işlevli yeni yapılaşmaya ilişkin proje TKVKBK'nin 29/03/2017 tarihli ve 3377 sayılı kararıyla düzeltilerek onaylanmıştır. Onaylı projeler doğrultusunda mevzuata uygun olarak Belediyemizce 24/07/2017 tarih ve 10/706 sayılı yapı ruhsatı düzenlenmiştir. Binaya ilişkin henüz yapı kullanma izin belgesi ve işyeri açma ruhsatı düzenlenmemiştir.

ŞEHİR PLANCILARI ODASI MAHKEMEYE GİTTİ

İnceleme konusu edilen, cephanelik binasının yanında yeni yapılan restoran binasına verilen yapı ruhsatı ve ruhsat dayanağı olan planların iptali için TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından Trabzon İdare Mahkemesine 2018/498 Esas numarası ile dava açılmıştır.

YAPI KULLANMA VE İŞYERİ AÇMA RUHSATI REDDEDİLDİ

Davaya ilişkin Trabzon İdare Mahkemesinin 10.07.2018 tarihli 'ara kararı' ile keşif ve bilirkişi incelemesi istenmiştir. Konunun yargıda olması nedeniyle binaya ilişkin yapı kullanma ve işyeri açma ruhsatı talebi tarafımızdan uygun görülmemiştir. Söz konusu plan değişikliği ve ruhsat iptalinin dava konusu edilmiş olması sebebiyle gerekli iş ve işlemler Mahkeme Kararı doğrultusunda yapılabilecektir. Bilgilerinize arz ederim.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105