BU KADAR FELAKET OLUYOR, KADER DİYORUZ

TRABZON Jeoloji Mühendisleri Odası ev sahipliğinde Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde “Karadeniz Bölgesi’ndeki Sel ve Heyelanlara Genel Bakış” adı altında bir panel gerçekleştirildi. Jeoloji Mühendisleri Odasının organize ettiği panele, Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, DSİ 22.Bölge müdürlüğü, ÇEM Daire Başkanlığı, KGM 10.Bölge müdürlüğü, Trabzon Valiliği, AFAD İl Müdürlüğü, KTÜ, Çukurova Üniversitesi katılımlarıyla destek verdi.  Karadeniz’in kâbusu haline gelen sel ve heyelanlarla ilgili düzenlenen panele katılım az oldu. Panel’in sonuç bildirgesini tüm basınla paylaşacaklarını belirten Jeoloji Odası Mühendisleri Başkanı Semi Hamzaçebi, panele ilginin az olmasını eleştirdi. Amaçlarının bölgede yaşanan sel ve heyelanlar konusunda belediye ve muhtarları bilgilendirmek olduğunu belirten Hamzaçebi, sorunun odağında olan kişilerin bu tür panellere ilgi göstermediğini söyledi. Her yıl bu felaketlerin yaşandığını, birçok kişinin hayatını kaybettiği ve hiçbir şeyin değişmediğinin altını çizen Hamzaçebi, herkesin bildiğini okumaya devam ettiğini söyledi. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Artvin, Giresun, Rize ve Trabzon illerinde şiddetli yağışlar nedeniyle çok sayıda heyelan, taşkın ve sel yaşandığını belirten Çukurova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç.Dr.Tolga Çan ise bölgede heyelan ve sel kaynaklı zararları azaltılmak isteniyorsa; bölgeye sistematik , sürdürülebilir uzun vadeli yatırımlar yapılması gerektiğini altını çizdi.

BU KADAR İNSAN ÖLÜYOR, KADER DEYİP GEÇİYORUZ

Panel’in sonuç bildirgesini tüm basınla paylaşacaklarını belirten Jeoloji Odası Mühendisleri Başkanı Semi Hamzaçebi “Bizim bu paneli düzenleme amacımız hem belediyeleri hem muhtarları Karadeniz Bölgesi’ndeki sel ve heyelanlar konusunda bilgilendirmekti. Katılıma baktığımda oran çok düşüktü. Genelde bizim meslektaşlarımızın tercih ettiği bir panel oldu. Fakat sorunun odağında olan kişiler bu tür panellere ilgi göstermiyor. Basını da ben bu noktada eleştirmek istiyorum. Çoğu basın mensubu arkadaşımız bu tür faaliyetlere pek katılmıyor. En küçük siyasi haberler takip edilip, haber yapılırken; bu kadar insanımız ölmüş, bu kadar felaketler yaşanmış ve yaşanıyor, demek ki bunlara kader deyip geçiyoruz. Allah’tan geldi deyip, ellerimizi açıp dua ediyoruz. Başka yaptığımız, çözüm ürettiğimiz her hangi bir şey yok. Her yıl bu felaketler yaşanmıyor mu? Biz daha bu felaketler yaşanmadan basın açıklaması yapıyoruz. Değişen bir şey var mı? Herkes bildiğini okuyor. Bu yüzden sonuç bildirgesi yayınlayacağız” dedi.

KARADENİZ BÖLGESİNDE HEYELAN RİSKİNİ AZALTMAK İSTİYORSAK YATIRIM YAPMALIYIZ

Çukurova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç.Dr.Tolga Çan “Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Artvin, Giresun, Rize ve Trabzon illerinde şiddetli yağışlar nedeniyle çok sayıda heyelan, taşkın ve sel yaşandı. Biz afetlerle mücadeleyi ya da afet sonrası olayları ölü sayısıyla ifade ettiğimiz sürece hiçbir ilerleme kaydedemeyiz. Doğu Karadeniz Bölgesinde heyelan ve sel kaynaklı zararları azaltmak istiyorsak buralara yatırım yapmamız lazım. Sistematik, sürdürülebilir uzun vadeli yatırımlar. 1 yıllık 2 yıllık 5 yıllık değil yani. Sorunların ortaya konması ve bunun devam etmesi lazım” diye konuştu. Karadeniz’in doğusu ve batı arasındaki heyelanların farklılık gösterdiğini belirten Çan “Doğu Karadeniz bölgesinde; Gümüşhane, Ordu, Giresun şehirlerine baktığınız zaman kaymalar daha hâkim. Trabzon, Rize, Artvin yörelerine baktığımız zaman küçük çaplı akmalar daha fazla sayıda.  Bölgesel olarak sistematik çalışma yapmamız lazım. Yaşanan her heyelan ya da sel olayları sonrası bunları haritalamamız lazım” ifadelerine yer verdi.                              

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.