Pekşen’in Trabzon Limanı’yla ilgili iddialarına limanı yıllarını veren Karan cevap verdi

Eski CHP Trabzon İl Başkanı Yavuz Karan, isim vermeden Trabzon Limanıyla ilgili iddialarda bulunan Milletvekili Haluk Pekşen’e göndermelerde bulundu. Karan, “Kendi ülkemize ait ekonomik değeri yüksek olan bu madenleri kanser nedeni olarak göstermek Trabzon Limanı üzerinden ekmek yiyen binlerce ailenin ekmeğiyle oynamak anlamı taşıyacağını düşünüyorum. Herkesin her şeyi bilmesi mümkün değildir. Fakat bilmediğini bilenlerin öğrenmesi öğrenmeye çalışması en doğru olanıdır.” dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen’in Trabzon Limanı’yla ilgili iddialarına kendi partisinden cevap geldi. Eski CHP İl Başkanı Yavuz Karan, Pekşen’in bilmeden ve araştırmadan konuştuğunu ima etti.

Karan, şunları söyledi: “Trabzon sanat spor ve ticaret şehridir. Trabzon’u sanat şehri yapan yetiştirdiği sanat adamlarıdır. Spor kenti yapan ise Trabzonspor ve birçok spor branşında yetiştirdiği spor adamlarıdır. Bu kentin ticari kenti olma nedeni de bir liman kenti olması ipek yolunun dünyaya açılan limanı özelliğini taşımasıdır. Bu yüzdendir ki Fatih sultan Mehmet 1453 yılında İstanbul’un fethinin anlam kazanması için Trabzon’un da fethedilmesi gerekir sözü çok önemlidir. Son günlerde Trabzon limanıyla ilgili eksik bilgi sonucu kamuoyunun yanlış yönlendirilmeye çalışılmaktadır. 19 Mayıs 1985 günü çalışmaya başladığım bugünkü işimle birlikte Trabzon Limanında binlerce gemiye acentelik yaptım. Milyonlarca ton yükün yükleme boşaltması tarafımdan ve firmam tarafından yapıldı. Bugün itibariyle yılda 1 milyon 400 bin ton kömür yükü Trabzon Limanı üzerinden ithal edilerek başta doğu ve güneydoğu bölgesi olmak üzere 30 civarında ile sevkiyatı yapılmaktadır. Bunun ekonomik değeri sadece kamyonculara sağlamış olduğu girdi 84 milyon dolardır. Çevre Bakanlığının kontrolünde ona bağlı illerdeki müdürlükleri yoluyla kontrolleri çok titizce yapılmakta ayrıca ithalatçı firmalar herhangi bir cezai durum sonucu mağduriyete uğramama adına yükleme limanından başlayıp tahliye bitip gümrük formaliteleri tamamlanana kadar uluslararası gözetim firmaları vasıtasıyla kendi iç kontrollerini yapmaktadırlar. 1990’lı yıllarda Rusya ile başlayan ticaretin en büyük katkısı Rusya üzerinden gelen orman ürünleri sayesinde ormanlarımız yağmalanmaktan kurtarılmıştır. Gelen ithal taşkömürü sayesinde insanların daha ucuza daha çok ısınmaları sağlanırken kaliteli ithal kömürü sayesinde uçucusu 40 ile 46 civarı arasında olan yerli Zonguldak kömürümün piyasaya girişi önlenmiş hava kirliliği maksimum düzeyden minimum seviyelere inmiştir.”

Herkesin her şeyi bilmesinin mümkün olmadığını da kaydeden Karan, “Trabzon 1 milyar dolar ihracat sınırını aşan 13. İl konumundadır. Bunun ana kalemlerini fındık, yaş sebze - meyve ve madenlerimizden oluşan ihracat kalemleri oluşturmaktadır. Türkiye’nin en gelişmiş maden tesislerinden çıkartılarak işlenip Trabzon Limanı üzerinden Belçika kuzey İrlanda Danimarka Ukrayna ABD Rusya ve birçok Avrupa ülkesine ihracat yapılmaktadır. Bu ülkelerin çevre duyarlılığı bizim ülkemizden çok daha gelişmiş uluslararası çevre sözleşmelerine bizden çok daha sıkı sıkıya bağlı ülkelerdir. Bu yüzden Trabzon Limanı üzerinden gönderilen ilgili madenlerin insan sağlığıyla ilgili en küçük bir problem taşıması durumunda ilgili malların kendi ülkelerine girişine izin vermeyeceklerdir. Gönderilen madenlerin bazıları ilaç sanayinde bile kullanılmaktadır. Kendi ülkemize ait ekonomik değeri yüksek olan bu madenleri kanser nedeni olarak göstermek Trabzon limanı üzerinden ekmek yiyen binlerce ailenin ekmeğiyle oynamak anlamı taşıyacağını düşünüyorum. Herkesin her şeyi bilmesi mümkün değildir. Fakat bilmediğini bilenlerin öğrenmesi öğrenmeye çalışması en doğru olanıdır. Trabzon kamuoyuna saygıyla duyurulur.” ifadelerine yer verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.