SÜMELA'DA SONA GELİNDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığınca uygulanan kaya ıslahı ve restorasyon çalışması kapsamında ziyarete kapalı olan manastırın, ilk olarak kayaç yapısı incelendi ve hazırlanan rapor doğrultusunda uygulama çalışmalarına başlandı. Çelik halatlar yardımıyla dağa tırmanan endüstriyel dağcılar, hava şartları el verdiği sürece düşme riske taşıyan kaya parçalarını çeşitli yöntemler kullanarak tehlikeli olmaktan çıkarttı. Büyük ölçüde tamamlanan kaya ıslahı çalışmalarında son olarak bin 600 tonluk kayanın kırılması kaldı. Söz konusu kayanın da çeşitli yöntemlerle parçalanarak bulunduğu yerden alınmasıyla manastırın bir bölümünün Ağustos 2018'de ziyarete açılması planlanıyor.

Trabzon Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'e gelen turistlerin uğrak mekanı olan Sümela Manastırı'nın kapsamlı restorasyon ve kaya ıslahı çalışmalarının hızlı şekilde devam ettiğini söyledi.  Kaya ıslahı çalışmalarında çok önemli mesafe alındığını dile getiren Ayvazoğlu, yaklaşık bin 600 tonluk son büyük kayanın kırılması için ihalenin de bitmek üzere olduğunu belirtti. Ayvazoğlu, kaya ıslahı dışında manastırın içerisindeki restorasyonun da devam ettiğini vurgulayarak, Sümela'ya giden yolun da onarıldığını ifade etti. Kaya düşürülmesi çalışmalarında birinci etabın tamamlandığına işaret eden Ayvazoğlu, "Şu an en büyük sıkıntımız bin 600 tonluk kayanın düşürülmesi. Onu da hızlı bir şekilde hallederek, temizlik ve onarım çalışmalarına geçmeyi planlıyoruz. Bütün bu çalışmaları kısa sürede tamamlayarak, Bakanlığımızın da ifade etmiş olduğu 2018'in Ağustos ayı itibarıyla belli bir noktaya gelinmiş olacak." diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105