Kargoyla yollayan bile var...Her 2 kişiden biri silahlı

Türkiye'yi şok eden Esenyurt cinayetinde tarafların silahlı olması gözleri bireysel silahlanmaya çevirdi. Umut Vakfı 2022 yılı Türkiye Silahlı Şiddet Raporu'na göre en fazla silahlı saldırı İstanbul'da yaşanıyor. İnternette ise 6 bin TL'ye bile silah bulmak mümkün.

İstanbul Esenyurt'da yaşanan ve 2 kişinin vahşice öldürülmesiyle sonuçlanan saldırı bireysel silahlanma sorununu bir kez daha gündeme geldi. Silahlar, internet üzerinden satışa sunuluyor ve isteyen herkes kolayca ulaşabiliyor. İncelediğimiz bazı online satış sitelerinde silahın tanıtımı yapılırken bazı siteler ise online satış olmadığını sadece mağazadan gerekli belgeler karşılığında satın alınabileceğini söylüyor.

Bir silah satış sitesinde “Ruhsatlı silah sahibi insanların, silahlarını güvenli bir biçimde satılığa çıkarabileceği kar ve/veya komisyon amacı gütmeyen silah satış sitesidir. Satıcı-müşteri taraflarına hiçbir müdahale de bulunmadan ticaretlerini gerçekleştirmelerini sağlayan yer sağlayıcı bir platformdur. Yer sağlayıcı statüsünden dolayı alınan silahların belirtilenle aynı olmamasından, ruhsatının gerçek olup olmamasından ve herhangi bir dolandırıcılık faaliyetinden Silahilanlari.com sorumlu tutulamaz” deniliyor. Aynı sitede emekli bir polisin silahını 75 bin TL'den satışa çıkardığı da görülüyor.

Kargoyla yollayan bile var...Her 2 kişiden biri silahlı - Resim : 1

Emekli bir polis silahını 75 bin TL'ye satıyor

VUKUATSIZ KAMU PERSONELİNDEN

İnternet sitelerinde yer alan ikinci el silah ilanlarında ayrıca polislerin ve askeri personelin verdiği ilanların çokluğu özellikle göze çarpıyor. MKE fiyatı 2 bin 800 TL olan silahını ''acil ihtiyaç'' nedeniyle bin 800 TL'ye satışa çıkaran askeri personel, ''Silahla sadece 40 atış yaptım'' diyor. Yine aynı sitede 'vukuatsız' ilanıyla bir polis memurunun ilanı da dikkat çekmekte. İlanda silahın temiz olduğunu ifade ediliyor. Kimi ilanlarda da "ruhsat işlemlerinin takip edileceği" gibi satışı kolaylaştıracak ifadeler bile yer almakta.

Umut Vakfı’nın verilerine göre,  2021’de bireysel silahla 2 bin145 kişi öldürüldü. Geçen yıl öldürülenlerin sayısı ise 2 bin 278 kişi. Silahla yaralama vakalarında da artış olurken son 5 yılda en az 18 bin 769 kişi bu nedenle hayatını kaybetti.

Kargoyla yollayan bile var...Her 2 kişiden biri silahlı - Resim : 2

Silahlar online satış sitelerinde peynir ekmek gibi satılıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılında kamuoyuna yansıyan verilerine göre ise Türkiye’de 596 bin 495 kişi ateşli silah taşıma ruhsatına, 475 bin 647 kişi ise bulundurma ruhsatına sahip.

EN FAZLA SİLAHLI OLAY İSTANBUL'DA YAŞANDI

Umut Vakfı'nın 2022 yılı Türkiye Silahlı Şiddet raporuna göre en fazla silahlı olayının yaşandığı il İstanbul olurken megakenti Adana, Samsun, Şanlıurfa, Sakarya, Kocaeli, Antalya, İzmir, Konya, Bursa takip ediyor. Bölge bazında incelendiğinde ise Marmara Bölgesi ilk sırada yer alırken Akdeniz Bölgesi ise ikinci sırada.

Rapora göre 2022 yılında medyaya 3 bin 984 silahlı şiddet olayı yansıdı. Ülke genelinde yaşanan bu silahlı şiddet olaylarında 2 bin 278 kişi öldürüldü, 4 bin 231 kişi de yaralandı. Silahlı şiddet olaylarının 616’sında kesici aletler kullanılırken 3 bin 368'in de ateşli silahlar kullanıldı. Ateşli silahların türevine göre 143’ü beylik silahı olmak üzere 2 bin 528 olayda tabancalar, 840 olayda ise kalaşnikoflar dahil çeşitli otomatik tüfekler kullanıldı.

MARMARA İLK SIRADA

Silahlı şiddet haberi bölgelere göre sınıflandırıldığında ise ilk sıra da Marmara Bölgesi yer alıyor. Marmara Bölgesi’ni 571 olayla Akdeniz, 566 olayla Güneydoğu Anadolu, 543 olayla Karadeniz, 463 olayla İç Anadolu, 459 olayla Ege ve 246 olayla Doğu Anadolu bölgeleri izliyor. 

SİLAH KARGO İLE KAPINIZA GELİYOR

İstanbul Sultangazi’de 2015 yılında yolda yürürken bir magandanın tabancasından çıkan kurşunla ağır yaralanan ve 2 yıl süren yaşam mücadelesini kaybeden lise öğrencisi Ahmet Emre Çavuş’un babası Bireysel Silahlanmaya Hayır Platformu Başkanı Gazeteci Bülent Çavuş ise haberglobal.com.tr'ye şu açıklamalarda bulundu:

"Son 1 yılda Türkiye'de 2 bine yakın insan vuruldu. Hala 1980 yılındaki silah yasası kullanılıyor. İnternetten sipariş veriyorsun ve silah kargo ile kapınıza kadar geliyor. Kanunlar çıkarılmalı ve vatandaş silaha bu kadar kolay ulaşamamalı. Televizyon dizilerinde bir bölümde yüzlerce kişi silahla öldürülüyor. RTÜK'ün bu konuda dikkat etmesi şart. Eskiden çocuklar çatapat kullanırdı şimdi para biriktirip silah satın alabiliyor, çocuklar silaha özeniyor. Esenyurt'taki olayda da bunu görüyoruz. Nasıl olur da insanlar güpegündüz İstanbul'un ortasında silahla nasıl gezebiliyor?"

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.