"TRABZON'UN İRADESİ YİNE YOK SAYILDI"

Geçtiğimiz hafta AK Parti belediye başkan adaylarının kimler olacağı gündemin ana maddesiydi... Pazartesi günü bütün medya AK Partinin her seçimde yaptırdığı ama hiç de dikkate almadığı temayül yoklaması haberleriyle çıktı. Bu kez elektronik sistemin uygulandığı ve artık teşkilât iradesinin çuvallarda kalmayacağı iddia edildi. Günebakış gazetesi Trabzon’da 2 bin 500, Rize’de 849 ve Gümüşhane’de 297 teşkilât mensubunun oy kullandığı temayül haberlerini “Şimdi gözler Cumhurbaşkanı’nda” başlığı altında verdi. Sonunda ne ankete, ne temayüle bakıldı. Trabzon’a yine tepeden inme aday gönderildi.

Başta Trabzon Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Gümüşhane ve Rize’de başkan adayları hafta boyu gündemde kaldı. AK Parti temayülünün yine bir anlam ifade etmediği ortaya çıktı. Zira temayülün yapıldığı gün Trabzon Büyükşehir Belediye başkan adaylığı için ikisi temayüle girmeyen 4 aday adayının anketle sorgulanmasıydı... Trabzon Büyükşehir Belediyesi için 8 aday adayı sahada yarışıyordu. Ancak aynı gün ankete TOKİ Başkanı Ergün Turan, Cumhurbaşkanı başdanışmanlarından Oktay Saral, Ortahisar Belediye Başkanı A. Metin Genç ve Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan anketle vatandaşa soruluyordu. Sonunda sorulanların hiçbiri aday yapılmadı.Tablo Gümüşhane ve Rize’de de farklı değildi. Rize’de anketlerin ve teşkilâtların efendisi olarak nitelendirilen Hasan Karal yine birinci olarak çıkıyordu. Gümüşhane’de ise belediye başkanlığı için temayül iptal edildi. Hâlbuki Gümüşhane’de Mehmet Kara isimli bir vatandaş (bir kişi de olsa) başvurmuştu. Mevcut Başkan Ercan Çimen’in yanı sıra İl Başkanı Celalettin Köse’nin de aday adayı olduğu biliniyordu. Hafta içi devam eden adaylık heyecanı hafta sonuna doğru iki ilde netleşti. Gümüşhane’de Ercan Çimen yeniden, Rize’de ise Eski İl Genel Meclisi Başkanı Rahmi Metin belediye başkan adayı olarak ilân edildi.

Bu sırada Sözcü gazetesi kim eliyle olduğu bilinmez ama özellikle Gümüşhane üzerinde ilginç bir operasyon yaptı. Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen’in Gümüşhane ve Trabzon FETÖ İl İmamı Muhammet Köleoğlu’nun son duruşmadaki itiraflarını esas alarak Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen’i FETÖ’cülerle irtibatlı ilân etmeye kalkıştı. Köleoğlu’nun itiraflarında; 2011 yılında Ercan Çimen’i il başkanı yapmak için dönemin Teşkilât Genel Başkanı Ekrem Erdem’in kendisini arayarak görüş sorduğu (O dönemde AK Parti belki de bütün il başkanlarını atarken FETÖ imamlarından görüş soruyordu)... Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı O. Fevzi Gümrükçüoğlu’nun dershaneler meselesi için araya gireceğini... Eski Bakan Erdoğan Bayraktar’la çok samimi olduğunu! Mustafa Canlı’dan Feramuz Üstün’e ve daha bilmem kime bir sürü zırva yer alıyordu. Hâlbuki aynı Ercan Çimen 17/25 Aralık Polis ve Hukuk Darbesi’nden sonra 2014 yılının ortalarında FETÖ’nün Gümüşhane’deki yurdunu kapatan belki Türkiye’deki tek belediye başkanıydı. Üstelik yürütmeyi durdurma kararına rağmen yurdu açmadı. Gerçekler yerine oturdu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan operasyonu gördü. Çimen’i yeniden Gümüşhane’de belediye başkan adayı ilân etti.

Trabzon’un iradesine rağmen Trabzon’a Van Valisi ve Kayyumu Murat Zorluoğlu’nun aday olarak gösterileceği duyuruldu.

Trabzon’daki bazı internet siteleri gelişmeyi “Trabzon’a kayyum atanıyor” başlığı altında verirken şehirde gerçekten derin bir infial oluştu. Trabzon kamuoyu Vali Murat Zorluoğlu’nun kişiliği ya da başarılarıyla ilgili değildi. Trabzon kamuoyu kendi iradesini önemsiyor ve aday adayı olan isimlerden birinin... Teşkilatın temayülünden çıkan isimlerden birinin... Anketlerden çıkan isimlerden birinin... Atanmasını bekliyordu.

Sonuç; bugün açıklanacak olan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı kim olursa olsun seçimi kazanır. Ancak şu unutulmamalıdır ki ne Türkiye eski Türkiye ne Trabzon eski Trabzon değildir. 24 Haziran’da yüzde 68’den yüzde 58’e inen AK parti oylarının bu kez yüzde 50’nin altına inmesi sürpriz sayılmamalıdır. Hele hele aday profilleri açıklanırken halka dayanan keyfiyetlerle övünülürken sıra aday belirlemeye gelince, kentlerle ve kentte yaşayanlarla hiç ilgisi olmayan isimlerin aday yapılması gerçekten kabul edilebilir değildir.

Tekrar ifade etmek isteriz ki mesele sayın valinin şahsı ile alakalı değildir. İlkelerle alakalıdır. AK Parti her dönem halktan biraz daha uzaklaşmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.