İşte Ortahisar Belediyesi'nin borçları!

Trabzon Ortahisar Belediyesi 2023 yılı faaliyet raporu, bugün Ortahisar Belediye Meclisinde görüşülerek oylandı.Ortahisar Belediye Meclisi, Nisan ayı toplantılarının 3.’sü bugün Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya başkanlığında gerçekleşti. Mecliste tek gündem maddesi ise 2023 Yılı Faaliyet Raporu oldu. 

Faaliyet raporu görüşmeleri sırasında meclise yasa gereği 1. Başkan Vekili Cüneyt Zorlu Başkanlık ederken, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya ise meclis sıralarında oturdu. Faaliyet raporunda, her müdürlüğe sıraya geldiğinde ise meclis üyeleri sorular sordu. Gelen soruların ardından ilk olarak partilerin Grup Başkan Vekilleri birer konuşma yaptı. İlk olarak MHP Grup Başkanvekili Abdurrahman Kınalı, “Biz muhalefet gönüllüsü değiliz. Doğru bulma gönüllüsü olarak şunları söylüyorum. Trabzon’da Ahmet Kaya’nın yapacak olduğu Ortahisar Belediyesindeki projelerine, taleplerine, bütçede de her zaman yanında olduğumuzu doğru gittiği müddetçe her zaman imza atacağız. En azından görüşlerimiz alınırsa biz de minnettar oluruz” dedi. 

AK Parti Grup Başkan Vekili Zeki Kavanoz, “Geçen dönem şahsımız olarak burada yoktuk, ancak aldığımız bilgiler dahilinde meclisteki arkadaşlar siyasi farklılıkları bir kenara bırakıp içtenlikle güzel çalışmalara imza atmışlar. Burada çalışmalarda bil hassa teknik ağırlıklı konular olduğu için iyi anlamak gerekiyor. Ben şimdiki yönetim ve başkanımızın da, bir önceki yönetimin de belediyeyi zarara uğratacak bir hamlede olacağını hiçbir şekilde düşünmüyorum. Kanımca sizlerde aynı kanaattesiniz. Niyet okumaktan ziyade, konular hakkında teknik analizlere bakarak yorum yaparsak daha faydalı olacağı kanaatindeyim. 2023 yılında da mali disiplin sağlanmıştır. Geride bıraktığımız yıl itibariyle 2023 yılı faaliyet raporunda performans göstergesinin hedef ve hedefin üzerinde olduğunu görmekteyiz. Faaliyet raporumuzu başarılı bulduk” dedi. 

CHP Grup Başkan Vekili Cüneyt Zorlu, “Hep anlayışlı olduk. Hep nasıl belediyeyi bir adım öteye götürür anlayışında olduk. Bütün birim amirlerine teşekkür ediyorum. İçerisinde eleştireceğiniz şeyler tabiki var, yok diyemeyiz. 
Bu tabi, bir önceki dönemin 5. Yılının faaliyet raporu. Bizim dönemimizde sayın Ahmet Kaya’nın yönetimiyle bir alakası yok. Sonuçta devlette, süreklilik vardır, bunu burada yapmak zorundayız. Bu 5 yılda biraz farklı durum oluşuyor Bunun çok da kanuni yaptırımı yok. Burada reddedilse, Danıştaya gitmesi lazım. Başkanın değerlendirilmesi lazım ama burada sayın başkan olmadığı içni bu konuya giremeyiz. Belediyenin tüm müdürlüklerinin performansını denetlemek. Beni tabi burada bazı çıkarımlarım oldu. Bir önceki dönem meclis üyesi vasfım olmakla birlikte.. Bir önceki meclisin son toplantısında soru önergesi vermiştim. Belediyenin röntgenini çekmeye çalıştım. Bu faaliyet raporuyla benim sorularıma aldığım cevapları bir arada kısaca söylemek istiyorum. 2 şirketimiz var. ORBEL ve ORKENT.. Bir de Tünel Akvaryum diye bir iştirakimiz var. Bu da ayrı bir şirket gibi yönetiliyor. 

ORBEL’İN 274 MİLYON TL BORCU

ORBEL şirketimizi incelememiz gerekiyor. ORBEL’in sorduğum sorulara verilen etap: Personel borcu 16 milyon, vergi 16 milyon, SSK’ya 67 Milyon yapılandırılmış vergi borcu 173 milyon..  Bankada olan parası da 4 milyon 

ORKENT’İN 10 MİLYON TL BORCU VAR

Yani 2023 sonunda ORBEL’in toplam borcu 274 Milyon 470 bin TL.. Bu düşmeyecek de artacak. Daha teslim almadık. Bu bilgileri dağıtılan kitapçıktan aldık. 
ORKENT,  2023 tarihi tabiriyle toplamda 10 Milyon TL borcu var.  Seçim olmadan çok da bilgi sahibi değildik. Özellikle ORBEL ve ORKENT konusunda bilgi sahibi olamadık. 

SSK BORCU 15 MİLYON TL

Sorduğum sorulardan biri SSK Borcu ne kadar, aftan yararlanan borç var mı? Aldığım cevap 7 Milyon 289, 120 ay vadeli.. 93 taksit bu güne ödenmek için bırakılmış. 
15 Milyon gibi belediyemizin SSK Borcu var. 

64 MİLYON TL VERGİ BORCU

Toplam vergi borcu: 20 Milyon 624 bin TL toplam vergi borcu var denildi. Af kapsamında 41 milyon TL olduğu bildirildi. Bu yapılandırıldı. 93 taksit daha ödenecek. Bugün itibariyle belediyemizin 64 milyon TL vergi borcu bulunuyor. İller Bankasında 3 farklı zamanda vergi kullanılmış. 42 Milyon 882 bin TL borcumuz var. Özel bankalara borç: 60 ay vadeli kredi kullanılmış. 

TOKİ’YE 176 MİLYON TL BORÇ

TOKİ Borcu: Vadesi gelmiş 69 Milyon TL borç var.. Yaptığımız araştırma sonrasında vadesi geçmiş 61 taksit var. Vadesi geçmiş 79 Milyon TL var. Bu borcun gecikme faizi ne kadar diye sorunca 32 milyon 899 bin TL sadece gecikme faizi var. 
TOKİ’ye olan borç toplam borç 176 milyon.. Bunları gördüm 2 gece uyuyamadım. Sayın Başkanın başı ağrıdı.. Bu borç, şu üzerinde oturduğumuz binadan kaynaklı. Şimdi söyleyeceğim borç sadece bizim belediyenin borcu.. Şirketler hariç.. 517 Milyon 170 Milyon.. OBEL ile ORKENT borcu 284 Milyon TL..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.