İSKENDER GÖNEN'DE TESPİTLER...

Bu Trabzon ayağa kalkar

Trabzonspor’un efsane oyuncusu ve spor yazarı İskender Gönen’den önemli tespitler

Yakıp-yıkmak değil, akılcı düşünme zamanı. Eleştiri olabilir ancak bu kadar haksız bir şekilde linç edilmek yanlış…

Trabzonspor’un oynadığı oyunun karşılığı bugünkü tablo değil. Bireysel hatalar puan kayıplarını getirmiştir..

Trabzonspor’un efsane oyuncusu ve spor yazarı İskender Gönen’den önemli tespitler… Trabzonspor’da son dönemlerde yaşanan süreci ve önümüzdeki dönemde neler yapılması gerektiğine ilişkin görüşlerini paylaşan deneyimli yazar Gönen, Trabzonspor’un aldığı sonuçları hak eden bir oyun ortaya koymadığını söyledi. Gönen, “Oyun üstünlüğünün Trabzonspor’da olduğu maçlarda bireysel hatalardan kaybedilen maçlar çoğunlukta. Bu yüzden teknik adama yüklenmek yanlış. Eleştiri olabilir ancak bu kadar linç etmek yanlış. Ve şu an için teknik adamla devam edilmesi gerekiyor. Bugüne kadar gelen teknik adamların aldıkları ile bugün gelenlerin aldıklarını düşünülmeli” dedi” diye konuştu.

Bazı insanları günah keçisi olarak çıkarmanın yanlış olduğunun altını çizen Gönen, “Yani orman yanarken ağaçları kurtarma modu yanlış. Önemli olan odur. Şu anda, ‘O gitsin bu gitsin’ değil. Eleştiri başkadır, yakıp-yıkmak başkadır” dedi. Kulübün kendisine özgü prensiplerinin olması gerektiğini ifade eden Gönen, aslolanın her zaman kurum olduğunu söyledi.

YANLIŞLAR GÖZ ARDI EDİLDİ

Yıllardan beri kulüpte yaşanan yanlışları göz ardı edildiğini ve bunun bugünkü süreci getirdiğini söyleyen Gönen, “Bir kulübün kendine özgü prensiplerinin olması gerekir. Çünkü belki de yıllardan beri bu başarının olduğu zaman oyuncuların yapmış olduğu yanlışlar göz ardı edildi. Aslında en önemli yanlışlarından birisi o. Batıda bile en önemli kulüplerde, örneğin Real Madrid’de o kulübün prensiplerinin dışına düşen oyuncu varsa mutlak suretle o kulüpten dışa doğru itilir. Trabzonspor’un yapmadığı olay o. Başarılı iken her şeyi normal olarak görme anlayışı var, bu son derece yanlış.

ONUR’A ŞU GÜN YAPILAN YANLIŞTIR

Tabi bu arada son örnek, kaleci Onur’un kadro dışı bırakılması. Böyle bir şekilde kadro dışı bırakılma doğru mu derseniz, bana göre yanlış.  Onur tabiki yıllarını vermiş buraya. Onur’un Trabzonspor’a katkı yaptığı çok maç da var, onu bir kenara atmak yanlış olur. Malatya maçından sonra kadro dışı bırakılmak bana göre yanlış. Ama daha önce yapılması gerekenler vardı. Mesela eldivenlerini yere bıraktığı zaman kadro  dışı bırakılabilirdi. Bazı olaylarda oyuncuyu mutlaka kulübün üzerine çıkarmamak lazım. En önemli şey budur. Ama Onur da Trabzonspor’da kaldığı sürece takımı adına kurtardığı maç sayısı çoktur. Şu gün yapılan yanlıştır. Malatyaspor maçından sonra günah keçisi gibi onu öne sürmek yanlıştır” diye konuştu.

