Trabzon’a büyük ihanetler yapıldı

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, TOKİ ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmalarını eleştirdi. Tabakhane, Pazarkapı ve Mumhane’deki TOKİ çalışmalarına değinen Kaya, TOKİ’nin tarihi ve arkeolojik araştırma yapmadan bu bölgelere saldırdığını söyledi. Kaya “Bu kadim kentin toprak altında bulunması muhtemel zenginliklerinin ortaya çıkarılma fırsatı kaçırılmaktadır. Bu kente ve tarihine saygısı olmayan bu anlayış, bütün değerlerimizi giderek yok etmektedir. Her şeyi para, inşaat ve beton olarak gören bu yanlış anlayış, her geçen gün Trabzon’umuza yeni darbeler vurmaktadır.” dedi.

TOKİ ALANA ADETA SALDIRMIŞTIR

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmalarına değinen Kaya “Çalışmasının önemli bir kısmı, Antik Trabzon olarak tanımlanan Zağnos ve Tabakhane vadilerinin çevresinde yapılmaktadır. Ne yazık ki TOKİ ve belediye, bu bölgede herhangi bir tarihî ve arkeolojik araştırma yaptırmamış olup, inşaat çalışmaları sırasında iş makineleri ile çok değerli zenginliklerin ortaya çıkabileceği bu alana adeta saldırmıştır. Gerek Tabakhane Vadisi ve gerekse Pazarkapı-Mumhane önü, Trabzon’un binlerce yıllık tarihine ışık tutacak cevherlerle dolu olabilir.”diye konuştu.

TABAKHANE KÖPRÜSÜ YAPILACAK TÜNEL NEDENİYLE TEHLİKE ALTINDADIR

Tabakhane Köprüsü’nün de tehlike altında olduğuna dikkat çeken Kaya “Tabakhane Vadisi’nde dere yatağına kurulan menfez üzerine yeni menfez yapılarak akla ziyan bir mühendislik faaliyeti sergilenirken, vadi toprak dolgusuyla yükseltilmiştir. Hem tarihî vadi yok edilmiş, hem de zaman zaman yaşanan sel baskınları için çok daha vahim sonuçları doğurabilecek koşullar oluşturulmuştur. Trabzon’a geçmişten kalan en büyük hediyelerden biri Tabakhane Köprüsü, yakınına yapılacağı açıklanan tünel nedeniyle tehlike altındadır.” dedi.

PAZARKAPI VE MUMHANE’DE İNŞAAT SÜRÜYOR

Pazarkapı ve Mumhane’de de herhangi bir tarihî araştırma yapılmadan inşaat çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Kaya “Mumhane’de ortaya çıkan 3. Trabzon Köprüsü, Koruma Kurulu tarafından menfez olarak değerlendirilip yıkım için gerekçe oluşturulurken, bölgede inşaatın sürmesi nedeniyle yer altındaki zenginliklerin ortaya çıkarılma fırsatı her geçen gün yok edilmektedir. Pazarkapı’da Ortahisar Belediyesi’nin inşaat alanında eski döneme ait kaselerin şans eseri bulunması, tarihî ve arkeolojik araştırma yapılması gereğini bir kez daha ortaya koymaktadır.” şeklinde konuştu.

TRABZON’A 16 YILDIR İHANET EDİLİYOR

Kültür Bakanlığı’na, TOKİ’ye, belediyelere seslenen Kaya “Trabzon’un tarihini ortaya çıkaracak, kültür yaşamına büyük katkı sağlayacak, turizm açısından yepyeni olanaklar sunacak bu alanları ranta ve betona teslim etmeyin. Sayın Cumhurbaşkanı ‘İstanbul’a ihanet ettik’ diyerek tarihi bir itirafta bulunmuştu. Özellikle son 16 yılda Trabzon’a da büyük ihanetler yapıldı. Eğer ki Tabakhane, Pazarkapı ve Mumhane’deki bu yanlış yapılaşma ile tarih yok edilirse, Trabzon’a en büyük ihanet bu olacaktır. Bütün yetkilileri ve Koruma Kurulu’nu, bu alanlarda gerekli tarihî ve arkeolojik araştırmaların yapılması; düzenleme ve planlama çalışmalarının bundan sonraya bırakılması hususunda acilen göreve davet ediyorum.” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.