Başkana 13 soru

Ganita’ya Yeni Tünel Geçişi

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, çalışma süresinin 9. ayında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Zorluoğlu, Kanuni Bulvarı Projesi içinde yapılacak olan Değirmendere Kavşağı ve Ganita’da üçüncü tünelin en kısa zamanda başlayacağını söyledi.

Terminal Projesi Başladı

Başkan Zorluoğlu yeni terminal inşaatı projesinin mart sonu gibi tamamlanacağını ve tren garının da aynı vadiye yapılacağını söyledi. sanayi çarşılarının nakli için yer arayışının sürdüğünü ve fizibilite çalışmaları yapıldığını belirten Zorluoğlu, teleferik konusuna olumlu bakmadığını tekrarladı. STK’lara eşit davranmadığı yönündeki örnekli sorumuza “Bilgim dışında oldu” cevabı verdi.

Lağım Kokusu Bir yıl Daha...

Başkan Zorluoğlu, Gülcemal birinci etabının 2020 yılında projelendirileceğini kaydetti. Kendine ait belediye konutu yapmaktan vazgeçtiğini, belediyeyi bu güne kadar 100’e yakın işçi aldığını ifade eden Zorluoğlu, sahillerdeki lağım kokusunun bir yıl içinde kesileceği sözü verdi. Zorluoğlu, partisinde siyasete müdahale etmeyeceğini sözlerine ekledi. 

1-DEĞİRMENDERE KAVŞAĞI

Sayın Başkan, Ankara’da iki bakanla görüşmeler gerçekleştirdiniz. Özellikle Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’la görüşmenizin ardından ‘müjdeli haber’ dediniz. Bir ayrıntı vardı. Değirmendere’deki kavşak şehrin şu anda beklediği en önemli kavşaklardan bir tanesi. Değirmendere Kavşağı’nın ihalesi gündeme geldi mi?

Biz göreve geldiğimiz günden beri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığıyla sürekli görüştüğümüz, takip ettiğimiz ve üzerinde çalıştığımız Değirmendere ve Çömlekçi kavşakları var. Yani tünel ve tünel geçişi. Herkesin malumu orada iç yol ile sahil yolu birleşince yoğunluk oluşuyor. Değirmendere’den itibaren zaman zaman o limandaki kavşağı kapatıyoruz. Bu meseleyi kökten çözecek bir yeni projeyi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile birlikte tamamladık. Verdiğimiz müjde o idi. Bir taraftan güney yolunu sahil yoluna bağlayan Değirmendere’de büyük bir düzenleme yapmak suretiyle, bir taraftan da Çömlekçi’deki trafiği ortadan kaldıracak yeni bir tünel hazırlığımız var. Şu anki projede Çömlekçi’de yeni bir tünelle yeni bir yol geçişi dolayısıyla da Çömlekçi’den transit bir geçiş. 3’üncü tünelle birlikte... Diğer taraftan da Değirmendere’de Gümüşhane’den gelen yolun ki bu yolun eskiden beri projesi vardır. O projeyi hayata geçirip o yolu da viyadükle sahile bağlamak istiyoruz.  Yeni bir kavşak yapılacak. Her ikisi de Kanuni Bulvarı projesi içinde yapılacak. Bu ay içinde yapımına başlanacak.

2-TERMİNAL SÜRECİ...

Terminal de süreç hangi noktada? Ne zaman başlanır?

Süreç devam ediyor. Terminal projesi devam ediyor. Şu anda çalışma yapılıyor. Martın sonu gibi projesi tamamlanır. Zaten terminalin mevcut yeri de bu yeni yol oraya yapılacağı için seçildi. Aksi halde trafiği çok kalabalık yapardı. Şimdi direkt olarak Gümüşhane- Erzurum yolu sahile bağlanacağı için terminalin yeni yeri çok daha doğru oldu. Aynı zamanda ileriye dönük olarak o bölgeye demiryolu da geldiğinde (ki bunu da Ulaştırma ve Altyapı Bakanımızla görüştük o anlamda orada bir de Trabzon Tren Garı olacak.) Bu nedenle de hem terminal hem de gar aynı lokasyonda olacak. Birbiriyle de entegre bir hal almış olacak. Şu anda düşünülen budur. Ancak bu bilindiği gibi henüz yatırımı yapılmış ihaleye çıkılmış bir süreç değil. Tren yolunu söylüyorum. Şu anda bizim ve bakanlığın ortak kararı garın da Değirmendere’de olması yönündedir. O da zaman alacaktır.

