Yomra’nın geleceğini düşünüyor

Yomra, bölgemizin altın lokasyonlu ilçesidir. İbni Haldun’un dediği gibi: Bir coğrafyanın kaderini konumu tayin eder. Bu anlamda en şanslı ilçelerden biridir Yomra’mız. Dolayısıyla, konumu itibarıyla bölgesel ölçekte gerçekleştirilecek bütün projelerin öncelikli bileşeni olmalıdır, olacaktır. Trabzon iline yönelik merkezi idarenin ve büyükşehir belediyesinin bilindiği üzere yakın gelecekte dört önemli projesi vardır. Bunlar yatırım adası, Akçaabat-Arsin hafif raylı sistemi, Erzincan-Doğu Karadeniz demir yolu ve Yeşil Yol projeleridir. Bu dört esaslı proje Yomra bağlamında değerlendirildiğinde Yomra bu projelerin merkezindedir ve buna hazırlıklı olmalıdır.

Yatırım Adası ve Yomra bağlantısı için gerekli altyapı ve üstyapı hazırlıkları nasıl olacak? Nasıl bir süreç işlemeli? Planlamadan, hazır iş gücüne, konaklama altyapısından ulaşıma kadar bütün hazırlıkları arkadaşlarımız yaptı, yapmaya da devam ediyor. Nasipse, 31 Mart 2019’da bunlar hazır hâle gelmiş olacak.

AK Parti Yomra Belediye Başkan Aday Adayı Doç. Dr. Volkan Yıldırım, “Biz Yomra’mızı gelecek kuşaklara hazırlamak istiyoruz. Yatırım adasıyla, hafif raylı sistemle, güney çevre yoluyla, demir yolu ve Yeşil Yol Projesi ile Yomra’mızın ilişkisini şimdiden kurmak istiyoruz.” dedi.

AK Parti Yomra Belediye Başkan Aday Adayı Doç. Dr. Volkan Yıldırım, Yomra’nın gelecek vizyonunu çizmeye devam ediyor. Yıldırım, “Yerleşimler, çevresinden izole edilmiş olarak düşünülemez. Şu asla unutulmamalıdır: Trabzon bağlamında ileriye dönük geliştirilecek projelerde ya da yakın gelecekte yapılacak yatırımlarda Yomra göz ardı edilemeyecek kadar önemli, anahtar bir konuma sahiptir. Yomra, bölgemizin altın lokasyonlu ilçesidir. İbni Haldun’un dediği gibi: Bir coğrafyanın kaderini konumu tayin eder. Bu anlamda en şanslı ilçelerden biridir Yomra’mız. Dolayısıyla, konumu itibarıyla bölgesel ölçekte gerçekleştirilecek bütün projelerin öncelikli bileşeni olmalıdır, olacaktır. Trabzon iline yönelik merkezi idarenin ve büyükşehir belediyesinin bilindiği üzere yakın gelecekte dört önemli projesi vardır. Bunlar yatırım adası, Akçaabat-Arsin hafif raylı sistemi, Erzincan-Doğu Karadeniz demir yolu ve Yeşil Yol projeleridir. Bu dört esaslı proje Yomra bağlamında değerlendirildiğinde Yomra bu projelerin merkezindedir ve buna hazırlıklı olmalıdır.” şeklinde konuştu.

Dört proje ile Yomra arasındaki bağlantıya ilişkin açıklamalarını sürdüren Yıldırım, şöyle devam etti: “Bilindiği üzere Yomra-Arsin arakesitinde planlanan Endüstri Yatırım Adası’nın 15 bin kişilik ilave istihdam oluşturacağı planlanmaktadır. Diğer tarafından söz konusu yatırımın yabancı sermayeyi de cezbedecek bir potansiyeli de aşikârdır. Bu yatırımın Erzincan Demir Yolu Projesi ile Akdeniz Havzası’na ve Güneydoğu’ya bağlanması kuşkusuz son derece önemlidir. Zira bu şekilde bölgemiz ve Yomra’mız açısından en önemli ürün olan fındığın uluslararası piyasalara erişimi kolaylaşacaktır. Yatırım Adası’nın oluşturacağı istihdam sayesinde de ek konaklama ve sosyal donatı alanlarına ihtiyaç olacaktır. İlaveten Yomra, iş adamları için otelcilik altyapısı ve yenilenecek Dünya Ticaret Merkezi ile entegre hâle gelecektir. Yatırım Adası ve Yomra bağlantısı için gerekli altyapı ve üstyapı hazırlıkları nasıl olacak? Nasıl bir süreç işlemeli? Planlamadan, hazır iş gücüne, konaklama altyapısından ulaşıma kadar bütün hazırlıkları arkadaşlarımız yaptı, yapmaya da devam ediyor. Nasipse, 31 Mart 2019’da bunlar hazır hâle gelmiş olacak. Şunu da belirtmek isterim: Hem hafif raylı sistem projesinin fizibilite etütlerine hem demir yolu güzergâhının tespitine ve hem de Yeşil Yol projesine biz zaten geçmişte önemli katkılar sağladık. Bu projelerin her aşamasında bilimsel olarak yer aldık. Geçmişte izi olanın, gelecekte yüzü olur. Nasip oldu şimdi karşımıza çıktı. Artık bunlar bizim için, Yomra’mız için kolay olacak. Yomra bu yatırımların odağında olacak.”

