TRABZON'UN AYŞE'Sİ ANLATTI

Trabzon’un Ayşe’si sloganıyla yola çıktı, milletvekilliği süresince yaptığı çalışmalarla Karadeniz Kadının cevvalliğini ortaya koydu. Trabzon’da ve siyasette iz bıraktı. Şimdi de ismi Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçiyor. AK Parti’de kendini ev sahibi gibi gördüğünü belirten Köseoğlu, ‘Her bitiş bir başlangıçtır’ diyerek yeni görevlere hazır olduğunun da sinyalini verdi.

TRABZON’UN AYŞESİ AÇIKLADI

Siyasi hayatınız nasıl başladı?

“Siyaset üniversite yıllarımdan bu yana ilgimi çeken bir alandı. Hatta üniversite sınıf arkadaşlarım yıllığıma ‘Meclisin ilk başörtülü kadın milletvekili’ olmak diye yazmışlardı. Bu arada 1992 İstanbul Hukuk Mezunuyum. Bu süreçte siyasete hep yakın durdum. Mezuniyetimden sonra Trabzon’da avukat olarak çalışmaya başladım. O dönem kendimi ifade edebileceğim bir siyasi hareket yoktu. Turgut Özal’ı çok severdim. Sonrasında Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile kendimi ifade edebileceğim siyasi ortamın doğduğunu hissettim ve burası benim partim, dedim. İlk defa 2003 yılında Trabzon İl Yöneticisi olarak siyasete atılmış oldum.”

Neden siyaset?

“İnsanlara dokunmak adına en etkin ve en geniş alan siyasetti çünkü. Belki derneklerde ya da sivil toplum kuruluşlarında da çalışarak insanlara yardımcı olabilirsiniz ama siyaset çok daha geniş bir yetkiyle insanlığa dokunma imkanı veren en güzel çalışma alanı. 2003’te bir yıl il yöneticisi görevi yaptım. 2007 seçimlerinde milletvekili adayı oldum fakat başörtüsünden dolayı olamadı. Muhammet Balta’nın il başkanlığı döneminde yeniden il yöneticisi ve yerel yönetimlerden sorumlu il başkan yardımcısı oldum. Kaybedilen yerel seçimler 2014’te yeniden kazanılmış oldu. 2015 yılında yeniden milletvekili aday adayı oldum. Fakat bu süreçte kendimi AK Parti’de hep ev sahibi gördüm. Trabzon’un ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teveccühü ile 2015 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde milletvekili oldum. Mecliste başörtüsüyle ilk defa yemin eden milletvekillerinden biri oldum.”

Bu süreçte ne düşündünüz?

“Üç yıl bu şehre milletvekilliği yaptım. Gerçekten büyük bir sevgiyle bu şehir bizi bağrına bastı. Her şeyin bir sonu olacağını bilerek bu işe başladık. Önemli olan siyasette geri dönebilecek yüzünüzün olmasıdır. Şuan milletvekili değilim ama Trabzon’da yüzüne bakamayacağım kimse olmadan siyaset yaptım. Yüz yüze geldiğimde kimseden gözümü kaçırmam. Başım dik, alnım ak. Trabzon’un menfaatine olacak şekilde milletvekili olsam da olmasam da ömür boyu çalışacağım. Trabzon’un Ayşe’si olarak bugünlere geldim.”

Trabzon’un Ayşe’siyim dediniz, mega projelerin takipçisi oldunuz. Trabzon için elzem olan projeler nelerdir?

“Trabzon bölgenin başkenti olmasının yanında Türkiye’de lider olabilecek illerden bir tanesi. Trabzon spor, eğitim, turizm, sağlık merkezi. Artık diğer illerde büyüyor. Trabzon’da kendi kabuğunu kırarak yeni atılımlar yapmak zorunda. Eğer Trabzon yeni atılımlar yapmaz ve yerinde sayarsa bölgesel başkent olma özelliğini de kaybeder. Bana göre Trabzon’un geleceğiyle ilgili en önemli yatırımlar ulaşımla ilgili. Bunlardan bir tanesi Erzincan-Trabzon demiryoludur. Demiryolu, Trabzon’un ticari hayatına en fazla katkıyı yapacak projedir. Bir diğer en önemli proje ise plan revizesi yapılarak Güney Çevre Yolu’dur. Çünkü Güney Çevre Yolu mevcut haliyle işlevsel değildir. Bu haliyle Kanuni Bulvarı’nın biraz daha geniş halini alacaktır. Of’tan Beşikdüzü’ne doğru bu yolun revizesini yaparsak kamulaştırmada da problem yaşanmaz. Böylece güney ilçelerimizde yeni bir hayat bulacak.”

MAKUS TALİH

“Yatırım Adası yani yeşil endüstri bölgesi de takip edilmesi ve şehre kazandırılması gereken elzem bir projedir. Trabzon’un makus talihini kırmak adına önemli bir adım olacaktır. Trabzon’da dört tane sanayi bölgesi var. Fakat bunların bir kısmının çok işlevsel olmadığını görüyoruz. Diğer illerle yarışabilmek adına Arsin Yatırım Adası önemlidir. Sanayi Bakanımız Mustafa Varank’ta Trabzonlu, umarım projelerin takibi ile şehrin geleceğine yön vereceğiz.”

