TRABZON DERDİNİ NEDEN ANLATAMIYOR?..

Şimdi sizinle birkaç rakam paylaşacağım. Bazıları bu rakamlara farklı gerekçeler gösterebilir. Bu rakamlarla ilgili yorumu ise sizlere bırakıyorum.

Kalkınma Bakanlığı’na bağlı bir Yüksek Planlama Kurulu var. Bu kurulun bir de resmi internet sitesi. Bu sitede iller bazında kamu yatırımları da yayınlanır. Geçtiğimiz günlerde bu rakamları inceleyerek günebakış gazetesinde haberleştirdik.

“Resmi sitede yer alan bilgilere göre Trabzon, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 2017 yılı yatırım miktarına göre en fazla yatırım alan üçüncü il oldu. Yüksek Planlama Kurulu’nun yayınladığı rakamlara göre Doğu Karadeniz Bölgesi’nde en fazla yatırım 680 milyon 762 bin lira ile barajlar ili Artvin’e aktarıldı. Bölgede ikinciliği ise 564 milyon 404 bin lira ile Rize aldı. Trabzon yatırım miktarında son iki yıldır Artvin ve Rize’nin ardından üçüncü sırada yer alıyor. Trabzon 2017 yılında 372 milyon 553 bin liralık yatırım alırken, 2016’da 306 milyon, 2015’te de 215 milyon liralık yatırım aldı. Artvin ise 2016’da 464 milyon liralık yatırım alırken, Rize ise 2016’da 331 milyon liralık yatırım almıştı. 2017 yılı yatırım programında yer alan bilgilere göre Ordu 364 milyon 837 bin lira, Giresun 327 milyon lira, Gümüşhane 131 milyon lira ve Bayburt da 112 milyon liralık yatırım aldı. Trabzon 2015 yılında ise 215 milyon liralık yatırım ile bölgede Artvin’den sonra ikinci sırada yer almıştı.”

Rakamlar böyle diyor. Yorum sizin…

***

Şimdi bir başka konuya daha değinmek istiyoruz. Başta da söyledik ya… 2014 yılından bu yana Büyükşehir olduk. Ancak kime sorarsanız sorun Büyükşehir olmamızla ilgili memnuniyet ifade eden yok. Çünkü beklentiler gerçekleşmedi. Neden gerçekleşmedi. Çünkü ödenekler istendiği seviyede değildi.

Trabzon; İstanbul, Ankara, Kocaeli, Bursa ve İzmir gibi büyük illerle birlikte aynı statüye konuldu konulmasına ama ödenekler hiç de aynı olmadı. Trabzon daha önce aslan payını aldığı KÖYDES ve BELDES’ten bir anda mahrum bırakıldı. İstanbul ve Kocaeli gibi diğer büyükşehirler yıllarca Bütünşehirsistemiyle hizmet ürettiği ve bu süre zarfında İl Özel İdaresi’nden de faydalandığı için yeni sistemde hiç zorlanmadı. Ama Trabzon Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyeleri bırakın hizmet üretmeyi artık yakıt almaya bile para bulamaz oldu.

Başta gerek Trabzon Büyükşehir Belediyesi gerekse ilçe belediyeleri ‘Belki yasal düzenleme yapılır ve adaletli ödenek gelir’ düşüncesiyle borçlanarak ve elde avuçta ne varsa harcadı ve bir şeyler yapmaya gayret etti ama beklenti havada kaldı. Ya belediye başkanları derdini anlatamadı ya da iktidar bu talebi anlamadı. Belki de bazı büyükşehirlerin olaya müdahalesi ile talep görmezden gelindi.Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun bu noktadaki uyarıları ve talepleri nedense Ankara’dan duyulmadı ya da duyulmak istenmedi.

Giresun ya da Rize’deki bir ilçe belediyesi; örneğin 180 bin lira ödenek alıyorsa Trabzon’daki aynı nüfustaki bir ilçe belediyesi 90 bin lira alıyor. Üstelik Giresun ve Rize’deki ilçeye Özel İdare’den de ayrıca para giriyor. Bu nasıl bir adalet anlayışı?

Şu anda ilçe belediyeleri kendilerinden beklenen temizlik hizmetini bile yerine getiremezken, kent merkezleri adeta pisliğe mahkum oluyor. En küçük işler bile yapılamaz hale geliyor.

Trabzon’daki belediyeler çırpınıyor. Ama Trabzon derdini anlatamıyor.

Siyasetçilere sesleniyoruz. Lütfen elinizi çabuk tutun…

Yoksa iş işten çoktan geçmiş olacak…

Sağlıkla kalın…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.