son uyarı...

Türkiye, 24 Haziran seçimleriyle birlikte yeni bir döneme adımını atmış oldu.

Seçim sürecinde liderler ve cumhurbaşkanı adayları arasındaki gerginlik maalesef sahaya da yansıdı. Siyaset maalesef ve maalesef dostlukların, arkadaşlıkların ve hatta akrabalıkların dahi önüne geçti. Buna üzüldük…

AK Parti yaptığı ve yapacağı yatırımların tanıtımını iyi yaptı. Seçmene kendini gayet iyi anlattı. Muhalefet partileri ve adayları ise daha çok yıkmak ve vazgeçmek üzerinden siyaset algısı oluşturunca istediğini bulamadı.

Seçimleri kazanarak yeni sistemde Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk başkanı olan ve parti oyunun üzerinde oy alan Recep Tayyip Erdoğan kesin bir zafere imza attı. Cumhur İttifakı olmasa bu sonuç ortaya çıkmazdı. Büyük ihtimalle seçim ikinci tura kalacak ve Erdoğan bu seçimi kaybedecekti. Ancak seçmen Erdoğan ve AK Parti’ye gereken uyarıyı milletvekili seçimlerinde verdi. Bu uyarı hem listelerle ilgili hem de belediye başkanlarının çalışmalarıyla ilgiliydi. Trabzon’da özellikle bazı ilçelerde seçmen yerel anlamda alamadığı hizmetin tepkisini de gösterdi. İlçe bazında sonuçlar incelenirse bu gayet net ortaya çıkacaktır. Bu son uyarıydı bize göre…

***

AK Parti Trabzon’da 1 Kasım 2015 seçimlerinde yüzde 66,53 oranında oy almıştı. 24 Haziran’da ise bu oy oranı yüzde 56’ya geriledi. 11,53 puanlık bir oy kaybı var. Türkiye genelinde ise bir önceki seçimlere göre 7 puanlık bir gerileme var. Bu da demek oluyor ki Trabzon, Türkiye genelinden daha fazla bir gerileme yaşadı. Zaten bunun zararını da milletvekilliğinde gördü. Geçen dönem Meclis’e 5 milletvekili gönderen AK Parti bu seçimlerde 4 milletvekili gönderdi. Zaten 4’üncü milletvekili de 1-2 bin oyla gitti. Anlayacağınız 3-1-1-1 olması bile muhtemeldi.

CHP zaten 1 milletvekilliği garantilemişti. Bu rahatlıkla çalıştı.

İYİ Parti iyi bir adayla iyi bir çalışma yaparak, yeni bir parti olmasına rağmen Trabzon’dan bir milletvekili çıkarmayı başardı.

MHP gitti geldi ama vekillik çıkaramadı. Bize göre Trabzon’da ittifakın kurbanı oldu.

Saadet Partisi ise heyecanını sandığa yansıtamadı.

***

AK Parti milletvekilliğinde en yüksek oy oranını Trabzon’da yine Hayrat’ta yakaladı. Bu ilçede yüzde 75 oranında oy aldı. En düşük oyu ise Beşikdüzü’nde aldı. Yüzde 37. Trabzon’da oy ortalaması yüzde 56 olarak gerçekleşti. Ortahisar, Beşikdüzü, Düzköy ve Tonya bu oranın altında kaldı. Vakfıkebir ise Trabzon oranı ile aynı oranı yakaladı. Ancak milletvekili adaylarının olduğu ilçelerin en düşük oranlara sahip olması en dikkat çekici nokta oldu. Buna iki milletvekili adayı olan Akçaabat da dahildi. Bir önceki seçime oranla düşen oyların muhasebesi elbet yapılacaktır.

Dedik ya bu son uyarıydı. Seçmen yerel seçimleri dört gözle bekliyor… 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.