TÜRKİYE’NİN İRAN’A AÇILAN LİMAN KAPISI TRABZON

AK Parti Yomra Belediye Başkan Aday Adayı Doç. Dr. Volkan Yıldırım, merkez ile yatırım adası arasındaki ilişkiye temas etti. Yıldırım, “Bilindiği üzere Trabzon Limanı, tarihî olarak İran’ın kuzeyde uluslararası sulara açılan en önemli liman kapısıdır. Öyle ki bu liman, Tuna Nehri üzerinden Orta Avrupa’ya uzanan ticarî aksın denizle başlangıç noktasındadır. Nitekim bu husus 2015’te Almanya’nın Dortmund kentinde düzenlenen Trabzon Etkinliğinde üst düzey Alman yetkililer tarafından da altı çizilerek dile getirilmiştir. Bu nedenledir ki söz konusu bu deniz ticarî yolu ve planlanan yatırım adası, yeni ve daha büyük bir liman ihtiyacına işaret etmektedir. Muhtemelidir ki yeni liman ile yatırım adası birbirine organik bağlı ve yakın konumlu olmalıdır. Yomra ise tüm bu ticarî ve turizm hareketliliğinin merkezindedir. Bu durum var olan nüfus hareketini daha tetikleyecektir. Bu sebeple Yomra Belediyesinin bu tür nüfus hareketlerini öngörmesi ve hazırlıklı olması gerekir. Bir kere Trabzon’un otel altyapısının önemli kısmının Yomra’da artarak vücut bulacağı açıktır. Zira bu değişim, zaman-mekân matrisini daha da etkileyeceği için, mevcut planların yeniden revize edilmesini gerektirecektir.” ifadelerini kullandı.

Yomra’nın konumu ve kıyı ile ilişkisini ele alan Yıldırım, “Tüm altyapıların genel taşıyıcısı yol donatısıdır. Bilindiği gibi Yomra bir kıyı kenti olmasına rağmen ve bu kıyının dar olması nedeniyle bizi güney yamaçlarda planlı yapılaşmaya zorlamaktadır.” ifadelerine yer verdi. Yıldırım, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Yomra’da olası nüfus artışı ve gelişmeyi doğru planlayamazsak bu durum gelecekte çarpık yapılaşmayı tetikleyecektir. Bu yapılaşmanın önlenmesi için gerekli tedbirlerin başta plan, sonrasında uygulamalarla ele alınması elzemdir. Aksi takdirde, dünün çözümlerinin bu günün sorunları olduğu gerçeği karşısında, bu günün çözümlerinin de yarının kentleşme sorunları olması durumuyla yüz yüze kalınacaktır. Güney çevre yolu bu planlamada ve dolayısıyla Yomra’nın yeni yerleşim alanlarına hazırlanmasında önemli bir açılım sağlayacaktır. Yeşil Yol Projesi’nde de durum aynıdır. İstihdam, ulaşım ve turizm sürecinde etkili projelerden biri olarak görülen projenin önemli bağlantı noktalarının Yomra’dan olacağı kesindir. Bu süreçte, çevresel hassasiyetler ön planda tutularak gerekli altyapı ve üstyapı planlamalarının ivedilikle yapılması gerekmektedir. Burada bizim kırmızıçizgimiz çevresel hassasiyetlerdir. Doğa ile uyumlu bir planlama bu süreçte önceliğimiz olacaktır. Bunun üzerine sosyal, kültürel ve re kreatif projeleri zamanı geldikçe ekleyeceğiz.”

HAFİF RAYLI SİSTEM, TRABZON VE YOMRA İÇİN ÖNCELİKTİR

Hafif raylı sistemde Yomra’nın durumunu değerlendiren Yıldırım, “Trabzon için ulaşım ve erişim altyapısının ivedilikle iyileştirilmesi gerekmektedir. Trabzon için çözülmesi gereken öncelikli sorun ulaşım sorunudur. Bu bağlamda stratejik planlar hazırlanması için Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri birlikte çalışmalıdır. Ama bu süreçte en önemli bileşen hafif raylı sistemdir. Büyükşehir tarafından yapılan hafif raylı sistem projesinin fizibilite çalışmasında, hattın ilk aşamada Akyazı’dan üniversite ve havalimanı mevkisine kadar gelmesi planlanmaktadır. Yaptığımız analizler, fayda/maliyet analizleri, swot analizleri ve beklenti anketleri; hafif raylı sistemin, öncelikle Trabzon’un doğu kanadına erişimi çok daha elzem olacağını göstermektedir. Özellikle Kaşüstü, Arsin Organize Sanayi Bölgesi ve olası yatırım adası bu süreçte en önemli çekim noktalarıdır. Buradan yola çıkarak, öncelikli hedef, hafif raylı sistemin Arsin’e kadar uzatılmasıdır. Tam bu noktada, hattın Yomra geçişi için gerekli hazırlıklar şimdiden yapılmalı, planlama süreçleri başlatılmalıdır. Özetle şunu söylüyorum: Kentler vizyonel bakış açısıyla dört boyutlu planlanması gereken canlı yapılardır. Dört boyuttan kastımız şudur: İki boyut yatay, üçüncü boyut dikey ve dördüncü boyut ise projeksiyon anlamında zamandır. Biz dört boyutlu planlama ve Yomra’mızı geleceğe hazırlama sürecinde yer almak istiyoruz. Biz hazırız.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105