GELECEĞİ KODLUYORUZ...

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından dijital geleceğe hazır nesillerin yetiştirilmesi hedefiyle hayata geçirilen “Yarını Kodlayanlar” projesinin son durağı Trabzon oldu. Proje kapsamında Trabzon’da bir hafta boyunca 7-14 yaş aralığındaki çocuklar uzmanlar tarafından kodlama eğitimi alacak. Trabzon’daki proje Araklı Bereketli İmam Hatip Ortaokulu’nda gerçekleşen açılışa çok sayıda kişi katıldı. Toplumsal değişim ve gelişimin öncüsü olma hedefiyle faaliyet gösteren Türkiye Vodafone Vakfı, dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirilmesi hedefiyle Habitat Derneği işbirliğinde hayata geçirdiği “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında son durak Trabzon oldu. Projede Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Trabzon’daki ilkokul ve ortaokul öğrencilerini kapsamaktadır. Proje ile öğrencilere bilişimsel düşünme becerileri kazandırılacak ve teknolojiyi üretim amaçlı kullanabilmeleri için alanında uzman öğretmenlerle bilgisayar bilimleri okuryazarlığı, grafik, tasarım, 3 boyutlu modelleme, algoritma, yazılım geliştirme, elektronik programlama, robotik konularında üst düzey eğitim verilmesi planlanıyor. Öğrencilerin aldıkları eğitimlerle, ulusal ve uluslararası yarışmalara özgün inovatif projelerle katılımları sağlanacak. Bunun yanı sıra, öğrencilerin sosyal sorumluluk projeleri geliştirmesi de öncelikleri arasında olacak. Proje kapsamında eğitim alan öğrencilerin; kendi projelerini geliştiren, geleceğin yazılımcıları olmaya aday bireyler olmaları bekleniyor. Bilgisayar bilimleri alanı dışında bir kariyer edinecekler içinse problem çözme becerisi ve proje süreci tecrübeleri edinmeleri bağlamında katkı koyacak. Düşünen, hayal eden ve hayallerini bilgisayar teknolojileri ile gerçeğe dönüştürebilen nesiller yetiştirebilmek için proje kapsamında Bilgisayar Bilimleri ve Kodlama Eğitimi Merkezi kuruldu.

ÇOCUKLARIMIZA ŞİMDİDEN YATIRIM YAPMAK GEREKİYOR

Trabzon’daki proje Araklı Bereketli İmam Hatip Ortaokulu bahçesinde gerçekleşti. Açılış konuşmasında Habitat Derneği Başkanı Sezai Hızır, “Yarınlarımıza yatırım yapıyoruz. Ne ekerseniz onu biçersiniz. Çocuklar çok önemli ama bunu sadece söylemekle olmaz. Bugün ki çocukların 3’de 2’si gelecekte hiç bilmediğimiz meslekler yapacaklar. Ben Yıldız Teknik Üniversitesi mezunuyum o zaman ODTÜ’de bilgisayar vardı ama şimdi bizim köye gelmeyen interneti tartışıyoruz.10 yıl sonra bugün ki meslekler olmayacak. Yeni meslekler çıkacak.  Yazılımcılar vardı ama bu kadar yaygın değildi. Türkiye yeni dönemi yakalamak zorunda yani bunun yolu da çalışmaktan geçiyor. Yıllar önce Bill Gates Türkiye’de verdiği bir seminerde şöyle bir örnek vermiştir. “Çocuklarımıza şimdiden yatırım yapmak gerekiyor.”

60 İLDE 30 BİN ÇOCUĞUMUZA BU EĞİTİMİ ALDIRACAĞIZ

Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Suel, “En büyük değişim teknolojiyle başlar. Türkiye’de Vodafone vakfının amacı eğitimde 7-14 yaş arası çocuklarımızın eğitimini gerçekleştirmemiz. Biz bu heyecanla başladık inşallah 60 ilde 30 bin çocuğumuza bu eğitimi aldıracağız. Çocuklar bize gelemiyorsa biz onlara gideriz. Eğitim verdiğimiz sınıfın altına tekerlek koyalım dedik. İlk etapta 12 il 42 köy 2500 tane öğrenciye gidebildik. Eğitimin dili dini ırkı yoktur. Biz doğru bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Yaptığımız işleri devlet büyükleri tarafından sahiplenilip müfredata koyulmasını istiyoruz.  Türkiye’de Eylül 2017 de başladık. Toplam bu dönem sonun da 1000 çocuğa ulaşmış olacağız. Tüketen değil üreten bir toplum olalım. Yaptıklarımız bu eğitimle sınırlı kalmayacak. Basın toplantısı sonrasında Sezai Hızır ve Hasan Suel’e Trabzonspor forması hediye edildi. Ardından okul bahçesindeki eğitim programı tanıtıldı. Programda öğrencilerin aldığı eğitimler sonrası yaptığı çalışmalar tanıtıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.