Fındıkta üreticiler TMO'ya kilitlendi

Piyasanın şu an Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) fındık alıp alamayacağına endekslendiğini belirten Karan ve Servet, 12 liranın altında fiyat verilmesinin üreticiyi mağdur edeceğini belirttiler. 

12 TL'NİN ALTINDA HİÇBİR FİYATI KABUL ETMİYORUZ 

Giresun'da fındık yağının, fındık kalitesinin diğer bölgelerden daha yüksek olduğunu belirten Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, diğer illerle kıyasladığında fındık fiyatının 1000 lira civarında fark ettiğini belirtti. Karan " Mesela Ordu, Trabzon'la kıyasladığınızda 1000 lira fark edebilir bu da normal esasında. Şu an piyasada konuşulan fiyat, fındık maliyet fiyatlarının altında bir fiyat, üreticinin kabul edebileceği ya da alıcıya gönül rahatlığıyla satabileceği bir fiyat değil." şeklinde konuştu. Piyasanın şu an Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) fındık alıp alamayacağına endekslendiğini belirten Karan, açıklamalarına şu şekilde devam etti: "TMO piyasaya müdahale edecek mi etmeyecek mi, buna göre piyasa bir fiyat oluşacağını düşünüyorum. TMO'nun müdahale edip etmeyeceği konusunun bu hafta büyük bir ihtimalle netleşeceğini düşünüyorum. Üretici şimdi maliyetinin altında 8 liraya satarsa zarar etmiş olur ve cebinden ödemiş olur. Giresun kalitesi için konuştuğumuzda biz 12 liranın altında olan hiçbir fiyatı kabul etmiyoruz, bunu altındaki verilen fiyatlarla da üreticinin mağdur olacağını düşünüyoruz. 12 liranın üstünde bir fiyat oluşmasını istiyoruz." 

İÇ PİYASA TÜKETİMİ 150 MİLYON KİLO 

Serbest piyasada fındık fiyatının 8,5-9 lira kadar düştüğünü belirten Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, kapanış fiyatlarının geçen sene daha da düşük olduğu söyledi. Şahin "TMO'nun fiyatını bekliyoruz, eğer olursa piyasayı o dengeleyecek. Fiyatların bu kadar düşük olmasına tüm üreticiler tepkili. Şu an üretici bir beklenti içinde, Bakan Beyin ya da hükümetin TMO fındık alacak diye daha öne bir açıklaması olmuştu. Üretici TMO muhakkak fındık alacak diye bekliyor. Biz Ordu olarak 12 liranın altında bir fiyatı uygun görmüyoruz" ifadelerini kullandı. 

FINDIK 3 MİLYAR DOLAR DÖVİZ GETİRİYOR 

Serbest piyasada çerezlik fındık 20 lira, doğal fındık 30-40 TL arası, kavrulmuş fındıkta 40-60 TL arası satılıyor. Madem fındığa bu kadar düşük fiyat veriliyor nasıl bu fiyatlara satılabiliyor. 8 liraya aldıkları fındığı 20 liraya değil 10 liraya satsınlar o zaman. Madem talep görmüyor niye bu kadar yüksek fiyatlara satılıyor. İç piyasada baya bir tüketim var. İç piyasa tüketimi 150 milyon kilo, neredeyse Türkiye üretiminin dörtte biri, iç piyasa zaten tüketiyor. Devletin 3 milyar dolar döviz getiren bir ürüne destek vermesi lazım. Piyasada dengeli bir fiyat oluşturulması gerekiyor. 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.