3-SANAYİ SİTELERİNİN TAŞINMASI

Sanayi sitelerinin taşınmasıyla ilgili yine aynı bağlamda Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank ile görüşme gerçekleştirdiniz. Bu görüşmede neler konuşuldu?

Doğru, bir taraftan o bölgede otogar ve gar ile o bölgenin trafiğinin rahatlatılması işiyle uğraşırken bir taraftan da oradaki sanayilerin taşınması noktasında çalışıyoruz. Somut olarak Bakanımızla birlikte çalışıyoruz. Bakanlıktan bu işle ilgili olarak 1.3 milyon TL geldi. Bunun 300 bin TL’si belediyeden 1 milyon TL’si de Bakanlıktan geldi. Bu parayla da oranın fizibilitesine başlıyoruz. Bütün sanayiler bunun içinde. Fizibiliteden kastımız elimizdekileri görmek. Bütün bu sanayilerin analizini yapacağız. Nasıl taşınabilir? Nasıl bir süreç takip edilecek? Uygun alanlar nereler olabilir? Mevcut yer nasıl değerlendirilebilir? Netice de orası şu an özel mülk statüsünde. Bizim onunla ilgili şu an bir çalışmamız yok ama hem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hem de bizim seçim çalışmalarımızda söylediğimiz bir şeydi. Burayı Trabzon, daha iyi görev yapabileceği bir yere taşımalıdır. Şehrin daha çok faydası olacak şekilde taşınmalıdır. Bu vadi Trabzon için çok çok önemli bir vadidir.

Sanayi çarşılarının birleştirilerek nereye taşınacağı noktasında net bir karar verildi mi?

Genel Sekreter yardımcımızın başkanlığında sanayi kooperatifi ve belediyeyle birlikte bir komisyon kurduk. Bu komisyon çalışmaya başladı. Fizibilite peşinden geliyor. Bu komisyon aynı zamanda fizibiliteyle de çalışıp bu bahsettiğimiz noktaya bir yol haritası koyacak. Herkes farklı bir şeyler söylüyor ancak bu komisyon bilimsel verilerle hazırladığı raporu sunacak. Bu rapor doğrultusunda hareket etmeliyiz. Sanayi Bakanımız da bu işin üstünde duruyor. Bu projeyi Bakanlığa götürdüğümüzde de destek verecekler. Ancak biz bu projeyi çok iyi yapmamız gerekiyor. Değirmendere’deki sanayi bölgesinde esnafın da sağlıklı hizmet veremediklerini gördük onlar da bunda hemfikir. Kiracılar taşınmak istiyor. İş yapamadıklarını söylüyorlar.

4-RAYLI SİSTEM YAPILACAK MI?

Merkezi hükümet seçim döneminde raylı sistemi gündeme getirdi ve bir müjde olarak verilmişti. Bununla ilgili bir gelişme var mı?

Bu konuyu da Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank ile görüştük. Onlar bir çalışma yürütüyorlar. Ancak henüz proje aşamasına gelmiş bir proje değil. Bunu söylerken ipe un sermiyorum. Ciddi ciddi söylüyorum. Daha yeni görüştüm. Büyükşehir’in daha önceki dönem hazırladığı projeye de bakıyorlar. Ama başka alternatif modeller üzerinde de çalışıyorlar. Mühim olan Trabzon’da toplu ulaşıma hizmet edecek olan bir raylı sistemdir. Bunun hafif, metro ya da banliyö şeklinde olması başka boyut. Onlar çalışılıyor. İnşallah bizim dönemimizde somut bir adım atılacak.

5-TELEFERİĞE NEDEN KARŞISINIZ?

