Kaymakamın vasiyeti 45 yıl sonra gerçekleştirildi

1970 yılında Amasya Taşova Kaymakamı olarak göreve başlayan ve 1972 yılında vefat eden Beşikdüzülü Osman Turan Erçin’in vasiyeti 45 yıl sonra gerçekleştirildi.

4 Haziran 1970 günü Amasya’nın Taşova ilçesinin 23. kaymakamı olarak göreve başlayan Beşikdüzülü Kaymakam Osman Turan Erçin, yakalandığı mide ve karaciğer kanseri nedeniyle görevi 25 Nisan 1972 günü sona ermişti. Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi ve Hacettepe Hastanesinde üç ay süren tedavisinin olumlu cevap vermemesi üzerine kardeşleri kendisini direkt Beşikdüzü’ne götürmek istemişler. Merhum Kaymakam Osman Turan Erçin buna karşı çıkarak kendisini Taşova’ya götürmelerini ve Taşovalılarla helalleşmek istediğini söylemiş. 5 Temmuz 1972 günü Taşova’ya getirilen Erçin, ilçe halkı ile hüzünlü bir vedalaşma yapmış. İlçe halkının çoğu bu vedalaşma esnasında gözyaşlarını tutamamışlar.

45 yıl öncesi gerçekleşen bu vedalaşma anında Merhum Erçin’in Taşova’da bıraktığı vasiyetinde o dönem Hükümet Konağı bahçesinin bahçıvanı olan merhum Ahmet Akdağ’dan “Biri kendisine, biri kabrinin başına konmak üzere iki gül” istemiş.  Kaymakam ilçe halkına da “Bir gün gelir bu gül çiçeklerinden bir tanesini Trabzon- Beşikdüzü ilçesi Zemberek köyündeki kabrime dikersiniz.” demiş.

5 Temmuz 1972 günü yapılan bu vedalaşmadan 22 gün sonra 27 Temmuz 1972 günü 45 yaş yaşında aramızdan ayrılan merhum Kaymakamımız Osman Turan Erçin’in bu vasiyetini ilçede yayın yapan Havadis Gazetesi’nde aradan geçen 45 yılın ardından sayfalarına taşıdı. Gazete haberinde, “Eğer insanlık ölmediyse; gelin Kaymakamımız ve Belediye başkanımızın öncülüğünde bu vasiyeti geç de olsa yerine getirelim. Merhum Kaymakamımızın Beşikdüzü’ndeki kabri, Hükümet konağındaki o gülü bekliyor” diye yazmış.

Bu yazı üzerine Beşikdüzü’ne gelen Taşova Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Aydoğan, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Turan Yalçın, Taşova Havadis Gazetesi sahibi Ahmet Günaydın ile AA Temsilcisi Tevfik Öztürk Beşikdüzü Zemberek Mahallesindeki cami yanında bulunan kabrine 45 yıl önce kendilerine verilen bir gül fidanı vasiyetini vefa borcu olarak diktiler. Cami İmamı Nejdet Beşel tarafından Kur’an okunarak dua edildi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.