Trabzon’da son yıllarda çöken duvarlar hem can hem de mal kaybına yol açtı

Trabzon’da son yıllarda çöken istinat duvarları hem can hem de mal kaybına yol açıyor. Son 10 yılda basına yansıyan 9 olayda 1 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı. Çoğu olay gece ya da sabaha karşı meydana gelirken facialar adeta teğet geçti. Sitelerin otoparkında bekleyen onlarca araç duvarların altında kalırken büyük oranda maddi hasar oluştu. Mühendisler son yıllarda yaşanan bu duvar çökme olaylarını denetimsizliğe bağlarken, yapı denetim firmalarında jeoloji mühendisinin olmaması da eleştirilere neden oluyor.

Trabzon’da önceki gün yeni bir istinat duvarı çökmesi vakası daha yaşandı. Pelitli’de TOKİ konutlarının bulunduğu bölgede sabaha karşı yaşanan olayda çöken duvarın altında kalan 14 araç ve bir motosiklet hurdaya dönüştü. Büyük bir şans eseri olayda can kaybı yaşanmazken geçmişte yaşanan olaylardan ders alınmıyor.

Son 10 yılda basına yansıyan 9 olayda 1 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı. Çoğu olay gece ya da sabaha karşı meydana gelirken facialar adeta teğet geçti. Mühendisler son yıllarda yaşanan bu duvar çökme olaylarını denetimsizliğe bağlarken, yapı denetim firmalarında jeoloji mühendisinin olmaması da eleştirilere neden oluyor.

ÇOĞUNLUKLA TEĞET GEÇTİ

7 Kasım 2007: Trabzon'un Ortahisar ilçesi Çukurçayır Mahallesinde ana caddedeki istinat duvarının çökmesi sonucu 2 kişi yaralandı.

09 Nisan 2009: Trabzon'un Ortahisar ilçesi Kaymaklı Mahallesi Ardıç Sokak'ta yaklaşık 1.5 metre yüksekliğinde ve 10 metre uzunluğundaki beton duvar, henüz belirlenemeyin bir nedenle çöktü. Duvarın altında kalan 7 yaşındaki bir çocuk öldü.

19 Ekim 2014: Trabzon’un Ortahisar ilçesi Çukurçayır Mahallesinde yağış nedeniyle oluşan su akıntısı bir sitenin istinat duvarının yıkılmasına sebep oldu. O esnada yoldan geçen araç ve insanların olmaması büyük bir faciayı önledi.

12 Ocak 2015: Trabzon’un Ortahisar ilçesi Beşirli Mahallesinde Canım sitesinin istinat duvarı yağış nedeniyle çöktü. Duvardaki kaya parçaları site oto parkında park halindeki araçların üzerine düşünce maddi hasar meydana geldi.

30 Ocak 2015: Trabzon’un Ortahisar ilçesine bağlı Bahçecik Mahallesinde TOKİ tarafından inşa edilen konutların yanındaki istinat duvarı heyelan sonucu zarar gördü. Zeminde kayma oluşması konut sahiplerinde tedirginlik oluşturdu.

16 Mart 2015: Trabzon’un Ortahisar ilçesi Akyazı Mahallesinde, Medical Park Stadı'nın karşısındaki yamaçta yapılan istinat duvarında çökme meydana geldi.  Duvarın bir Trabzon sahil yoluna dökülürken o sırada yoldan geçen araçlarda tahribata neden oldu, 3 kişinin de yaralandığı belirtildi.

10 Nisan 2015: Trabzon’da son birkaç gündür etkili olan yağışların ardından toprağın yumuşamasıyla birlikte Ortahisar ilçesi Çukurçayır Mahallesi’nde istinat duvarı çöktü. Büyük bir gürültü ile sitenin çocuk oyun parkının üzerine çöken duvar site sakinlerini korkuturken, olayın gece yaşanması bir faciayı önledi.

25 Ocak 2018: Trabzon’da, yağış sonrası Yomra ilçesi Kaşüstü Mahallesinde, 600 konutluk inşaat alanındaki binanın istinat duvarı çöktü. Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giden yol, duvarın çökmesiyle ulaşıma kapandı.

2 Mart 2018 Cuma: Trabzon'un Ortahisar ilçesi Pelitli Mahallesinde, TOKİ konutlarının olduğu bölgede istinat duvarının çökmesi sonucu park halindeki 14 araç ve bir motosiklet göçük altında kaldı. Sabaha karşı meydana gelen olayda can kaybı yaşanmadı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.