Teleferik konusu var. Bu turizm olarak Trabzon’un en temel ihtiyaçlarından bir olarak nitelendirildi. Eski dönemde önce Meydan- Boztepe dendi. Sonra yeni güzergah olarak Pazarkapı’daki yeni camiden başlayarak Botanik Park ve Boztepe dendi. Ancak o da bildiğiniz gibi projeye zamanında işlenmediği için iptal edildi. Teleferiğe sıcak bakmıyordunuz ancak ABD ziyaretinden sonra sanki turizm açısından teleferiğe olabilir dediniz. Bununla ilgili bir altyapı çalışmanız var mı?

Yok. Ben Meryem Ana ve Sümela için bunu söyledim. Daha onlar da yapılmadı. Oralar bunu kaldırabilir. Burada şehir merkezindeki teleferik kategorik olarak karşı çıktığım bir mesele değil. Ancak şunu söylüyorum: İnsanları nereye götüreceksiniz? İnsanları Boztepe’ye taşısak ne var orada? İnsanlar Boztepe’ye neden gitsin? Ben 1980’lerde Boztepe’ye gittiğimden kalma ve o anlayışla halen işletilen 3-4 tane çay ocağı görüyorum. İnsan, neden Boztepe’ye gitsin? Yazın biraz daha serin hava olduğu için gidebilir. Bizim öncelikli olarak Boztepe’yi insanların uğrak noktası yapacak işler ortaya koymamız gerekiyor. Bununla ilgili Ortahisar ve Büyükşehir belediyelerinin ortak projesi var. Sonuna geldik ve muhtemelen önümüzdeki hafta bu projeye son halini Ahmet Bey ile vereceğiz. Bu birlikte yaptığımız önemli projelerden bir tanesi. Kızlar Manastırı ile birlikte o bölgeyi ahşap yollar, seyir terası ve ışıklandırmalarla hakikaten insanlar için o bölgeyi daha cazip hale getirmemiz lazım. Bu yıl içinde inşallah bu yapılacak. Kategori olarak teleferiğe karşı değilim. Sadece bunun maliyeti önemli. Hâlihazırda bazı teleferiklerin çalışmadığı, fizibilite olmadığı ve ciddi borçlara neden oldukları görülüyor. Mühim olan cazip olarak projeyi yapmaktır. Kategorik olarak teleferiğe karşı olmadığınızı belirttiniz ama sonuç itibarıyla teleferiğin kendisi seyahat anlamında bir araç olarak nitelendiriliyor. İnsanlar teleferiğe binerek bir farklılık yaşamak için bunu cazip görüyorlar. Onu bu bakımda değerlendiriyorlar. Bu açıdan bakıldığında Trabzon kendi kendini finanse edebilir mi? Beşikdüzü zarar edebilir ama Ordu çok cazip… Fizibilitesi üzerinde çalışıyoruz ama somut proje olarak elimizde yok. Daha önceden birkaç ayrı güzergâh düşünüldü ancak fizibiliteli olup olmadığı önemli. Belediyemiz bundan zarar etmemeli.

6-MEYDAN PARKINDA NEDEN ÇİFTE STANDART?

Meydan Parkını STK’lara özellikle sergi ve benzeri çalışmalara daha önce kapattığınızı söylediniz ancak geçtiğimiz günlerde Ülkü Ocakları Asenaları  (Kadın Kolları) orada sergi açtı. Halbuki aynı yerde bir etkinlik için İHH sizden istediğinde “Hayır. Ben Meydan Parkını STK’ların herhangi bir etkinliğine kesinlikle açmayacağım.” dediniz. Ancak açtıklarınız da oluyor. Bu çifte standart değil mi?

Hayır, açmıyorum. İzinli olarak yapılan hiçbir örneği yoktur. Sadece bazı partilerin, bazı özel günlerde orada tören yapmaları söz konusudur. Sergiye kesinlikle müsaade etmeyiz. Böyle bir şey olmuşsa izin dışında olmuştur. Benim herhangi bir izin vermem söz konusu değildir. Meydan Parkıyla ilgili benim söylediğim şu: “Meydan Parkıyla ilgili olarak kesinlikle benim haberim olacak.” Dolayısıyla benim onayım dışında yapılan bir şey yok. O anlamda bizim birine verip diğerine vermememiz söz konusu değildir. Geçen yıl AK Parti Gençlik Kollarına da vermedim. Onun için herhangi birine vermemiz söz konusu değil ancak bizim bilgimiz dışında olmuş mu ona bakacağım.