ŞAPKAYI ÖNE KOYUP DÜŞÜNMELİ

Trabzonspor’a gelen oyuncuların büyük çoğunluğunun başka takımlara gittiği zaman başarılı olduğunu hatırlatan Gönen, “Trabzonspor’a geldiklerinde neden aynı şekilde başarılı olamıyorlar. Demek ki kulübün içinden kaynaklı bir sorun var. Belki de kent olarak kendimizi sorgulamamız gerekiyor. Herkesin şapkayı öne alıp düşünmesi gerekiyor. Oyuncuların performansları neden geriye doğru gidiyor. Demek ki bir şeyler yanlış yapılıyor” ifadelerini kullandı.

ESKİDEN NASILDI…

Trabzonspor’da geçmişte oynayan oyuncuların ayrılma sebeplerine dikkat çeken Gönen, “Geçmişte Trabzonspor’un başarısına herkes baksın. O oyuncuların büyük çoğunluğu başarısız oldukları için değil, çok başarılı oldukları zaman Trabzonspor’dan ayrıldılar. Top da oradaki insanlar da çok değişti” dedi.

Trabzonspor Kulübü’nün yıllar içinde yaptığı yanlışlarının da başarısızlıkta önemli etken olduğunu dile getiren Gönen, “Ersun Yanal Trabzonspor’a 3.defa geldi. Başarısına baktığımız zaman bir başarı yok. Artı 2.defa geldiği zaman anlaşmazlığa düşen ve kulübü mahkemeye veren bir isim. Ama kulüp tekrar teknik adam olarak aldığında 3.defa bunu camia kabul etti. Demek ki büyük kulüp olmak düşünce anlamında büyüklükten geçiyor. Önemli olan kurumdur. Bu çok önemlidir. Trabzonspor takımından kimler geldi kimler geçti. Kurumun büyüklüğüdür önemli olan. Ve kurumda olması gereken ilkeler. Bu çünkü bu devrimi gerçekleştiren takım büyük takım oldu ama ne yazık ki hala büyük kulüp değil” diye konuştu.

Gönen, Teknik Direktör Ünal Karaman’ın sezon başında göreve gelmesinin kendisine göre yanlış olduğunu ve bunu dile getirdiğini hatırlatırken, ancak gelinen noktada teknik adamın değiştirilmesi görüşünün yanlış olduğunu dile getirdi. Sonuçlar kötü gittiği zaman hep teknik adamın isminin öne çıktığına değinen Gönen, “Ama bazen düşünmek daha doğrusu doğru düşünmek, görmek gerekir” dedi.

OYNADIĞI OYUNUN KARŞILIĞINI ALAMADI

Galatasaray’a kendi sahasında 4-0’lık bir sonuç var. Son yıllarda oyun anlamında rakibini ezdiği, rakibini yok ettiği ve önde yaptığı baskı ile Trabzonspor tarihine yakışan bir oyun olarak yorumlayan Gönen, özellikle son maçlarda oynadığı oyuna karşı hak etmediği sonuçlar aldığını kaydetti. Gönen şöyle konuştu:

Bazı maçlar var ki yanlışlıklar vardır, tercih yanlışları vardır. Fakat oyun bazında baktığınızda üstün olduğu maçların çoğunda çok küçük hatalarla kaybetti. Malatyaspor maçının da yanlışlıkları vardı. 35.dakikaya kadar sizin önde olmanız gerekir. 2 dakikada 2 gol. İkinci yarı belki durumu 3-2 yapma şansınız var ama yine 2 dakikada iki gol, bunlar bireysel hatalardan kaynaklanıyor üstelik. Oynanan oyuna baktığınız zaman üzüntü duymamak mümkün değil. Bazı maçlarda konuşacak bir şey olmaz. Alanyaspor’a 1-0’lık maç var. Bu maçta oyun üstünlüğü sizde, yapmış olduğunuz çok küçük hatalar… Hep teknik adam ama şu an için teknik adamla devam edilmesi son derece doğru. Çünkü oynanan oyunun karşılığı bu değil.

