Trabzon Milletvekili TBMM kürsüsünde balon patlattı

CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Trabzon'a özgü yerel kıyafetler giyerek ve üzerinde çay, fındık, arpa, buğday ve AKP yazan balonları patlatarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda fındık üreticisinin sorunlarına dikkat çeken, farkındalık yaratan bir konuşma gerçekleştirdi.

Suiçmez, konuşmasına "Yine yeşillendi fındık dalları, yine geldi fındığı konuşmanın zamanı," diyerek başladı. Fındık hasat zamanı yaklaşırken üreticilerin alım fiyatlarının belirlenmesini beklediğini vurguladı. Yüksek girdi maliyetleri, döviz kuru ve enflasyon gibi faktörlerin yanı sıra açıklanacak fındık alım fiyatını belirleyici iki ana faktörün rekolte tahmini ve gerçekleşen verim olduğunu belirtti.

2024 yılı için fındık ekilen İl Müdürlükleri, gerekli çalışmaları tamamlayarak rekolte tahminini Tarım ve Orman Bakanlığı'na iletmiş durumda. Suiçmez, geçmiş yıllarda sanayicinin isteği üzerine rekolte tahminini değiştiren Bakanlığın bu yılki tahminlerini merakla beklediklerini söyledi. Suiçmez, "Yıllardır uygulanan rekolteyi ve verimi yüksek gösterip alım fiyatını düşürme politikası, fındık üreticilerimizi ve üretimimizi olumsuz etkilemektedir. Bu yıl bu yanlışa artık dur diyelim," dedi.

Suiçmez, yaş çay alım taban fiyatının 17 TL olarak açıklandığını, ancak üreticinin özel sektöre 12 TL’den ürününü verdiğini hatırlattı. Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler Konseyi'nin 2024-2025 tahminine göre Türkiye rekoltesinin 785 bin ton olduğunu belirtti. Ancak, 2023 yılında 810 bin ton olarak açıklanan rekoltenin 650 bin ton olarak gerçekleştiğini vurgulayan Suiçmez, TÜİK'in 2023 yılında 650 bin ton olan rekoltenin yüzde 5.4 artışla 685 bin ton olacağını duyurduğunu söyledi. Bu yıl kahverengi kokarca zararlısı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle rekolte düşüşlerinin gündemde olduğunu belirtti.

Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanlığı’na göre 2023 rekoltesine göre 2024 yılı alım fiyatı beklentisinin en az 160 TL/kg olduğunu ifade eden Suiçmez, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası’nın girdiler dahil üretim maliyetlerindeki artışlar, enflasyon, döviz kuru ve işçilik gibi unsurları dikkate alarak ortalama fındık alım fiyatının en az 180 TL/kg olması gerektiğini söyledi.

Suiçmez, "Alım fiyatı açıklamak kadar önemli olan diğer bir konu, kamunun yeterli alımı yapması ve üreticinin serbest piyasanın insafına bırakılmaması, fiyatların düşmemesidir," dedi. Fındık üreticisinin zarar ettiğini ve tüketicinin yeterli fındık tüketemediğini belirten Suiçmez, "En büyük ihracat kalemimiz olan fındıkta gelir, tekelci İtalyan şirketine değil, ülkemize kalmalıdır," dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) uzmanlığı olmayan fındık alımından çekilmesi gerektiğini belirten Suiçmez, FİSKOBİRLİK’in alım, işleme ve ihracat boyutunda yeniden gündeme gelmesi gerektiğini vurguladı. Suiçmez, FİSKOBİRLİK’in mevcut siyasi vesayetten arındırılarak özerk, güçlü ve demokratik yapısıyla yeniden üreticinin kooperatifi olması gerektiğini söyledi.

Son olarak Suiçmez, FİSKOBİRLİK Başkanı ve aynı zamanda AKP milletvekili olan Lütfi Bayraktar’ın "Çok iyi bir yöneticiyim. 17 yıldır FİSKOBİRLİK başkanıyım. Dünyada ve Türkiye’de fındık fiyatlarını da çok yakından takip ediyorum. Fındık fiyatında uçmayı beklemeyin," şeklindeki açıklamasına sert tepki gösterdi. Suiçmez, "İyi ki çok iyi yöneticisiniz, maşallah FİSKOBİRLİK’i batırdınız. Eğer fındık alım fiyatı 160 TL’den az olursa bu millet sizi uçuracak," dedi.

Suiçmez, konuşmasını "Çay’da, arpa’da, buğday’da üreticiyi patlattınız. Eğer fındıkta üreticiye istenen rakam verilmezse, Karadeniz sizi patlatacak," diyerek tamamladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.