7-GÜLCEMAL NEREYE KADAR SÜRECEK?

Gülcemal’de dolgu nereye kadar devam edecek? Dolgunun herhangi bir tahkimat yapılmadan devam etmesi kışın bir sıkıntı çıkartmayacak mı?

Olması gereken tahkimatının yapılıp dolgunun sonra yapılması. Fakat, orada ciddi bir maliyet var. Bahsedilen 2. etabın tahkimatı 150 milyonun üzerinde bir maliyete ancak çıkabiliyor. Bu paralar kolay bulunacak paralar değil. Bizim için esas öncelik en batıdaki 1. etaptır. Oranın önünde bir tahkimat var ama o tahkimatta güçlü değil. Onu da güçlendirmek için 30 milyonluk bir iş yapmalıyız. 2020 yılında o tahkimatın güçlendirilmesi yapılacak. 2020 yılında mevcut 300 dönüm alanla ilgili yapılacaklar şekillenecek. Ve bunlar 2020 yılında orası o manada tamamlanmış olacak. Yatırım değil de planlaması ve yatırımcılarının bulunması noktasında tamamlanacak. 2. etap da ise şu anda imar planlaması Çevre ve Şehircilikte tamamlandıktan sonra onu da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına göndereceğiz. Biz, o tahkimatları Bakanlık üzerinden yaptırmaya çalışacağız. Çok büyük maliyetler var. günebakış: Şu anda 2. etap imarsız olarak mı devam ediyor? Çevre ve Şehircilik Bakanlığında incelemede mi? Hayır, imarsız değil onun imar planı Çevre Ve Şehircilik Bakanlığında. Birkaç değişiklik yapılması için orada. Değişiklik için geriye çekildi hat o yüzden bakanlıkta… Dolgu imar planları bilindiği üzere Bakanlıkta onaylanıyor. Ancak görüşüyorum. Ulaştırma Bakanlığına bunu götürebilmemiz için planlamanın da tamamlanması gerekiyor. Burayı 2020 programına aldırabilirsem çok güzel olacak. Aksi halde burasını kendi kaynaklarımızla yapmamız gerekecek. 150 milyon en azı belki 2020 fiyatlarıyla 200 milyonu geçecek.

8-KENDİNİZE KONUT YAPTIRIYOR MUSUNUZ?

Kendinize ait özel bir konut yaptırıyor musunuz? Böyle bir çalışmanız olduğu bilgisine ulaştık.

Yer konusunda bir çalışma yaptırdım. Ancak projelendirme ve yapım konusunda bir çalışma yaptırmadım. Neticede birçok büyükşehirde, belediye başkanları için konutlar var. Bu sadece başkan ve ailesi orada kalsın diye değil bu aynı zamanda temsil için düşünüldü. Bu bazı konukların ağırlanması ve bazı projelerin burada görüşülmesi noktasında yapılabilirdi. Ancak gündemimden çıkarttım. Başkanlık konutu yapılmayacak.

9-BÜYÜKŞEHİR’E 8 AYDA KAÇ İŞÇİ ALDINIZ?

TİSKİ’ye 223 yeni işçi alıyorsunuz. Bundan önce Büyükşehir’e 8 ayda ortalama kaç işçi aldınız?

Almışızdır belki 70-80 civarında ama ben bunun tam sayısını bilmiyorum ama Büyükşehir Belediyesinde benim onayım olmadan hiçbir şirket herhangi bir personel almıyor. Mutlaka benim yazılı onayıma geliyor. Saymadım ama ihtiyacımıza göre alımlar yapıyoruz. Sosyal tesislerde, basında, döküm sahalarında ihtiyaçlar oluyor.

10- ÜÇ MAHALLEDE KENTSEL DÖNÜŞÜM VAR MI?