KURUMSAL BAKMAK LAZIM

“Her şey birden kırmak dökmek değildir olay” diyen Gönen, kişiler bazında değil olaya kurumsal bazda bakmak gerektiğini belirtirken şunları söyledi: “Trabzonspor’un yarının düşürmek, içinde bulunduğu mali tablo çok kötü. İnsanlar da büyük bir özveriyle bu işin içinde. Onu da insanların düşünmesi lazım. Şu anda kötü giderken bu tür şeyleri konuşmak yakıp yıkmak, yok etmek, takıma çok zarar verir. Kişiler bazında düşünmemek lazım olaya kurumsal olarak bakmak lazım. Trabzonspor tarımının sezon başından beri yanlışları vardır tercih yanlışları da vardır futbolun içinde bunlar var ama oynanan oyunun karşılığı Başakşehir maçı dışında diğer maçlara baktığımız zaman hep küçük hatalarla gelinen nokta odur.”

YENEMEYECEĞİ TAKIM YOK

Gönen, Türkiye Ligi’nde her takımın her takımı yenebileceğini ifade ederken, Malatya maçını herkesin yeniden izlemesini istedi. Hafta sonu oynanacak olan Fenerbahçe maçının önemli olduğunu ancak Trabzonspor’un rakibini rahatlıkla yenebilecek kapasitede bir takım olduğunu belirten Gönen, “Fenerbahçe’yi bu kadar büyütmenin herhangi bir mantığı yok. Bazı şeyler bizde günlük bakılır. İddiam mücadele gücünü sahaya yansıttığı zaman Trabzonspor’un yenemeyeceği takım yok. Önemli olan o. O takım birlikteliğini sağlamak önemli. Burada herkese görev düşüyor. Bunun taraftarı, yöneticisi var. Herkesin önemli olan bir bütün halinde düşünmesidir. Trabzonspor bir bütün haline gelemediği için yıllardan beri yaşanılan son sorunlar var. Sorunların çözümü için bir bütün olmak gerekir. Şu anda akılcı düşünmek lazım” dedi.

ŞAMPİYONLUK SÖYLEMİ

Şampiyonluk söylemlerini doğru bulmadığını da belirten Gönen, buna karşın henüz kaybedilen bir şey de olmadığına vurgu yaptı. Gönen, “Kaybedilen bir şey yok. İki maçı geçtiğiniz zaman yine yukarı çıkma durumunuz var. Önemli olan şu; bu sene yapılması gerekenler varken, hemen şampiyonluk havasına girmek yanlış burada. Bu söylem ve düşünce oyuncuyu da baskı altında tutar. Özellikle bu ekonomik ortamda kolay değildir bu. Teknik adamından oyuncusuna, başkanından yönetim kuruluna kadar herkesin özveriyle işin içinde olduğunu kabul etmek lazım. Futbol denen şey bir andır.

KARAMAN’IN EMEĞİ VARDIR

Burak Yılmaz’ın futbolculuk gelişimi ve kariyerinde Trabzonspor’un büyük önemi olduğunu ve oyuncunun da bunu unutmaması gerektiğini söyleyen tecrübeli yazar şunları söyledi: “Burak Yılmaz’ın gelişmesinde mutlaka Ünal Karaman’ın da payı vardır. Son maçta yaşananlara baktığımızda, Burak Yılmaz çok iyi olabilir. Ünal Karaman o anda düşünce anlamında Rodallega’yı önde tek tutarak Burak’ı alıp başka oyuncuyu tercih etme hakkına sahiptir. Burak’ın çıkarken yaptığı hareket kendisini Trabzonspor’un üstünde görmesi anlamını taşır. Ünal Rodallega’yı en iyi zamanında 11’de düşünmeyip henüz sakatlıktan yeni çıkan Burak’a şans vererek onu kazanmaya çalışan bir teknik adam. Size bu kadar değer veren bir adama bunu yapmak bana göre yanlıştı. Burak Trabzonspor’a minnet duymalı, çünkü Trabzonspor onu Türk futboluna kazandıran kulüptür. İnsan kendisini var eden bir kulübe vefa duymalı. Trabzonspor’a geldikten sonra Şenol Güneş’in ve Ünal Karaman’ın Trabzon kentinin gelişmesinde payı büyüktür.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.