KAÇAKÇILIĞIN ÖNÜNÜ DEVLET AÇTI

Trabzon Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Temel Korkmaz, Gürcistan’da kaçakçılığın önüne geçmek için anlaşma yapılmasının geçici bir çözüm olduğunu belirtti.  Uygulanan devlet politikaları yüzünden Türkiye’de kaçakçılığın önünün açıldığını belirten Korkmaz “Türkiye’de 1400 TL asgari ücret verip, etin kilosunu da 50 TL yaparsanız elbet kaçakçılığın önünü açarsınız” şeklinde konuştu. Gürcistan'a giriş çıkıp yapıp vücutlarına sardıkları etleri Türkiye'ye getiren kaçakçı haberleri gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Gürcistan'da et fiyatlarının Türkiye'ye göre düşük olması, son zamanlarda et kaçakçılığının artmasına neden olurken,  Gürcistan ile Türkiye arasında et kaçakçılığını önlemek için sıkı işbirliğine gidileceği belirtildi. Et konusunda yaşanan tüm gelişmeleri Trabzon Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Temel Korkmaz, Günebakış gazetesi için değerlendirdi.

HER TALEP KEND ARZINI DOĞURUR

Her talebin kendi arzını doğurduğunu belirten Korkmaz, bunun serbest piyasa ekonomisinin bir kuralı olduğunu kaydetti. Korkmaz “Bir toplumda bir şeye talep varsa reel ya da gayri reel yollardan mutlaka arzı sunulur. Devlet politikaları Türkiye’de kaçakçılığın önünü açıyor. Bakın mazotu 5 TL yaparsanız bu ülkeye kaçak gelir. Sigaraya 10TL zam yaparsanız bu ülkeye kaçak gelir. Bu ülkenin bir gelir seviyesi var. Bu gelir seviyesinin üzerinde zam yapılırsa, insanlar ihtiyaçlarını kaçak yollardan temin eder” şeklinde konuştu.  Türkiye’de 2010 yılından beri et sorunu olduğunu hatırlatan Korkmaz “Tarım ve hayvancılıktan anlamayan bir anlayışta var. Türkiye’de 2010’da tarım ve et işçiliği bittiğinde biz Türkiye Kasaplar Federasyonu ve yerel yönetimlerde odalar olarak, hükümete destek için bilgi ve birikimlerimizi aktararak çözümler sunduk. Kısa vadeli değil, sorunu çözebilmek için 20 yıllık, 50 yıllık Türkiye tarihine uygun uzun vadeli projeler yapın dedik. Yapılmadığı gibi 2014 yılında et politikası çöktü. Türkiye, dünyada tarım ve havyacılığı kendine yeten sayılı ülkelerdendi. Şimdi ithal ediyor. Bu devletimiz için, insanımız için utanç vericidir” ifadelerine yer verdi.

Hükümetin kalıcı değil geçici çözümler ürettiğine vurgu yapan Korkmaz, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Gürcistan’da kaçakçılığın önüne geçmek için anlaşma yapılması da, marketlerde et satılması da, etin fiyatını sübvanse etmek de, bunların hepsi palyatif yani geçici çözümlerdir. Türkiye Kasaplar Federasyonu ile odalarla birliklerle bir masa etrafına eşit şarlarda oturacak. Bu sorunu samimiyetle çözecek. Önümüzdeki 5 sene içerisinde önce kendimize yetecek hale gelip, sonra da ihracata başlayacağız.” Gürcistan’dan insanların vücuduna et sararak bu ülkeye girmeye çalışmasının utanç verici olduğunu belirten Korkmaz “ Türkiye’de 1400 TL asgari ücret verip, etin kilosunu da 50 TL yaparsanız elbet kaçakçılığın önünü açarsınız. Emekli maaşı 3000 TL olsa etin kilosu 50 TL olsa kimse Gürcistan’dan vücuduna et sararak sınırdan geçirmez. Bu her bakımdan iğrenç, sağlıksız bir durumdur. Etin kaçak bir şekilde Türkiye’ye girmesinin nedeni bu ülkede hayvancılığın bitmiş olmasıdır. Ben ülkem adına utanç duyuyorum. Bunun sebebi de yanlış uygulan et politikalarıdır” dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105