Geçmiş dönemde Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı onay vermedi. Sıcak bakmadığı için uygulanamadı. Ortahisar Belediyesi, TOKİ’nin dışında müteahhitler üzerinden kentsel dönüşüm projeleri geliştirdi. Seçimden önce bu konuda Pelitlli, Çağlayan ve 1’Nolu Erdoğdu belirlendi. Bu yürüyor mu? Aynı zamanda kent ekonomisini canlandıracak bu proje başlayacak mı?

Bizim kentsel dönüşüm olarak önceliğimiz Çömlekçi, ikincisi de Pazarkapı. Henüz TOKİ devrede yok. TOKİ ile şimdi çalışacağız.  Eğer çalışabilirsek. Diğer yerlerin dönüşümünü de süreç içinde yönetmeliyiz. Hem TOKİ hem olmazsa Büyükşehir kendi içinde bunları deneyebilir, yapabilir veya tamamen müteahhitler eliyle de yapabilir .Türkiye’nin şu anda emlak konut sektörü stabil değil. Takdir ederseniz bu süreçte bununla ilgili somut girişim yapmak akılcı değil. İnşaat sektörü şu anda sıkıntılı. Bunu bizde değerlendiriyoruz. Bir taraftan da belediyenin gelire ihtiyacı var. Önümüzdeki süreç de bir Gayrimenkul A.Ş.’de kurabiliriz. Bunun üzerinde somutlaşmış bir durumda değiliz. Geldiğimden beri önceliğimi Çömlekçi’ye verdim. Çünkü Çömlekçi’de ciddi sorunlar var. Bu sorunların büyük bölümü çözüldü. Bu hafta önümüze büyük ihtimalle yeni proje gelecek. Orayla ilgili TOKİ’nin sadece yıkmak için değil, yapmak için de yaptırdığı yeni bir proje var. O projeyi arkadaşlarımızla birlikte değerlendireceğiz. Bir taraftan da Pazarkapı var. Pazarkapı’da kadınlar halini yıktık. Altyapısı yapılıyor. Tabakhane yapılıyor. Hemen devamında Pazarkapı’daki caminin etrafı bizim. 2020’de ihalesini yapacağız. Pazarkapı’da 3.7 hektar alanlık bir alan var. Orayı da dönüştürebilirsek Trabzon’un kadim tarihi ticari merkezi o eski hüviyetine kavuşacak. Beraberinde Ganita’yı da düşünmek lazım ki orası da Faroz’a kadar düşünülmeli. O alanın da tekrar insanların denizle buluşturulduğu ilk nokta olarak insanlarla bir araya getirilmeli. Yeni yapılan cami var. Onun alanında 180 dönümlük bir alan var. Oradan karşıya köprüyle Ganita’ya geçiliyor. Ganita’yı ve devamında Faroz’u projelendirdik. Hem Pazarkapı Camisinin etrafı hem de Ganita tarafında birinci bölüm mart ayında ikinci bölüm haziran ayında tamamlanacak. Mevcudu insanların kullanabileceği hale getireceğiz. Çok kaliteli bir proje yapıyoruz. Bununla ilgili meslek odaları ve üniversitelerle de konuşuyoruz. Onlarla paylaşım yaparak fikirlerini söylüyorlar. Bir bütünlük sağlarsak Tabakhane Vadisinden aşağı Pazarkapı, yeni kadınlar hali, Pazarkapı’da yeni balık halinin düzenlenmesi, cami, cami meydanı, karşı taraf sahil ve düzenlemesi Ganita ve devamı bütüncül bir proje olarak çok kıymetli.

11-SAHİLLERİMİZ LAĞIM KOKUSUNDAN KURTULACAK MI?

