Merkez Bankası 19 Mart sonrası bir önceki toplantıda yüzde 42,5'e düşürdüğü faizleri yüzde 46'ya çıkararak yeniden sıkılaştı. Faiz politikalarındaki duruş TL mevduat faizlerinin yatırımcı lehine yükselmesine kapı açtı. Mevduatta faizleri bankalarda ortalama yüzde 52'ye çıktı. Yıl sonunda enflasyon ve faiz beklentilerine göre yatırımcı yüzde kaç kar edecek?
TL mevduat faizleri ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası'nın aldığı kararlarla yatırımcıya cazip fırsatlar sunuyor. Bankalar yükselen politika faizi ile mevduat faizlerini yeniden yüzde 50'nin üzerine taşıdı. 17 Nisan Para Politikaları Kurulu tarafından açıklanan politika faizi beklentileri değiştirdi.
YÜZDE 50'NİN ÜZERİNDE
Merkez Bankası enflasyon beklentilerindeki iyileşme ile mart ayında politika faizlerini yüzde 42,5'e çekti. Aynı dönemde mevduat faizleri yüzde 50'nin altına geriledi. Siyasi gelişmelerin ardından Türk Lirasını destekleme ve piyasalarda gerçekleşebilecek dalgalanmaları önlemek adına Merkez Bankası 20 Mart tarihinde takvim dışı bir toplantı gerçekleştirdi. Gecelik borç verme faizleri yüzde 44'ten yüzde 46'ya çıkarıldı.
YIL SONUNDA MEVDUAT FAİZİ GETİRİSİ İÇİN TAHMİNLER BELLİ OLDU
Nisan ayı Para Politikaları toplantısından sürpriz faiz artırım kararının çıkmasıyla politika faizi yüzde 46 bandına çekildi. Merkez Bankası'nın kararının ardından 9 Mayıs haftasında 3 aya kadar mevduatlarda uygulanan faiz yüzde 58'e yükseldi. 14 Mart ile biten haftada yüzde 49,91 olarak uygulanan faizle şu anki faizler arasında 8 puanlık bir fark ortaya çıkıyor.Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketinde yıl sonu için enflasyon beklentisi yüzde 30 olurken yıl sonu politika faizi beklentisi yüzde 42,96 olarak açıklandı. Tahminler doğrultusunda faizlerin yüzde 42 civarından seyretmesi halinde yılın kalan kısmı yani 225 günlük mevduat faizi getirisi yüzde 22,13'e denk geliyor. Mevduat faizlerine uygulanan yüzde 12'lik stopaj çıkarıldıktan ortaya çıkan bu oranlar bankadan bankadan değişebiliyor.
Merkez Bankası verilerine göre, mevduatlara uygulanan ortalama faiz oranları:
1 aya kadar vadeli: %56,27
3 aya kadar vadeli: %58,30
6 aya kadar vadeli: %41,60
1 yıldan daha uzun vadeli: %33,10
BİR SONRAKİ TOPLANTI 19 HAZİRAN'DA
Merkez Bankası Aralık 2024 itibari ile faizlerde indirim döngüsüne girmişti. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, faiz politikalarına ilişkin açıklamalarında 'oto pilotta değiliz' dedi. Para Politikaları Kurulu metinlerinde ise koşullar gerektirirse sıkılaşmaya devam edilebileceği sık sık vurgulanıyor.
21 Kasım'da yüzde 50 olan politika faizi aralık ayında yüzde 47,5'e ocak ayında yüzde 45 şubat ayında 42,5'e düşürüldü. Nisan ayında politika faizi yüzde 46 seviyesine çıkarılırken gecelik borç verme faizi yüzde 49 oldu. Merkez Bankası'nın bir sonraki toplantısı ise 19 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek.
GÖZLER ENFLASYON RAPORUNDA
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon raporunu perşembe günü saat 10.30'da İstanbul Finans Merkezi TCMB yerleşkesinde açıklayacak. Karahan'ın 2025,2026,2027 yılları için enflasyon beklentilerini açıklaması bekleniyor. Yılın ilk enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 24 olarak açıklanırken gelecek yıl için yüzde 12, 2027 yılı içinse yüzde 8 olarak ifade edildi.