En temel amaç güvenli ve sağlıklı mekanlar

 İç Mimarlar Odası Başkanı İnce, pandemiye uygun mekanlar tasarlanmasını istedi. TMMOB İçmimarlar Odası Trabzon Şube Yönetim Kurulu Başkanı A. Muhittin İnce, pandemi döneminde covid-19’un yarattığı tehlikelerden korunmanın mekanlarda ve diğer kapalı alanlarda gerçekleştirilecek değişimlerle mümkün olacağını söyledi. İnce, ev ortamındaki rahatlık ve güvenliğin kefe, restoran vb. farklı işletmelerde bireysel ya da ailelere özgü bölüm olarak tasarlanabileceğini ve inşa edilebileceğini ifade etti.

“MEVCUT MEKANLAR İLE YAŞAMA DEVAM ETMEK MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR”

TMMOB İçmimarlar Odası Trabzon Şube Yönetim Kurulu A. Muhittin İnce, içmimarlık mesleği mensupları olarak en temel amaçlarının insanların sağlıklı ve güvenli mekanlarda yaşamasını sağlamak olduğunu söyledi. Mutasyonlu virüsün yayılmaya balamasından sonra kısıtlamalar ile devam edileceğini aktaran İnce, dünyada egemen olan tasarım standartlarla ve kullanılan mekanlarla yaşama devam edilemeyeceğini dile getirdi. Pandemi sürecinin yeni tasarım anlayışı ile yeni bir yaşam biçimini doğurduğunu belirten İnce, “İçmimarlık mesleği mensupları olarak en temel amacımız; insanların sağlıklı ve güvenli mekanlarda yaşamasını sağlamaktır. Dünya Sağlık Örgütünün mutasyonlu virüs açıklamaları ile de görülüyor ki kısıtlamalar ile yaşama devam etmek zorundayız. Kovit-19 göstermiştir ki dünyada egemen olan tasarım standartları ve kullandığımız mevcut mekanlar ile yaşama devam etmek mümkün görünmüyor. Pandemi süreci yeni bir tasarım anlayışı ile yeni bir yaşam biçimini dayatmaktadır. Mekanlardaki safi alan gayri safi alan, kişi başına düşen metrekare ve yangın yönetmeliğinde belirtilen mekan yoğunluk katsayıları, minimum koridor genişlikleri, kaplama malzemeleri ve tüm mekansal parametreler, tekrar ele alınmalıdır. Kovit-19 kısıtlamaları ile yaşamanın; fiziksel, ruhsal ve maddi olarak ciddi zorlukları bulunmaktadır. Merkezi bölgelerin cadde ve sokaklarında gezen binlerce kişiye rağmen, kafeler, restoranlar, işletmeler kapalı durumdadır. En köklü işletmeler dahi kapanma noktasına gelmiş, bu işletmelerde çalışan binlerce kişi işsiz kalmıştır. Ülkemizde yaşayan, ailelerinin en önemli moral kaynağı olan, hafta sonu farklı bir mekanda, yemek yeme alışkanlığı pandemi nedeni ile ortadan kalkmıştır. Cadde ve sokaklarda binlerce kişi geziyorken, mekanlara kısıtlama gelmesinin en önemli nedeni yeme içme faaliyeti sırasında maskesiz ortam oluşmasıdır.” dedi.

“KOVİT-19’UN OLUŞTURDUĞU TEHLİKELERİ AŞMAK MÜMKÜN”

İnce, ev ortamındaki rahatlığın ve güvenliğin, kefe, restoran vb. farklı işletmelerde, bireysel ya da ailelere özgü bölüm olarak, tasarlanabilip inşa edilebileceğini aktardı. Kurum ve kuruluşlarda ki durumun daha da vahim olduğunu söyleyen İnce, “Bilim ve teknoloji uzay yolculuğu gibi zor koşullara göre dahi sağlıklı ve güvenli ortamlar tasarlayabiliyorsa; ev ortamındaki rahatlık ve güvenliği, kefe, restoran vb. farklı işletmelerde, bireysel ya da ailelere özgü bölüm olarak, tasarlayabilir, inşa edebilir. Oluşturulacak bağımsız alanlar, uygun koşulları sağlayacak havalandırma ve iklimlendirme tedbirleri ile pandemi risklerine uygun halde tasarlanabilir. Kurum ve kuruluşlarda, durum daha da vahimdir. Giriş koridorlarında ve kapı etraflarında onlarca kişi sosyal mesafe gözetilmeksizin bekletilirken; görevli bankoların önüne sandalyeler yığılarak, şerit çekilerek, ya da zemine yerleştirilen iki üç şablonla ilkel usuller ile sosyal, mesafe korunmaya çalışılmaktadır. Mekanın yoğunluk hesabı ciddiye alınmamaktadır.” ifadelerinde bulundu.

  “PANDEMİ KOŞULLARINDA SAĞLIKLI VE GÜVENLİ ORTAM SAĞLANMALI”

İç mimarlık mesleğinin en temel görevi insanın değişen ihtiyaçları karşısında, mekân tasarımında yeni ve ekonomik çözümler getirme görevi olduğunu dile getiren İnce, “Arge Kuruluşları, üniversiteler, ilgili meslek odaları, makalelerden öteye gitmeli bir an önce pandemi koşullarında sağlıklı ve güvenli ortamı sağlamaya yönelik, tasarımlar üzerinde çalışmalı, kamu yöneticileri de oluşturulan bu tasarımların zorunlu olarak kullanılması için standartları ve mevzuatları revize etmelidir. Kamu kurumları pandemiye yönelik mekan ve ürün tasarımı yarışmalarını teşvik etmelidir. Üniversitelerin ilgili bölümlerindeki tasarım eğitimleri pandemi koşullarına göre dönüştürülmelidir. İç mimarlara da yer verilecek biçimde, ülkemizdeki yapı, bina, hava, kara deniz aracı mekânlarına ilişkin, tasarım standartları ile yönetmelikleri bir an önce revize edilmelidir. Yangın yönetmeliğinde belirtilen kullanıcı sayısının üzerine çıkıldığı takdirde önlemler alacak elektronik kontrol sistemleri binalara entegre edilmelidir. İç mimarlık mesleğinin en temel görevi insanın değişen ihtiyaçları karşısında, mekân tasarımında yeni ve ekonomik çözümler getirme görevidir. Korona virüs pandemisinin oluşturduğu maddi zararı önlemeye yönelik toplumun her katmanıyla işbirliğine hazır olduğumuzu belirtir, sağlıklı ve mutlu günler dileriz.” açıklamalarında bulundu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.