Bu arada kanalizasyon sorunu 1 yıl içinde tamamen ortadan kalkıyor değil mi? Trabzon sahilleri artık lağım kokmayacak değil mi? Çok sıkıntı var. Bunlar epey zaman alacak. Bizim 30 milyon Euro’luk Avrupa Birliği projemiz var. Yaklaşık 550 Km’lik Ortahisar ilçesi içme suyu şebekesinin yenilenmesi projesi var. Bunun ihalesi yapıldı ve AB Delegasyonundan onay bekleniyor. Yani bitti. Büyükşehir olarak bunun yüzde 10’unu biz karşılıyoruz. Bunlara çok önceden müracaat edilmiş bizim dönemimizde de ihale süreci tamamlandı. O başlıyor onunla birlikte de hem yağmur suyu meselesi, hem de diğer altyapı sorunlarını Trabzon’da birlikte çözmemiz lazım. Birkaç senelik bir iş. İçme suyu 3 seneden aşağı bitmez. Biz bu arada derelere bağlanan kanalizasyonları ihaleler yapmak suretiyle kurtarıyoruz. Bir sürü kanalizasyon, kanalizasyon hattına değil derelere bağlanmış durumda. Bunları ihalelerle çözmeye çalışıyoruz. Kokular azaldı daha da azalacak. Birçok dereye konutlar yapılırken nedense kanalizasyon dereye bağlanmış. Yapılmaması gerekiyordu. Altyapı olan yerlerde bile dereye bağlantılar yapılmış. Koku meselesi Trabzon’da 1 sene içerisinde tabii ki çözülecek ama esas iş yağmur kanallarının kanalizasyondan ayrılması lazım. Aksi halde yapacağımız ileri teknoloji arıtma tesisi de çalışmaz. Çünkü suyla karışık gelen atık arıtılamıyor. Trabzon’da atık arıtma sistemi yok. Derin deniz deşarj sistemi var. Bu sistem tam haliyle de çalışsa dünyanın kabul ettiği bir sistem değil. Bunu arıtma tesisiyle değiştireceğiz.

12- PARTİ İÇİNDE SİYASETE MÜDAHALE EDECEK MİSİNİZ?

Parti içinde siyasete müdahale edecek misiniz? Başkanlık seçimleri yaklaşıyor. Belediye Başkanı olarak kendi partiniz içindeki siyasete müdahil olacak mısınız?

Ben belediye başkanıyım. Belediyeyi yönetiyorum ve belediyeye de çok müdahale edilmesinden de hoşlanmıyorum. Dolayısıyla ben kendi dükkânımda çalışıyorum. Başka noktaya da müdahale olmaz. Ama bizim partimiz istişare partisi. Dolayısıyla bu süreçte Büyükşehir Belediye Başkanı olarak gerek yerel ve gerekse de Genel Merkez düzeyinde fikrimiz alınıyor ve alınacak. O süreçlerde kanaatlerimizi ve fikirlerimizi paylaşacağız. Yoksa benim partinin seçim işlerine karışmak gibi bir işim olmadı bundan sonra da olmayacak. günebakış: Seçim döneminde birlikte uyum için çalışabileceğiniz bir aday belirleme ve o yönde bir irade ortaya koyacağını konuşuluyor. O nedenle sorduk… Öyle bir şey olmayacak. Bize muhtemelen sorulacak bizde fikrimizi söyleyeceğiz. O kadar…

13- MUHAFAZAKAR STK’LARA BAKIŞINIZDAN ŞİKAYET VAR

Özellikle AK Parti’nin etrafındaki muhafazakâr STK’lar size bazen ulaşamamaktan şikâyetçiler. O konuda ne söyleyeceksiniz?

Ben iletişim noktasında bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Memur Sen, Ensar, TÜGVA ile görüşüyoruz. İHH’nın meydanda bir isteği olmuştu ancak ona sıcak bakmadım. Onun dışında İHH’nın temsilcileriyle görüşüyorum. Özel bir prosedür yok. Özel bir uygulama yapmıyoruz. Herkesle görüşmeye çalışıyorum. Fırsat buldukça herkese randevu vermeye çalışıyorum. İmkân olursa daha fazla görüşürüz. Neden görüşmeyeyim? Öyle bir şeyim olmaz. Ama çok özel bir muamele de bekleniyorsa onu da bilmem. Bizim genel yaklaşımımız içinde projeler varsa destekleriz. Onun dışında başka bir şey olmaz. günebakış: Teşekkür ederiz. Ben teşekkür ederim.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.