Rektör Çuvalcı, üniversitedeki güçlü değişimi anlattı

 KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, üniversitedeki güçlü değişimi anlattı

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, düzenlediği basın toplantısında hem 3 aylık çalışmalarını anlattı hem de üniversitenin 20 akademisyenin dünya sıralamasına girdiğine dikkat çekerk, hedeflerini sıraladı. Rektör Çuvalcı, "5 Ekim’de eğitim öğretim uzaktan eğitim olarak başladı ve şu anda sorunsuz şekilde devam ediyor. Uzaktan eğitim olarak başladık. İkinci dönemde virüs bu hızla giderse muhtemelen yine online eğitim olarak devam etmeyi düşüneceğiz. Belki Tıp ve Diş’te ve uygulamalı fakültelerde 1-2 bölüm daha ilave edebiliriz. Bildiğiniz üzere Tıp Fakültemiz kamuya hizmet veren çok önemli bir birimimiz. Tıp Fakültesinde bazı problemlerimiz vardı. Mali konuda baya borcumuz vardı. Maliye Bakanlığına teşekkür ediyoruz. 220 milyon TL borcun 2 taksitle ödenmesini sağlıyor. Ekim’de ilk taksitini ödedik. Ocak ayında yüzde 60’ını ödeyeceğiz. Haliyle borcumuz kalmayacak inşallah. Şu anda da mali durumumuz fena değil. Hocalarımızın 4-5 aylık geriye dönük bazı performans ödemeleri vardı. Onları da yaptık. Bunun yanında Tıp Fakültesinde muayenede sabah erken saatlerde gidilip hiç yakışmayan görüntülerle karşılaşıyorduk. Bunu online randevu şekline dönüştürdük. Artık hastalarımız, hasta yakınlarımız, nezih bir şekilde bilgisayar başında randevularını alıp, muayene olabilecek. Bu önemli bir çalışmaydı. Bunun yanında refakatçılara yemek verilmiyordu. Yemek hizmeti başlattık. Bu vesileyle Başhekim Celal Tekinbaş Hoca’ya ve ekibine teşekkür ediyorum. Gerçekten özverili çalışmalar yapıldı.” diye konuştu.

OTOPARK İNŞAATI MAYIS’TA TAMAMLANIYOR

Tepki çeken otopark çalışmalarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “Yine hasta ve hasta yakınlarının bir problemi otopark inşaatıydı. Otopark da Mayıs ayında bitecek. Yakından takip ediyoruz. İnşallah Mayıs ayından önce çalışacağız. Bu arada çocuk hastanemizin inşaatı devam ediyor. 2021 için 7.5 milyon TL gibi bir bütçe ayrılmıştı. Bu düşük bir miktardı. Bunu artırmak için yaklaşık 20 milyon TL daha ek bütçe talebinde bulunduk. Bu konuda İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ve Maliye Bakanlığıyla konuştuk. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Gerçekten bu konuda duyarlı davrandılar. Muhtemelen ek bütçeyi de alacağız.” ifadelerini kullandı.

MEDİKAL CİHAZLAR İÇİN UYGULAMA MERKEZİ KURULDU

Üniversitedeki diğer çalışmalar hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Çuvalcı, “Bunun yanında araştırma gemimiz vardı. Bunun da bakım ve onarımını İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu Bey’intalimatlarıyla şu anda yapım aşamasında. Bunun yanında yine yeni bir merkez kurulumu yaptık. Bu merkez, Merkez Araştırma Laboratuvarı bünyesinde medikal cihaz tasarım üretim ve uygulama merkezi. Bildiğiniz üzere bu tıbbi araç ve gereçler yurt dışından çok pahalı maliyetlerle satılıyor. Yerli üretim çok var ama yeterli değil. Biz çok fazla döviz ödediğimiz özellikle bu beyin cerrahı olur diğer cihazları burada ARGE’sini yapıp bunun prototip üretimini yapmayı planlıyoruz. Bu manada merkezi kurduk. Başında bir Hocamız var. Şu anda iki tane ders vermeyen öğretim görevlisi çalışmalara devam ediyor. Üçüncüyü alıyoruz. Bu ekip şu anda çalışmaya başladı. Bu prototip üretiminden sonra bunu yatırımcı sanayici iş adamlarıyla buluşturacağız. Muhtemelen Trabzon’da malumunuz Arsin’de Yatırım Adası Endüstri Bölgesi var. Burada yüksek teknoloji ürünler üretilecek. İşte bizim yaptığımız çalışmaların bir kısmı ya da çoğu orada hayata geçirilecek. Sanayiciyle buluşacak.” diye konuştu.Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile imzaladıkları protokole ilişkin de bilgiler veren Prof. Dr. Çuvalcı, “Eczacılık Fakültesinde İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi vardı. Bizim orada da Hocalarımız var. 5-6 kişilik bir araştırma grubu. Bunlarda güzel çalışmalar yapıyor. Eczacılık Fakültesinde dar bir mekanları vardı. Bunları daha nezih, çağdaş bir mekana taşıdık. Burada da çalışmalarına devam ediyorlar. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile bir protokol imzaladık. Büyükşehir Belediyesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi (TABİP) var. Bilim ve Sanayi Bakanlığından büyük destek aldılar. Bu projenin bir iş maketini burada yapacaklar. Bu da bizim araştırma grubunun önemli bir faaliyeti.” açıklamalarında bulundu.

GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI

İdari çalışmalar hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Çuvalcı, şunları kaydetti: “Bu süreçte biz idari personelimizin görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavını başlattık. Birkaç yıldır yapılmayan bir sınavdı. Bunu başlattık. Bunun da şubat ayında sınavını yapacağız. Nisan ayında kesin sonucu açıklayacağız.”

TÜBİTAK PROJELERİNDE TÜRKİYE GENELİNDE 12. SIRADA

Üniversitenin başarılarına da dikkati çeken Çuvalcı, “Yine bu süreçte 4 adet TÜBİTAK 1001 Projesi hocalarımız aldılar. Yaklaşık 2 milyon TL bütçe bedeli var. 1001 projelerini önemsiyoruz çünkü hem çıktıları önemli olan projeler hem de üniversiteye katkısı olan projeler. Burada ARGE personeli de yetiştiriliyor. Asistanlara buradan burs da veriliyor. Bunun yanında bir de BOREM Projemiz var. Bor katkılı bir çalışma. Bu Of Teknoloji’nin güzel bir projesi. Biz TÜBİTAK Projeleri’nde alınan tüm Türkiye’deki TÜBİTAK projelerinde bu 4 proje ile üniversiteler arasında 12. sıradayız.” Rektör Çuvalcı, ERASMUS ve Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi liderliğinde, Türkiye'nin yanı sıra Karadeniz'e kıyısı olan Gürcistan, Romanya ve Bulgaristan'ın da ortak olduğu Avrupa Birliği (AB) destekli "Karadeniz Ekosistemini Korumak İçin Toplumsal Farkındalığı Artırarak Deniz Çöplerini Azaltma LitOUTer" araştırma ve toplumsal farkındalık projesinin de sürdüğünü vurguladı.

“ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ HEDEFİMİZ VAR”

Üniversitenin 20 akademisyeninin dünyada başarı sıralamasına girdiğine işaret eden Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “Üniversitemizdeki 20 akademisyenin dünya bilim insanları listesinde ön sıralarda olması tabii gurur verici bir olay. Çok mutlu olduk gururlandık. Amacımız bu Hocalarımızın sayısının artırılması. Zaten bizim araştırma üniversitesi hedefimiz var. Bu 20 kişiyi 100’e 200’e çıkarmayı hedefliyoruz. Tabii diğer Hocalarımızın da yayınları, güzel çalışmaları var. Bu Hocalarımız dünyada 7 milyon bilim insanı arasından seçildi. Yaptıkları yayınlara yapılan atıflarla belirlendi. Bunlar 2019 verileri. 2020 verileri henüz çıkmadı. Hocalarımızın 15’i mühendislik fakültesinden 5’i fen fakültesinden. Bölüm olarak da Madencilik Bölümünden 8 Hocamız bu başarıyı yakaladılar. Zaten TÜBİTAK tarafından yapılan yetkinlik haritasında da madencilik bizim yetkinlik sahamız olarak görülüyordu. Hocalarımızın hepsini tebrik ediyorum. 2 kadın Hocamızın da listede olması ayrıca mutluluk verici bir durum.” ifadelerini kullandı.

İLAÇ VE MEDİKAL FİRMALARI FERAGAT ETTİ

Gazetemizin sorusu üzerine Tıp Fakültesinin borçlarının ödenmesi noktasında detaylı bilgi veren Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “İlaç ve medikal firmalardan feragat istediler. Yüzde 18 ilaç yüzde 55 medikal firmalardan feragat istendi. Büyük bir çoğunluğu buna uydu. Muhtemelen Ocak ayında borcumuz bitmiş olacak.” şeklinde konuştu.Pandemi döneminde Tıp Fakültesinin verdiği hizmete ilişkin de sorumuza yanıt veren Çuvalcı, “Trabzon pandemide vakaların yüzde 50’nin üzerinde arttığı iller arasındaydı geçtiğimiz gün. Yoğun bakım yatak kapasitesi açısından İl Sağlık Müdürlüğünün, Vali Bey’in talebi vardı. Yoğun bakım yatak kapasitesini artırdık. Yalnız bizim hemşireye ihtiyacımız vardı. Sağ olsun İl Sağlık Müdürlüğü hemşire desteği verdi. Kanuni’deki pandemi hastanesine bizde burada yoğun bakım yatak kapasitesini artırarak destek veriyoruz. Tıp Fakültesinde çalışan kişiler de bu toplumda yaşıyorlar. Onların da pozitif vaka sayısı tek tük çıkıyor. Geçen gün bir asistan arkadaşımızda çıktı. Onla temaslı olan 10-15 kişi vardı. Bazı branşlarda zorluk yaşıyoruz pozitif vakadan dolayı. Bizde poliklinik hizmetlerinde durma yok. Kanuni’de poliklinik hizmetlerinde yaşanan kısıtlamalar yüzünden bizde yoğunluk arttı.” açıklamalarında bulundu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.