Hıdırnebi’de çamlara zarar verdiler

Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı Hıdırnebi yaylasında reçineli ağaçların gövdelerine çıra elde etmek için zarar verildiği ortaya çıktı. Bölgede yaşayan kişiler ya da ticaretini yapanlar tarafından zarar verildiği tahmin edilen olayla ilgili yetkililer harekete geçti. Trabzon Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz, zaman zaman bu tür olaylarla karşılaştıklarını söyleyerek ağaçlara zarar veren kişilere tazminat cezası verildiğini kaydetti.

AĞAÇLAR ÖLÜYOR

Trabzon Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Trabzon’da olduğu gibi Anadolu’nun değişik yerlerinde Ladin, Sarıçam, Karaçam vb. reçineli araçlardan çıra, hartama, soymuk elde etmek gibi olumsuz alışkanlıkları mevcut. Ne yazık ki bu alışkanlıklar doğaya ve ormanlara zarar vermektedir. Elde edilen çıralar köylerde, yaylalarda ve piknik ateşi tutuşturucusu olarak kullanılıyor. Zaman zaman ticari ürün olarak satıldığı da görülüyor. Çıra için yaralanan ağaçların gövdelerinde zararlar oluşturuyor. Ağacın ölümüne neden oluyor.” diye konuştu.

TİCARETİNİ YAPIYORLAR

Ağaçların gövdelerinden yonttukları çıraların piknikte kullandıklarını ya da ticaretini yaptıklarını dile getiren Usta, “Bu konuda Orman Teşkilatı hayat kesintiye uğramasın diye 7 gün 24 saat görev yaparken halkı bilgilendirme çalışmaları da yerine getiriliyor. Orman teşkilatı olarak halkımızın hizmetine piknik ve mesire yerleri kuruyoruz. Halkımızın doğayla iç içe olabileceği eğlenip dinlenebileceği alanları onların kullanımına açıyoruz. Çıra ve benzeri ürünleri de ormanlara zarar vermeden yasal olarak elde etmek için çıralı çam kök odunu şeklinde üretimine ve toplanmasına, ticaretine izin verilebiliyor. Halkımızın ormanların korunması ve doğaya uygun olarak kullanılmasında bilinçlendirilmesi için teşkilatımıza yardımcı olunması gerektiğini düşünüyor ve talep ediyoruz.” şeklinde söyledi.

Anahtar Kelimeler:
AkçaabatOrmanAnadolu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.