Mega projelerin yanında mesela Yomra dal-çık, nedir akıbeti, çok fazla bilgi kirliliği söz konusu değil mi?

“Edindiğim bilgi neticesinde Eylül sonu yolun üst kısmı bitiyor, yılsonu da yolun tamamı bitiyor. TEDAŞ hatlarını kaldırmadığı için 8 aylık bir gecikme yaşandı aslında bu geçtiğimiz Mayıs ayında bitecekti. Bittiğinde Türkiye’nin en büyük dal-çık kavşağı olacak. Trabzon’un şehir içi trafiğini rahatlatabilmek en büyük gayret olarak ortaya konulmaktadır. İvedilikle bu yolları ve kavşakları bitirmek görevimiz. Yetkili makamlarda bu sorunlara hassasiyetle bakıyor.”

Trabzon’da 300 kişiye istihdam sağlayan İtalyan firması, fabrikasını durdurdu ve işçilere 6 aylık ücretli izin verdi. Trabzon’da fındık nereye gidiyor?

“Yabancı firmalar bölgede istihdamı desteklediği müddetçe rahatsız olmamamız gereken bir olgu. Ama Trabzon’da bir çikolata fabrikasının kurulmasını yıllardır kolektif bir anlayışla ortaya koyamadık. Yıllardır konuşuyoruz ama kimse elini taşın altına koyamadı. İş aksi askıya alınan 300 kişinin gelecek kaygısı noktasında bu kaygının ortadan kaldırılması adına adımlar atılmalıdır. Fındık fiyatı ile ilgili Sayın Başkanımız Trabzon mitinginde ‘Fındıkla ilgili sorunları biliyoruz ve aşacağız’ dedi. Fındık sezonu yeni açıldı, vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi adına takipçisi olacağız.”

Trabzon turizm potansiyeli açısından çok kıymetli, turizm değerlerinin hak ettiği hizmeti yetkililer tarafından aldığına inanıyor musunuz?

“Trabzon’un ve insanımızın turizme yeteri kadar değer verdiğini düşünmüyorum. Bu zamanla oluşabilecek bir bilinç. Fakat hala istismarın önüne geçmiş değiliz. Denetim mekanizması özellikle eksik. Sanki altın yumurtlayan tavuğa sıkıntı yaşatıyoruz. İhbar müessesi aktif duruma geçmelidir. Geleceğimiz çok daha güzel olabilir…”

Trabzon bürokrasi anlamında Ankara’da en güçlü dönemini yaşıyor, sizin bu duruma yorumunuz nedir?

“Sağduyulu bakmak gerekiyor. Gerçekten Trabzon altın çağını yaşıyor. Özellikle Ulaştırma Bakanlığı bizim için çok önemli. Burada hakkımız olmayanı istemiyoruz sadece Trabzon’da yıllardır konuşulan ve ötelenen sorunlara daha hakkaniyetli ve daha duyarlı bir bakış açısı ile bakılmasını bekliyoruz. Ama Ankara’da güçlüyüz deyip insanların elini kolunu bağlamamak gerekiyor. Trabzon’un ihtiyacı olan işleri hakkaniyetli bir şekilde takip edip, şehre kazandırmaktır önemli olan. Önümüzde bir mazeretimiz yok artık.”

Sizin döneminizde 5 milletvekili çıkardınız, şimdi dörde düştü bu durumu değerlendirmeniz nedir?

 “1 Kasım ile bu dönemi kıyasladığımda iki döneminde şartları farklıydı. Bu dönem bir ittifak söz konusu oldu. 5’ten 4’e düşmek kısmını 1 Kasım ve 24 Haziran seçimleri ile kıyaslamak doğru olmaz. Seçim sonuçlarından vatandaşın AK Parti’ye bir mesaj vermek istediğini anlıyoruz aynı zamanda güçlü bir lider oluşmasını istediklerini de anlıyoruz. Toplum bir uzlaşı istedi. Trabzon yereline baktığımızda Trabzon’a hizmet iktidar eliyle gelmektedir. Muhalefet icraat anlamında hiçbir şey yapamaz. 4 vekil AK Parti’de, 2 vekil muhalefette olması bir uyarıdır.”

Hedefiniz nedir?

“Büyük ölçüde farkındalık oluşturduğuma inanıyorum. Her bitiş bir başlangıçtır. Milletvekilliğim bitmiş olabilir ama Trabzon sevdamın bittiği anlamına gelmez.”

Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ismi konuşulanlar arasındasınız, olur mu sizce?

“Görevin bir önemi yok, önemli olan Trabzon’a hizmet etmektir. İnsanımız hep güzel yerlerde görmek istediğini ifade etti, bu teveccühe teşekkür ediyorum. Çalışmak anlamında ‘bende varım’ dedim hep. Bu dönem kim olursa olsun önemli bir süreçtir, her zaman destek veririz. Ama değerlendirmede farklı bir pozisyon çıkar ona da diyecek sözümüz yoktur. Görev talep etme durumum olamaz, ne görev verilirse verilsin yaparım. Ama kadın siyasetçi artmalı, mutlaka kadınlarımız inisiyatif alsınlar ve siyasette daha çok var olsunlar.”

Röportaj: Meryem AKGÜN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105