Başkan Batmaz’dan fındık fiyatına tepki

BAŞKAN BATMAZ, “YIL 2005: 2,5 KG FINDIK 1 GRAM ALTIN ALIYOR, YIL 2025: 22 KG FINDIK 1 GRAM ALTIN ALIYOR, HESAP ORTADA” 
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 2025 yılı için açıkladığı fındık alım fiyatlarına tepki gösteren CHP Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz, “TMO’nun açıkladığı 195 lira taban fiyat, maliyetler altında ezilen fındık üreticisinin emeğini hiçe saymak demektir. 2005 yılında 2,5 kilo fındıkla 1 gram altın alan üretici, 2025 yılında 22 kilo fındıkla ancak 1 gram altın alabiliyor. Üretici açıklanan alım fiyatıyla bu yıl marketten 1 kilo peynir bile alamaz” dedi.    

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 2025 yılı kabuklu fındık alım fiyatını 195 lira olarak açıklamasına tepkiler sürüyor. Bir fındık üreticisi olarak fiyatı değerlendiren CHP Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz, “TMO’nun açıkladığı 195 lira taban fiyatı,  Türkiye’nin en önemli tarım ürünlerinden biri olan fındığın ne kadar değersiz hale getirildiğinin ispatı niteliğindedir. Bu rakamın hem ürün kalitesi hem de üretim maliyetleri açısından beklentilerin çok altında kaldığını üzülerek belirtmek isteriz. Üretici olarak bizler bu fiyat karşısında tam bir hüsran yaşıyoruz” dedi. 
BU FİYAT ÜRETİCİYE “FINDIK ÜRETME” DEMEKTİR
Bu yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle fındığın randımanının düşük olduğuna dikkat çeken Batmaz, “Son aylarda yaşanan aşırı sıcaklar, kuraklık, kokarca zararı ve yanıklar, ürün kalitesini ve rekolteyi ciddi ölçüde düşmüştür. Resmi verilerle açıklanan üretim miktarları ile sahadaki durumun örtüşmediğini görüyoruz. Bunu anlamak için yalnızca iki dönüm fındık tarlasını incelemek dahi yeterlidir. Açıklanan 195 TL’lik fiyat, ne pazar koşullarına ne de üreticinin katlandığı maliyetlere uygun değildir. Bu fiyat üreticiye ‘Fındık üretmezsen daha karlısın’ demektir. Fındığın geleceğini de tehdit eden bir politika uygulanıyor” ifadelerine yer verdi. 
MALİYETLER YÜZDE YÜZ ARTTI, DESTEK İSE 11 YILDIR AYNI! 
Üreticilerin ağır maliyetler karşısında ezildiğini ifade eden Batmaz, “Gübrelemesinden, bahçe temizliğine, hasadından kurutmasına fındık üreticisi 1 yıl boyunca maliyetleri cebinden ödüyor. Yazıktır, günahtır! Fındıkta dönüm başına ödenen destek, 11 yıldır artmazken, aradan geçen dönemde enflasyon da maliyetler de yüzlerce kat arttı. Ve şimdi TMO kilogram başına 195 lira açıklıyor. İktidarın çiftçiye bakışı; emekliye, asgari ücretliye ve kamu çalışanına bakışından farksızdır. Toplumun üreten tüm kesimleri sistemli bir biçimde yoksullaştırılıyor” dedi. 
2005 YILINDA 2,5 KİLO FINDIK 1 GRAM ALTIN ALIRKEN, 2025 YILINDA 22 KİLO FINDIK 1 GRAM ALTIN ALIYOR. 
Önceki yıllarda fındık gelirinin bir evin geçim kaynağı olduğunu hatırlatan Batmaz, “Eskiden fındık koca bir evi bakardı, üretici düğün yapar, fındık parasıyla çocuklarını okuturdu. 2005 yılında 1 gram altın 18 lira idi. Fındık alım fiyatı ise 7,45 lira olarak açıklanmıştı. Yani 2,5 kg fındıkla 1 gram altın alınıyordu. Bugün altının gram fiyatı 4 bin 300 lira. 1 kg fındık 195 lira. 2025 yılında 22 kilo fındıkla ancak 1 gram altın alınabiliyor. Bırakalım altını bugün marketlerde kilosu 500 liraya satılan peynir var. Üretici 1 kg fındıkla, 1 kilo peynir bile alamaz” dedi.  
“CHP İKTİDARINDA EMEK KARŞILIĞINI BULACAKTIR”
CHP iktidarında çiftçilerin hak ettiği değeri alacağını aktaran Başkan Batmaz, “Fındık üreticisi yıl boyunca emeğini, alın terini vererek ürününü yetiştirirken, karşılaştığı bu değer kaybı yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda ciddi bir moral bozukluğudur. Tarım politikalarının, üreticiyi ayakta tutacak ve emeğini karşılayacak düzeyde olması artık bir zorunluluktur. Aksi takdirde kırsal kalkınmadan, gıda güvenliğinden ve tarımsal sürdürülebilirlikten söz etmek mümkün değildir. Üretici desteklenmediği sürece yalnızca fındık değil, bu topraklarda yetişen hiçbir ürünün geleceği güvence altında değildir. Adil, şeffaf ve üreticiyi merkeze alan bir tarım politikası artık kaçınılmazdır. CHP iktidarında bu topraklarda üretilen tüm ürünler hak ettiği değeri görecektir. Çiftçi, emekli ve tüm yoksul, üreten vatandaşlarımız torunlarına umutla bakan bireyler olacak; kimse doğduğu yeri terk etmek zorunda kalmayacak, alnının teriyle ürettiğinin tam karşılığını alacaktır. Üreticiler panik yapmasın, ürünlerini hemen pazara indirmesin” açıklamalarında bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.