Sosyal mesafeye uyum ortadan kalkıyor

 TRABZON son bir aydır vaka sayılarının nüfusa oranla en yoğun olduğu ilk beş il içerisinde yer aldı. Fakat toplumun kuralara uyumu konusunda çok ciddi düşüş olduğu görülmeye başladı. Özellikle geçtiğimiz oranla baktığımızda toplu taşımada sosyal mesafe tamamen ortadan kalktı. Bu noktada vatandaşın şikayetleri oldukça arttı. KTÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Aydın, Türkiye’nin toplum yapısı dolayısıyla sosyal mesafeye uyumlu olmadığını söyledi. Aydın, kapalı alanda riskin arttığını ve toplu taşıma kılavuzları yayımlanması gerektiğini savundu.   Trabzon son bir aydır vaka sayılarının nüfusa oranla en yoğun olduğu ilk beş il içerisinde yer aldı. Fakat toplumun kurallara uyumu konusunda çok ciddi düşüş olduğu görülmeye başladı. Özellikle geçtiğimiz yıla oranla baktığımızda toplu taşımada sosyal mesafe tamamen ortadan kalktı. Bu noktada vatandaşın şikayetleri oldukça arttı. Konuyla ilgili düşüncelerine başvurduğumuz Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Faruk Aydın sosyal mesafenin önemini anlatarak, “İşin başından beri havayla bulaşan bir mikroorganizmayla mücadele ettiğimiz için sosyal mesafe dediğimiz kurala uyulması gerekiyor. Dolmuşta, otobüslerde veya zorunlu gittiğimiz, mesafeyi koruyamadığımız alanlarda maske kullanmalıyız. Her mekanın ciddi bir şekilde havalandırılması lazım” diyerek insanları uyardı.

TÜRKİYE SOSYOLOJİSİNDE MESAFE YOK

Türkiye’nin toplum yapısı dolayısıyla sosyal mesafeye uyumlu olmadığını söyleyen Prof. Dr. Aydın, sosyal mesafe kuralına her yerde uyulması gerekildiğini söyleyerek, “Sosyal mesafe aslında sosyolojik bir kavram. İnsan tanımadığı insana yaklaşmaz ve uzak durur. Bu da bir buçuk metre mesafedir. Sosyal mesafe dediğimiz şey aslında bu. Sosyal mesafe kelimesi aslında birinin soluduğu havanın bir başkası tarafından solunmaması anlamına geliyor. Mikroorganizmanın konuşurken gidebileceği en uzak mesafe 1. 39 santim. Dolayısıyla insanların arasında böyle bir mesafe olması gerekiyor. Çeşitli organizasyonlarda bu mesafe ihlal ediliyor ama bizim çok fazla istemediğimiz bir durum bu. İşin başından beri havayla bulaşan bir mikroorganizmayla mücadele ettiğimiz için sosyal mesafe dediğimiz kurala uyulması gerekiyor. Bizim toplumumuz sosyolojik olarak sosyal mesafeye uygun değil” ifadelerini kullandı.

KAPALI ALANLARDA RİSK ARTIYOR

Kapalı alanlarda bulaş riskinin çok daha yüksek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aydın, “Kapalı alanlarda riskin artması durumu artıyor. O yüzden içerideki havalandırmaların uygun olması gerekiyor. Türkiye’de kapalı alanlarda havalandırmalar çok uygun değil. Geldiğimiz noktada bu durum çok benimsendi ama sayılarımız ne yazık ki 30 binlerde. İnsanlarda bir benimseme olduğu için kontrolü kaybettiğimiz söylenebilir. Bu Trabzon için değil, dünyanın genelinde böyle. Bir de bu kadar uzun süre sektörlerin kapalı kalması veya kısıtlamalarla açılması insanların ekonomik sıkıntı yaşamasına sebep oldu. Dolayısıyla bu nedenle de uyumda azalma oluyor. Denetlemeler de yetersiz olunca bunun vakalara yansımalarını görüyoruz. Hastalığın tedavisi Türkiye’de başarılı ilerliyor. Ölüm oranlarımız dünyanın ortalamasının altında. Buradan da biraz cesaret alıyor toplum ama kimin öleceğini kimse bilemez. Dolayısıyla bu noktada tanımadığımız insanların yanında sosyal mesafeye uyum göstermek zorundayız. Bu hala önemini koruyan bir durum” diyerek rehavete toplumun kapılmaması gerektiğini söyledi.

TOPLU TAŞIMA KILAVUZLARI YAYINLANMALI

Prof. Dr. Aydın toplu taşıma ile ilgili ciddi sorunların olduğu bu günlerde devletin tüm toplu taşımalar için kılavuz yayınlayarak vatandaşı bilinçlendirmesi gerektiğini söyleyerek,  “Her şeye rağmen virüs aramızda yaşamaya devam ediyor. Günlük 30 bin vaka çıkıyor. 200civarında insanımızı her gün kaybediyoruz. Dolayısıyla rahatlık yaşayacağımız bir durum hala söz konusu değil. Artık insanların başına jandarma koyamıyoruz. Devlet biraz daha işi serbest bıraktı. Sanki sürü bağışıklığına giden bir durum var. Ama bu yalnızca bizim ülkemizde olan bir durum değil. Mesafenin daraldığı alanlarda mutlaka maskemiz takmalıyız. Dolmuşta, otobüslerde veya zorunlu gittiğimiz, mesafeyi koruyamadığımız alanlarda maske kullanmalıyız. Geldiğimiz toplada toplumun kendi haline bırakıldığı gibi bir görüntü var. Her mekanın ciddi bir şekilde havalandırılması lazım. Devletin toplu taşıma kılavuzu yaparak bunları topluma anlatmalı. Mutlaka hatırlatmalar yapılmalı. Sağlık Bakanımız çok başarılı konuşmalar yapıyor ama uygulamada sorun oluyor. Kağıt üzerinde arzu ettiğimiz davranışları uygulamada yapamadığımız için bu noktaya geldik. Bir de aşılamalar inanılmaz yavaşladı. Bir süre önce günde 1 buçuk milyon aşı yapılırken bu sayı çok fazla düştü. Bu da durumun bu noktaya gelmesinde bir etken” dedi.Fatoş BATMAN

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.